Карта

При несъответствия между текстовете на Google maps и маркера на Странник, вярвай на Странник - проверени са от представител на сайта


GPS координати: N 42.701259, E 24.925822

Отправна точка за достъп до водопад \"Райското пръскало\" е град Калофер. От града по асфалтиран път с дължина 6 км през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността \"Паниците\"- изходен пункт за маршрута към хижа \"Рай\". В района на \"Паниците\" има хотели и паркинги, където посетителите могат да отседнат или да оставят автомобила си. Оттам, по добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути пеша се стига до главния вход на Националния парк в местността \"Поняка\", където е представена необходимата за по- нататъшното движение информация. Следва около 30- 40- минутен преход през буково-дъбова гора и се излиза в южната част на планинското пасище \"Параджика\", с внушителна гледка към резерват \"Джендема\". Продължава се по трасето и за около 20 минути се стига до първото място за почивка \"Параджика\", където посетителите могат да си отдъхнат и подкрепят, наслаждавайки се на изумителната гледка към върховете Равнец, Хайдута, Ботев, Арманкая и Капаклия, както и към двата най- внушителни водопада в резерват Джендема- Райското пръскало и Голям Джендемски водопад.

След около половин час маршрутът достига до входа към резерват Джендема с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на местността \"Николови дупки\". Оттук движението в Джендема, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека. Това е най- тежката част от прехода– след спускането следва стръмно изкачване през вековна букова гора. Изградените от парковата служба места за почивка и чешмичките по трасето предлагат възможност за почивка и наслада от заобикалящата естествената красота на дивата природа.

След около 1 час и 50 минути пътеката извежда на планинското седло под връх Малкия Купен, на 5 минути път от хижа \"Рай\". Тук отново пред очите се открива импозантна гледка- към басейна на резерват Джендема със стръмни гористи склонове, потъващи в дълбоки урви и към отвесните каменни стени на скалния комплекс Райските скали, от които се спускат водите на искрящото бяло чудо- Райското пръскало. При повече късмет може да се видят и гордите обитатели на парка– орли и диви кози.

Общо време за целия преход от местност \"Котлите\" до хижа Рай е около 4,30 часа– въпрос на физическа подготовка. От хижа Рай до подножието на самия водопад се катери още около половин час.
Добър вариант за наслаждаване на водопада е двудневно посещение с преспиване на хижа \"Рай\". Хижата е удобен изходен пункт и за щурмуване на връх Ботев - първенеца на Стара Планина.

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама