Гунчов извор (кайнак)
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Сливен
  • Община: Сливен
  • Селище:
  • в околностите на кк. Летовище Карандила
  • GPS: N 42.736106 E 26.358663
 
  • Ориентировачна надморска височина: 1040 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: При чешма Харамията или при базата на ВиК
 
 

pistolet i kamaНа много места из Природен парк Сините камъни бликат води, кои с име, кои без име, но този извор има нещо свое, което го отличава от   всички други. Той е тясно свързан с национално-освободителните борби преди Руско-турската война през 1877-1878 година и най-вече с името  на дейния участник в хайдушкото движение - Илия Господинов от град Сливен, известен с името Гунчо войвода. По всяка вероятност това му е било любимото място, най-често около извора може би се е на­въртал, за да бъде наречен още от съвременниците му Гунчов извор и такъв той да остане в съзнанието на следващите поколения. Извор с име на герой, не така често се среща подобно явление. В случая е налице едно възмездие за трудът, старанието, за мъките и трагичната ги­бел на един революционер, на един пламенен син на българския народ. Това всъщност е неговият паметник, знакът на безсмъртието, с което го окичва народът. Отплатата за всичко, което е сторил той през късия си живот за род и родина. Мястото е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България.

Тук преди години е имало паметник, оригинален плод на интересно творческо хрумване - три бронзови пушки кръстосани върху бетонен постамент. Но са се намерили "хора", които да ги съ­борят и по-късно и откраднат като белег на национален нихилизъм и безотговорност към историческата ни памет. Сега само надписът, по­ставен до извора, показва и разказва съвсем на кратко защо той е наречен така. А съдбата на Гунчо войвода заслужава много повече.

Той твърде рано се включва в борбата, може би защото бунтовно и революционно е и се­мейството му. Брат му Стефан Господинов, известен с прозвището Хитрия, е бил в четата на Хаджи Димитър. Самият Илия участвува в различни чети като тази на дядо Жельо, а и в други. Най-високата точка на революционната му дейност е свързана с преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през Дунава в 1868 година. Още през пролетта той събира голяма група сливненци и се оттегля в Матейската планина. Тук той е чакал да дойде с четата си Хаджи Димитър и тогава с момчетата си и Илия Господинов да се присъедини, По предварително обмисления план 200 души под неговото предводителство трябвало да се отзоват на Агликина поляна и тук заедно със смелите момци на Хаджи Димитър и Стефан Караджа да започнат организирана борба за освобождаването на България от турско роб­ство .

Слухът за гибелта на Хаджи Димитър и разгромяването на четата му го накарал да промени плановете си. Той решил сам да повдигне въстание в Сливен. Още повече, че Гунчо войвода се бил договорил с по-голяма част от войниците на Михаил Чайковски, така наречения Казак алай, да се влеят в редиците на неговите борци, да го подкрепят във военните действия срещу турците. Сливненци обаче, като преценили революционната ситуация и възможностите за успех на едно въстание, решили че е по-добре да се изчакат благоприятните времена, без да се излага народа и на излишни рискове. Тия увещания разколебават част от четата му, тя се разпръсква, а с останалите момчета, сред които били и известните бунтовници и войводи братята Харбовци, Гунчо войвода напада турска поща, която преминала през Джендем дере, в източната част на Сините камъни. Това станало на 12 август 1868 година. Акцията успяла, но пък предизвикала гнева на османлиите и те започват преследването на нападателите. По късно Гунчо войвода пада убит в едно от сраженията с турците.

Изворът се намира сред най-потайните кътчета на Равна река. Над него има хубава ши­рока поляна с изградени маси, пейки и място за огън- едно от любимите места за отдих на приятелите на сливенската природа. Цялата околност е обрасла с гъста предимно букова гора тук могат да се срещнат вековни дървета, кои­то пазят спомена за славния войвода Илия Господинов.

Край извора преминават някои от основните туристически пътеки, една от които е за Харамията, Прозореца и от там за Даулите, През поляната над извора е друга пътека, която пак отвежда към Даулите, Обзора и Мочурите. От тук е пътят и за Драгиева чешма и заслона до нея.

До Гунчов извор се достига най-лесно от чешма Харамията, за около 20 минути спускане надолу по течението на Равна река

Гунчов извор е показан на Странник от гостоприемния домакин на къща за гости "Хаджи Димитър" на Карандила в Природен парк "Сините камъни" над град Сливен.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама