Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.702284 E 23.321958
 
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт, паваж, трамвай по бул."Христо Ботев"
  • Паркинг: В околните улици "Синя зона", платени паркинги в квартала
 
 

Интерпретации без край на Минко Попдимитров в Арт център "Форум"

Откриването на юбилейната изложба на художника Минко Попдимитров бе едно от колоритните събития в София на 15 април 2011. В галерия на Арт център "Форум" на ул. "Г.Вашингтон" 24 почитатели на съвременното българско изкуство и гости на автора имаха удоволствието да видят най-новите му творби – новаторски с изразните си средства, изненадващи с трактовката на вечните теми за единоборството на светлината и сянката, женското начало, житейската спирала...

"Ако знаех, че необикновеността ще бъде основната линия и постоянството на Минко Попдимитров като художник през годините щях да бъда горд още при първата му нетрадиционна, провокираща и силна изява – изложбата «Аквапластика» през 1988 г., за експозиционна среда на която авторът беше избрал аквариумите в Зоологическата градина." - изтъкна доц. Борис Данаилов в словото си, с което представи юбилейната експозиция  заедно с галеристката Ваня Атанасова.

Допълнителен сюрприз за публиката бе възможността всеки, който желае да участва в дорисуването на незавършено платно на художника. Предложението респектираше, но имаше и смелчаци, които не заобиколиха четките и боите. Най-активни и вдъхновени се показаха настоящи и бивши ученици на Минко Попдимитров, които с много жар рисуваха едновременно и екзалтираха дори и по-сдържаните присъстващи.
Възможността да се види юбилейната експозиция в галерия "Форум" и да се добави щрих към недовършеното платно остава до края на месец април.

Минко Попдимитров - Minkasso е роден през 1950 г. в София. Завършва средното си образование в Техникума по керамика и стъкло, а през 1978 г. се дипломира във ВИИИ “Николай Павлович”, София, специалност керамика при проф.Венко Колев и проф. Георги Коларов.
Минко Попдимитров е динамичен и своеобразен автор, eкспериментатор в художествения живот на страната от няколко десетилетия. За това време авторът, дипломирал се в специалност «Керамика» в Националната художствена академия през 1978 година при проф. Венко Колев и проф.Георги Коларов, е натрупал престиж с оригинални и новаторски изложби като «Аквапластика»- пластики във водна среда  /1988 г./, «Холопластика» - комбинации от каменни структури и холограми /1990/, «Малка пластика»- миниатюри от метал (1995 г.), ансамбли от винилни грамофонни плочи и месинг, поезия, живопис, графика (2003)...

Жизнената си и творческа годишнина авторът отбелязва отново със специфична изложба в галерията на Арт Център "Форум". В най-новата си изложба художникът показва 15 впечатляващи платна, създадени с оригинална живописна техника и 20 рисунки - смесена техника.

Минко Попдимитров работи като художник в ЦНСМ  /1978 - 1980/ и Модна къща “Лада” /1980 - 1981/, а също и като преподавател по изобразително изкуство /1981 - 1985/. По-ранните му творби са предимно декоративно- монументална керамика, но постепенно пристрастията му се отправят към метала като материал /по-специално към месинга/ и към малката декоративна пластика като творческа форма.
   
Творби на Минко Попдимитров притежават галерии и музеи в страната и чужбина - Музей “Владимир Димитров - Майстора”, Кюстендил; Градска галерия, Братислава - Чехословакия; Национална художествена галерия, София; Музей за приложно - декоративно изкуство, София; също и частни колекции в България, Македония, Италия, Англия, Алжир, САЩ, Германия, Австрия.



 
  • Адрес: град София, ул."Георг Вашингтон" 24, Арт Център Форум
  • Интернет: Да
  • web: http://
  • Е-поща: popam@abv.bg
  • GSM: +359888847788
 

Култура

Новини

Дата на новината: 15.04.2011

Календар

Начална дата на събитието: 15.04.2011
Крайна дата на събитието: 15.05.2011
Изложба на Минко Попдимитров в Арт Център Форум



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама