Площад на Свободата, Русе
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.848451 E 25.953602
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1900-1902
  • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В околните улици, платена зона
 
 

Така популярният днес Площад на Свободата в центъра на град Русе е оформен след Освобождението. Преди това на негово място е имало турско гробище и джамия, които по-късно стават собственост на русенски фабрикант, след което са отчуждени в полза на създаването на Градска градина.

Когато е взето решение да се издигне Паметник на Свободата на това място, новият център на града все още се оформя като такъв. Паркостроителите Рихард Нойвирт и Фердинанд Холобер създават невиждана дотогава градска градина с палми, кактуси, бананови храсти, японски ябълки и други екзотични растения. Издигната е каменна ограда, която при преустройството на градския център в края на 30-те години на ХХ в. е съборена и преместена за ограда на училище „Отец Паисий”.

Едни от първите здания край Площада на Свободата са кокетните двуетажни сгради отляво на ул. „Александровска”. Ъгловата сграда с часовника, с която започва редицата им, е някогашната банка „Гирдап” – първата частна българска банка. В средата на градината се издига Паметникът на Свободата, а вдясно от него е Доходното здание. В края на площада, до Доходното здание, е сградата на фабриканта Андре Тюрийо, построена през 1897 г. от италианския архитект Нино Росети. Известно време е хотел "Булевард", а през 1902 г. Тюрийо я продава на братя Равенски от Тетевен. На приземния етаж те правят слакарница "Тетевен", която просъществува до началото на 90-те години. На горните етажи се е помещавал "Гранд Хотел Тетевен". Срещу паметника, зад градинката с кафенетата е къщата, където за първи път е прожектирано кино в България. Старите русенци помнят и лятното кино „Олимпия”, на мястото на сегашната поща, както и цирка, който разполагал шапитото си на мястото на сегашната Съдебна палата.

Градината се краси и от четири фонтана – два големи и два по-малки. Единият е правоъгълен, с множество струи по срещуположните дължини, които се сливат в средата на коритото. Другият голям фонтан е кръгъл и е разположен в североизточната част на площада. В градината има още един правоъгълен фонтан, който е в северозападната й част.

Най-незабележимо и в същото време най-интересно е малкото фонтанче, с фигура на мъж здраво стиснал грамаден змей с широко разтворена паст, от която блика вода. Това е най-старият фонтан в градината - от 1926 г., изработен от скулптура Владимир Владимиров. През 1939-1940 г. в градината са изсечени старите дървета, засадени са декоративни храсти, разширени са алеите. По-старите жители обаче не одобряват промените и наричат центъра "магарешка поляна". По-късно в североизточния ъгъл на площада е построена стъклена будка, станала популярно място за срещи, а срещу паметника е завършена сградата на Съдебната палата.

Градската градина разделя Площада на Свободата условно на два по-малки – пред Съдебната палата и пред общината.

 

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама