Буховски манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище:
  • в околностите на гр. Бухово
  • GPS: N 42.771192 E 23.555527
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: IV век
  • Ориентировачна надморска височина: 710 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, добър черен път
  • Паркинг: На поляната пред манастира
 
 

Sofia Little Mount AthosБуховски манастир "Св. Мария Магдалена" се намира на малък хълм с много зеленина на около 1,5км северозападно от град Бухово. Достига се лесно от града по поизровен асфалтов път и нелош черен път.

Манастирът е издигнат на традиционно култово място. При проучване около 1920г са открити основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, вероятно от IV век, както и на свързани с нея сгради. Открити са и каменни плочи със специфична орнаментика, което навежда на мисълта, че тук навярно е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир. В близост до обителта се намира местността Сперла, където са открити древни поселения.
Според преданията тук е отсядала Св.Елена, майката на император Константин Велики на път за антична Сердика. Когато Св.Елена била болна пила вода от близкото лековито аязмо, излекувала се и наредила да построят голям храм, посветен на Св.Четиридесет мъченици. След рудодобивната дейност в района, водата от аязмото вече се е изгубила и сега изтича като поток в дерето източно под манастира. Предвид находищата на уран в района, е твърде вероятно водата от аязмото да е била слабо радиоактивна и да е лекувала някои заболявания.

Пак според преданията, мястото е било и любима лятна резиденция на император Константин Велики. В района действително са открити останки от римска дворцова керамика. Около мястото на унищожената базилика е откривано и много цветно стъкло от витражим което е лъщяло на слънцето от околните хълмове. Поради тази причина хората от околността наричали мястото "Цъклото". И нищо чудно, че император Константин Велики е харесвал района – от мястото се открива прекрасна гледка, както към Софийското поле и Витоша, така и към Стара планина. Сега човек само трябва да си представи, че ги няма бившият комбинат „Кремиковци” ,близката каменна кариера и старите уранови рудници, и действително ще оцени очарованието на мястото.
Говори се, че по времето на император Константин Велики в близката долина към Балкана е имало много манастирски кошари. Имало е тръбопровод от керамични тръби с предполагаема дължина около 2км от долината до обителта, по който се транспортирало млякото до резервоар намирал се в ляво от сегашния вход на манастира. В долината е имало клепало, с което пастирите са сигнализирали на монасите, когато са започвали да изпращат мляко по тръбопровода.

При турското нашествие на Балканите, Светата обител е напълно опустoшена, като е запазен споменът, че в храма изгaрят живи над 300 християни.
Не може със сигурност да се каже кога е изграден сегашният манастир "Св. Мария Магдалена". Предполага се, че е станало през XVI век - време на сравнителна верска търпимост, когато християните в Османската империя са имали възможност да възстановяват свои храмове. Най-вероятно манастирът е принадлежал към Софийска (Мала) Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен, опожарен и изоставен.

Днешният еднокорабен, едноапсидален, малък храм е възстановен през 1881 г. върху част от основите на базиликата от IV век. Следите от основите на старата базилика още могат да се видят южно и западно от сегашната сграда. В двора на манастира има и малка камбанария, чешма, стопанска сграда (магерница), останки от стари сгради, изградени са кътове за сядане под сенките на дърветата. В магерницата и сега в пода съществува капак към подземно скривалище и тунел (сега затрупан) водещ към изход извън манстира в долината под него.

През 2002г в манастира е извършен частичен ремонт, но храма се нуждае от още възстановителни работи.
Буховски манастир "Св. Мария Магдалена" е обявен за паметник на културата. Храмовият празник е на 22 юли - денят на Св.Мария Магдалена.

Странник видя, че към 2012г в манастира няма монаси. Служби се извършват периодично на празници от приходящ свещеник, правят се събори и курбани. Манастирът е и любимо място за разходка на местните жители. Мястото се стопанисва от бай Георги, който в по-младите си години е изграждал кътове за отдих около любимия си град Бухово. А признателните хора дори са кръстили едно такова място на негово има – Място за почивка „Бай Георги”.

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Храна

Настаняване

Календар

Начална дата на събитието: 22.07.2024
Крайна дата на събитието: 22.07.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама