Храм
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.085818 E 25.649692
 
  • Ориентировачна надморска височина: 150 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: На обособен паркинг пред храма
 
 

Hristianskite mesta na vyarataBogorodicaХрам "Успение Богородично" се намира в североизточното подножие на крепостта Царевец, в Асенова махала на град Велико Търново, от другата страна на моста срещу храм  "Св. 40 мъченици".
Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани с Пресвета Богородица Дева Мария.

На мястото е имало средновековен манастир " Света Богородица Темнишка".
В манастирския храм цар Калоян положил мощите на Света Филотея Търновска, живяла през ІХ век. Нетленните мощи на тази православна лечителка и духовна наставница днес се намират в румънския град Куртия де Арджеш.

През ХІV век цар Иван Александър изпратил първата си жена Теодора в този манастир, където тя против волята си станала монахиня. Същата орис сполетяла и втората царска съпруга - еврейката Сара-Теодора, която прекарала остатъка от живота си в Светата обител.

През 1843г. храмът била подновен. Постройката била измазана от вън и от вътре с вар, а градежът бил от къмъни подравнени с дървени сантрачи. Петко Р. Славейков я нарича "Болярската черква" и разказва, че при подновяването й видели, че надписите били на гръцки, но около нея били намерени гробове и надписи на български език.
При катастрофалното земетресение през 1913г. сградата пострадала тежко.

Днешният храм "Успение Богородично"е построен е през 1923г. и открит на 19 декември 1923г. Сградата е кръстокуполна, еднокорабна, едноапсидна с притвор. Фасадната декорация е постигната чрез редуването на камъни и тухли.
Изграждането става по инициатива на ктитора Христо Енев и с доброволен труд и средства на местното население. Поддържането на храма става благодарение на свещеника и много дарители, чиито имена са изписани на мраморна плоча при входа на храма.

Първото, което се вижда при влизане в храма са две стари икони на по 200 години - Свети Георги Победоносец и Свети Мина.
В храм "Успение Богородично" са пренесени и запазени старинни икони като "Св. Петка" (1854г.) и "Св. Богородица" с гръцки надпис, цялата обкована със сребро. Тази икона е обявена за чудотворна.
По време на турското робство, според писанието, с молитвите и застъпничеството на Пресвета Богородица чрез тази икона били излекувани децата на турския бей. За благодарност иконата била обкована със сребърна риза.

Тук се съхраняват много стара утвар - сребърни кандила от 1796г. и 1818г., петохлебие от 1828г., кутия за сухо причастие от 1836г. Иконостасът е петредов дело на резбаря Илия Косев.

От южната и северна страна на стените до иконостаса могат да се видят два забележителни трептиха. Първият се състои от икони, изобразяващи Исус Христос седнал на царски трон, Пресвета Богородица държи на ръце малкия Исус и икона, на която е изобразен благославящия Исус Христос. На втория трептих са иконите на Св. Иван Рилски, Св. Николай Чудотворец, Св. арх. Гавриил.

През 2005г. е била изографисана вътрешността на храма.

 
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • GSM: +359898550878
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 15.08.2024
Крайна дата на събитието: 15.08.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама