Паметник на загинали от 8-ми Драгунски Астрахански полк
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.075312 E 25.645057
 
  • Ориентировачна надморска височина: 250 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: Около Великотърновски университет, или по улиците на града
 
 

Medal Rusko Turska Osvoboditelna voinaБратска могила на загинали от раните си руски воини от 8-ми Драгунски Астрахански полк се намира на хълма Света гора в град Велико Търново и е един от Паметниците на Руско-Турската Освободителна война. До него се достига с приятна разходка от центъра на града по Стамболов мост, покрай паметника на Асеневци, Художествената галерия и нагоре по стълбите към парка.

Паметникът е изграден от камък, с форма на пирамида върху четири гюлета. Завършва с каменен кръст.

Освобождението на Търново не е дало нито една жертви от руските войски. Но в лазаретите в града са били докарвани и са умирали ранени в сраженията наоколо в т.ч. и от Шипченската позиция и Ихтиман. Сраженията за овладяването на града между руси и турци са се водили в района на днешната гара Велико Търново, затова паметника е издигнат на хълма Света гора над гарата.

Кавалеристите от 8-ми Драгунски Астрахански полк и от 9-и Киевски хусарски полк са първите подразделения от предния отряд на руската армия, които влизат като освободители в старата българска столица на 7 юли 1877г.

В руската справка „Драгунската бригада от Дунав до В. Търново в 1877г.“ се съобщава:
Драгунската бригада е една от елитните кавалерийски бригади, включени в състава на Предния отряд, съгласно заповедта за неговото сформиране № 97 от 18 юни 1877г.“. В бригадата влизали 8-и Драгунски Астрахански полк с 4 ескадрона, 9-и Драгунски Казански полк с 4 ескадрона, Сборен гвардейски полуескадрон – ½, и 16-та Конна батарея с 6 оръдия.  Командири на бригадата са полковник княз Евгений Максимилиянович Лехтенбергски и княз Святополк Мирски. Драгунската бригада пристига в Мурад бей кюю (Бяла черква) един ден преди идването на ген. Гурко, а именно на 6 юли.
Основната задачата на драгуните било да се разузнае какво е положението в Търново. Цял ескадрон и половина е изпратен на разузнаване, постоянно се събирали сведения от разпитването на жителите – турци и българи.
Евгений Максимилиянович докладва на генерал Гурко за събраните от разузнаването сведения, които се оказват благоприятни за бързото и неотложно настъпление към Търново. Главнокомандващият изнася кратко вълнуващо слово пред Драгунската бригада, поздравява отделните й и части и след прегледа на войската, на 7 юли (н. ст.) в 7 часа сутринта повежда войниците си към Търново.
Като резултат от успешното разузнаване още същия ден Драгунската бригада, след непродължително сражение, превзема Търново. По този повод телеграма, отпечатана в руската Хроника на войната, съобщава от Търново за смелия подвиг на генерал Гурко и 16-та конна батарея, която превзема старопрестолния град и „застави 3000 низами с батареята и редифа, числото на които е неизвестно, да отстъпи към Осман пазар“... Превзет бил и турският лагер, заедно с много боеприпаси и обоза. По-надолу се съобщава, че към Търново настъпват също пехотата и артилерията (от другите две колони).

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама