Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Хубав чай се прави с много любов и внимание. Така както го правим в Къща за чай и мъдрост Веда Хауз.
Отношението ни към чая и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в чая и променят както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. На грубо материално ниво нашата разсеяност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготвяне, а на по-фино енергийно ниво- да го зареди с негативна енергия и по този начин да наруши харомонията и в напитката и в този, който й се наслаждава.

Нужно е да използваме чиста и прясна вода. Ако няма друга алтернатива освен водопровода - нека водата е добре източена от студения кран. Изключително благоприятно е да използваме структурирана вода.

Трябва да знаем какъв е чаят - бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:

Черен чай
Запарва се с вряла вода, между 3 и 5 минути. Ако чаят е чист и класен- 3 мин. са напълно достатъчни.

Ако е ароматизиран, нека да са 5 мин. Оставен по-дълго започва да горчи неприятно, без да се засили ободряващото му действие.
Количеството е обикновено около 3 гр. (3 ч.л.) на 200 мл. вода.

Захарта подсилва аромата и вкуса му, а млякото го прави по-богат и плътен. Препоръчваме го добре подсладен и с малко мляко.

Зелен чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. Ако е чист и класен- 1 минута е достатъчна. Ако е ароматизиан 2-3 минути ще му позволят да стане по-ароматен. И той като черният чай започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеленият чай може да се прави и втора и трета цедка, като често втората цедка е с по-мек и добър вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството варира много според вида на зеления чай, може да е от 2 до 5 гр. за 200 мл. вода.

Захрата и млякото не допринасят особено за вкуса на зеления чай, дори напротив. Препоръчваме го чист.

Бял и жълт чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после охладена поне до 90 градуса. В идеалния случай водата не е от градския водопровод, а от планински извор, тъй като този чай е много нежен и деликатен. Планинската вода може и да не е завряла. Времето за запрване е 1 минута, най-много 2 мин. Вкусът е толкова нежен и деликатен, а цветът толкова ефирен, че само истински ценител би могъл да му се наслади подобаващо. Задължително се консумира чист.

Плодов чай
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Отива му да е подсладен, често е вкусен и охладен. Може парченцата плод да бъдат оставени да плуват свободно в готовия чай, а също и да бъдат лакомо погълнати с чая.

Билков чай
Тук универсално правило няма, защото всяка билка има свой характер. Дори една обикновена лайка може да има различни изисквания според това къде е расла, как е набрана и изсушена, както и според чаепиецът и неговите нужди. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са много благоприятни, а други - дори опасни.

Южно африкански чай - Ройбос и Хъни Буш
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Количеството трябва да е по-щедро: 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Няма проблем да остане във водата по-дълго. Запарката запазва качествата си цяла седмица (съхранена в хладилник) и е може би най-добрият студен чай. И чист и подсладен е много приятен и лек на вкус. Отиват му лимон и всякакви други плодове, които може да добавите при запарката или след като го охладите.

Латино чай - Мате
Може да се приготвя по различни начини. Запарката е с вряла вода, 5-10 минути. Количеството е щедро като при Ройбос и Хъни Буш - 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Традиционните начини за приготвянето и сервирането му, обаче, са цяло приключение, което заслужава да бъде преживяно поне веднъж!

Индийски Масала чай
Масала чаят е много специална напитка - силен, пикантен, разнообразен и неустоим като самата Индия. Думичката "масала" означава микс от подправки, произволен микс. И верен на името си масала чаят има повече рецепти за приготвяне, отколкото човек може да опита в един-единствен живот. Затова ще ти разкажа само за най-основните му и често срещани вариации, а после ще дам шанс на твоята изобретателност и въображение.

Основата е силен черен чай като Ассам. Има и варианти с други черни чайове като Нилгири и Кеемун, може да опиташ и черен чай без кофеин (Даржелинг чайовете са прекалено деликатни за тази рецепта). Важно е да избереш силен чай, който харесваш и чийто аромат не поддава лесно на провокацията на подправките. Носят се слухове за варианти със зелен чай или дори Ройбос вместо черения чай, но това са предимно съвременни западни интерпретации.
Масала миксът от подправки може да съдържа най-разнообразни неща, в най-разнообразни пропорции. Основните действащи лица, които му придават специфичния аромат, обикновено са: кардамом, канела, джинджифил, звезден анасон, черен пипер, карамфил.
Освен тях, често се срещат и: индийско орехче, какао или шоколад, ванилия, женско биле (сладниче), шафран, аджвайн, кориандър

Трябва и захар. Може да е съвсем обикновена, но когато е нерафинирана освен по-полезна, тя е и по-ароматна и прави вкусът по-богат, а ароматът по-плътен. Захарта не само подслажда, нейната основна функция е да изкара аромата на подправките и да усили присъствието им. Тук важно правило е не просто да има захар, а захарта да е много!

А също и мляко. Обикновено се използва пъномаслено прясно краве мляко, но ако предпочиташ може да го замениш със сметана или пък растително мляко (соево, оризово и т.н.). Млякото е в съотношение от 1:3 (1 част мляко, 3 части вода) до 1:1 спрямо водата, според конкретната рецепта и твоето вътрешно усещане.

Приготвяне:
В идеалния случай подправките са цели- канелата на пръчки, кардамомът на шушулки, черният пипер на зърна и т.н. Ето тук е моментът да ги натрошим или смелим, като така получаваме възможно най-силния аромат. Слагаме захарта и подправките във водата и варим 6-10 минути. Добавяме черния чай и млякото, спираме огъня и запарваме 3-5 минути, прецеждаме и сервираме.

 
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364