Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.084301 E 25.639072
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Samovodska charshia - Hand MadeГрънчарска работилница “Чупи-Купи” се намира в западният край на култовата за град Велико Търново улица на занаятите Самоводска чаршия, точно до горния край на хан „Хаджи Николи”.

В живописната работилница, странниците посреща майстор Нина Нешева, която твори керамични съдове от около 1990г. Работилницата е едновременно и магазин, и музей. Съдовете са с цветове, орнаментика и колорит типични за болярския край от времето на Второто българско царство (XIII-XIV век) – всички модели за заимствани от автентични находки намерени на хълмовете Царевец и Трапезица, каквито могат да се видят и в Регионален археологически музей.
Автентичната история може дори да се пипне- в работилницата се съхраняват оргинални парченца от древната керамика, които сами по себе си нашепват легенди. По онова време характерен царски символ е изображението на пиле, а основно използваните цветове са зелено, жълто и кафяво, нещо непознато за троянската керамика. Това си е нещо самобитно, болярско- царска керамика. По такива образци, майсторката е изработила и съдовете експонирани в Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов".

Керамиката се изработва изцяло ръчно по стара автентична технология, както се е работила преди много векове. Поради тази причина работилницата е маркирана със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.

Много характерна за този вид керамика е техниката на декориране – сграфито. Тази грънчарска техника е достигнала до наши дни от времето на Второто българско царство. Сграфито керамиката е пренесена през XI век от Константинопол, но има своите заемки и влияния от Персия и Преславската школа. За периода XII-XIV век, този тип керамика е официален сервиз на българската аристокрация. Освен в старата българска столица, тя може да бъде видяна и в Мелник.
След като се изработят на грънчарското колело, съдовете се поливат с бяла глина и след това тя се надрасква, за да се получават два пласта– отдолу е естественият цвят на глината и отгоре е бялата глина.
Съдовете съхнат две седмици на нормална температура преди първото изпичане на 850 градуса в пещта. Като се извадят се поливат с глазура, рисуват се цветните петна– жълто и зелено, каквито са цветовете на оригиналите. За един ден могат да се нарисуват до 3-4 чинии.
Следва второ изпичане на 1100 градуса. Сметнато във време за един съд е необходим месец, за да се спази технологично целият процес.

Нина Нешева е възпитаник на “Средно специално художествено училище” в град Троян, където изучава занаята от Николай Йовков. На грънчарското изкуство в работилницата се учи и нейният син Димитър, чиито произведения също красят една от изложбените маси. Димитър започнал да разнообразява традиционната търновска керамика и да вкарва в обичайните зелено-кафяви шарки и по-ярки цветове. Така традиционният орнамент започва да звучи доста модерно.

В работилницата правят и бижута, в които също са вкарани характерни мотиви от средновековна България. Това са части от царските одежди, които навремето са били втъкани или бродирани върху дрехата, а днес са превърнати като мотив в уникални колиета и обеци.

Части от магията по превръщане на топката кал в керамичен съд на грънчарското колело, всеки странник може да види и опита на място в грънчарската работилница. И разбира се да си тръгне с великолепно произведение на старото болярско грънчарско изкуство.

 
  • Адрес: град Велико Търново, ул."Г.С.Раковски" 21 (Самоводската чаршия)
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Е-поща: nina_ceramik@abv.bg
  • Телефон: +35962624164
  • GSM: +359899120636
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама