Копривена каша с орехи (сирене) и яйце
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Дряново
  • Селище: с. Зая
  • GPS: N 43.000085 E 25.516369
 
 
 

Semeino imenie Zaya

Gotvach_nacionalna_kuhnyaКопривена каша с орехи и яйце, така както се прави района на село Зая- част от Българската национална кухня.

Рецептата за Копривена каша с орехи и яйце е от времето на баба Иванка- някогашна стопанка на Семейно имение Зая. Тя не пропускаше пролетно време да се порадва на всичко зелено що става на каша, супа или баница.

Какво ви трябва:
- една торба собственоръчно набрани млади връхчета коприва;
- 4-5 стръка пресен лук, може и 2-3 стръка пресен чесън;
- 1 масло (125 г.);
- 4-5 супени лъжици брашно;
- Едро счукани орехи или натрошено сирене;
- яйца;
- сол и черен пипер.

Как се приготвя:
Измитата и почистена коприва се попарва във вряща вода с няколко лъжици олио и сол. Изважда се с решетъчна лъжица, за да се отцеди и се нарязва на дребно. Отварата от запарката на копривата се запазва.
Нарязания лук се запържва в разтопеното масло, прибавя се брашното и копривата. Залива се с 4-5 черпака. от копривената отвара. Къкри на слаб огън, докато стане гъста кашичка. Прибавят се орехите и се вари още 5 минути.
Прибавят се черния пипер и който обича евентуално лимонов сок.
Всичко се изсипва в тавичка. Чукват се равномерно яйцата отгоре и се запича във фурна на 180 градуса, докато яйцата се забулят. Получава се нещо вкусно и много здравословно.

Странник приготви същото ястие, но вместо орехи преди запичането, обърка задушената коприва с натрошено сирене- въпрос на вкус. Преди запичането може да се добави и нарязна връзка магданоз.

Да ви е сладко!

Не изхвърляйте останалата ви течност от запарката на копривата- тя е изключително полезна за пиене.
Приемът на отварата засилва имунната система, лекува проблеми на пикочната система, намалява съдържанието на захар в кръвта, чисти слузта от стомаха и червата, премахва умората и отпадналостта.
Препоръчително е отварата от коприва да се пие без захар. Няма данни за странични ефекти при пиене на отварата и не може да се получи предозиране.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364