Черен щъркел
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Белоградчик
  • Селище:
  • в околностите на гр. Белоградчик
  • GPS: N 43.657673 E 26.081489
 
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В околните селища
 
 

Rusenski Lom Nature ParkPriroden_park_StrandjaЧерният щъркел (Ciconia nigra) е блатна птица от семейство Щъркелови. Нормално е с дължина на тялото: 95-100 см, размах на криле: 185-205 см и тегло около 3 кг. Малко по-малък е от белия щъркел.

В България черен щъркел може се наблюдава в Никополско, в околностите на град Белоградчик и град Ловеч, в околностите на село Сенник (Севлиевско), над град Асеновград, в Природен парк "Русенски лом", около село Бисер (Хасковско), край село Белотинци (Монтанско), около село Бродилово в Природен парк "Странджа", по долината на река Арда между язовир "Студен кладенец" и язовир "Ивайловград".
Около Големия Нисовски скален манастир при село Нисово (Русенско) е монтирана камера за наблюдение на гнездото в реално време.
Гнездо на черен щъркел може да се наблюдава в реално време и чрез камера от Естония.
Удобно място за необезпокоявано наблюдение от туристи (видяно и от Странник) е скалният венец (мястото отбелязано на картата) над крепостта „Кале Аджамка” (лозята на винарска изба „Райнов и синове”), до който се достига след леко изкачване от старите (конските) гробища край село Нисово. В рибарниците в подножието му, често могат да се видят много ловуващи щъркели. Гнездо има и високо в скалния венец в местността Одалийката (вековен бряст "Дървото на желанията").
За по-специализирано наблюдение и водач се свържете с ръководствата на съответните природни паркове и територии.

В оперението си черният щъркел има възрастов диморфизъм.
Възрастните са с оперение почти негативно на това на белия щъркел. Оцветяването не е аномалия- черните щъркели са си отделен вид. Имат черни горни части (глава, шия до гърдите, гръб и криле), по които има златистопурпурни и зеленикави отблясъци. Останалата част от перушината е чисто бяла. Човката и краката са червени. При полет шията е изпъната, а долната част на крилете е черна с бял триъгълник в основата на крилото. Перушината под гърдите също е бяла.
При младите птици горните части са кафеникави. Човката и краката отначало са жълти до маслинено зелени, но след около 3 месеца стават бежово-розови. На една година младият черният щъркел вече прилича на възрастна птица, но перушината му е по-безцветна.
Ако един бял щъркел бъде погледнат срещу Слънцето, той може да бъде объркан с черен щъркел. При същите обстоятелства черният щъркел може да бъде приет за жерав, който обаче е по-шумна и общителна птица.

За разлика от белия щъркел, който живее предимно в равнините и гнезди често в селищата сред хората, черният щъркел обитава дивите и тихи вековни гори и скалните проломи далеч от хората. Размножителния период обикновено е през пролетния месец май
Гнездото му, което строи по високи дървета и скални ниши, може да достигне диаметър 1,50 м. Гнездото се строи от двамата родители и ако мястото е тихо и спокойно, двойката може да използва едно и също гнездо години наред. Черните щъркели са моногамни птици, които остават верни една на друга като двойка. Ловните им територии са потоци, рекички, блата, богати на жаби и рибки, както и ливади с ниска растителност в радиус от 5-10 км от гнездото. Различните двойки гнездят на няколко километра една от друга.
Женската снася обикновено 3 до 5 бели яйца през интервал от 2 дни. Мътенето продължава 35-40 дни на смени от двамата родители, като пиленцата се излюпват по реда на снасянето на яйцата. Винаги един от родителите стои в гнездото или около него, докато малките не станат поне на 2 седмици. След това и двамата родители летят на лов за храна за лакомите си мъници. Ако годината е богата и има достатъчно храна, щъркелите отглеждат всички излюпени малки. Ако обаче е бедна, родителите изтикват от гнездото най-слабото птиче и така извършват естествения природен подбор. Малките остават в гнездото около 63-70 дни. След този период родителите продължават да се грижат за малките и да бранят територията около гнездото още около 1-2 седмици (докато малките са още край него). Отглеждат по едно люпило на година. Малките щъркелчета достигат полова зрялост на 3-годишна възраст.
През септември ятата от щъркели от по 250-300 птици отлитат да зимуват в тропическата част на Африка и се връщат в края на март и началото на април.

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там където се засели им носи късмет, здраве и благоденствие.

Черният щъркел е вид защитен от Закон за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България. За преследване, обезпокояване, унищожаване или колекциониране на яйца, вземане на намерени мъртви птици, препариране, продажба, изнасяне зад граница и др. са предвидени големи глоби. Поради ликвидирането на по-голяма част от местообитанията му вследствие изсичането на горите, урбанизацията на ландшафта и замърсяването на реките, съществува реална заплаха за изчезването му от българската фауна.

 
  • Интернет: Не
 
Двойка черни щъркели мътещи в гнездото



Черен щъркел се грижи за малките си пиленца в гнездото



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6004
Брой селища: 21600
Брой снимки: 16983
Брой видеоклипове: 163
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 1324
Регистрирани потребители: 295

Реклама