Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Ловеч
  • Община: Априлци
  • Селище: гр. Априлци
  • в околностите на гр. Априлци
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2003
 
 

Tour Region BalkaniaТуристически регион Балкания обхваща региона на селищата от общините Априлци, Троян, Тетевен, и Етрополе. Името Балкания символизира най-вече местонахождението на региона- в сърцето на Балкана, а същевременно и в центъра на България.

Идеята за Балкания е на Сдружение Тур Клуб РеМарк, което работи на тяхната територия. Негови членове са предимно собственици на туристически обекти от общините Троян, Априлци, Тетевен, Рибарица, Шипково, Чифлик, Черни Осъм, Орешак, музеи, спортни центрове, Професионална гимназия по туризъм - Априлци и др.

Всички гореспоменати селища са разположени северно до територията на Национален парк Централен Балкан, имат сходни природни дадености, близки са в своята история, традиции, фолклор.

Регион Балкания е разположен в подножието и на природните резервати Боатин, Царичина, Стенето, Козя стена, Северен Джендем. На неговата територия се намират множество храмове и манастири, няколко музеи и галерии, археологически уникати.

От село Рибарица може да се стигне до село Шипково за 20-30 мин. по красив високопланински път- естествена връзка между двете общини. Този път е малко известен, сравнително добре поддържан и предлага изключително живописни панорамни гледки. От град Троян до град Априлци се стига за същото време, няма видима граница между двете общини.

Същевременно селищата се различават и взаимно се допълват- и като природни дадености, и като атракции. Величествените скали край град Тетевен, на които е разположен известният Гложенски манастир, са подходящи за алпинизъм. В село Рибарица, например, се намира единствената писта за ски на трева, тук на туристите се предлага и прочутата планинска пъстърва- може не само да я опитате, но и сами да си я уловите в специалните рибарници. Могат да се организират невероятни турове с конна езда или фотосафари с джипове високо в планината.

Село Чифлик и село Шипково са прочути със своята минерална вода. Шипковската вода е по-лечебна, но пък тази в Чифлик е по-атрактивна- поради високата си температура тук туристите и през зимата се къпят в откритите минерални басейни и когато им стане много топло, просто излизат да се поразтъпчат малко из снега.

На около 15 км. се намира курортният ски комплекс Беклемето с най-добрата писта за ски бягане и биатлон в широколистна гора.

В град Троян всяка есен се провежда уникалният празник на сливата и сливовата ракия, троянският мажоретен състав и духов оркестър са първенци в редица национални и международни състезания.

На 5 км. в село Орешак се намира един от най-големите български манастири- Троянският, с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица и Националното изложение на художествените занаяти.

В малко известното село Гумощник е гробът на българите, загинали на Титаник, наблизо е Старо Стефаново - уникален и малко известен архитектурен резерват, в който е сниман филмът “Хайка за вълци”.

В град Априлци пък, макар че няма все още минерална вода, има над 50 басейна, тук се намира и известният Новоселски манастир. Всепризнато е мнението, че тази Априлската котловина е най-красивата и просторната котловина на България.

Наслаждението от запознаване със забележителностите на Туристически регион Балкания включва и запознаване с местните народни занаяти, дегустиране на местната кухня и други разнообразни туристически атракции.

Подробна информация за уникалната природа, културните и исторически обекти, църквите и манастирите на Балкания, както и за различните хотелски обекти, празници и атракции можете да намерите и в туристическите каталози, издавани от Тур Клуб РеМарк.

 
  • Адрес: град София 1111, ул. Андрей Николов 21, офис 2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.balkania.org
  • Е-поща: balkania@abv.bg
  • Телефон: +35929717147
  • Факс: +35929717167
  • GSM: +359887831971, +359889228142
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364