Връх Миджур
Местоположение
 
  • Държава: Сърбия
  • Регион: Източна Сърбия
  • Област: Пчински
  • Община: Сурдулица
  • Селище:
  • в околностите на с. Топли Дол
  • GPS: N 43.394134 E 22.683456
 
  • Ориентировачна надморска височина: 2168 м.
  • Вид достъп: Пешеходен и автомобилен до определен участък.
  • Паркинг: Неохраняем, по черния път към върха.
 
 

GeocachingВръх Миджур се намира в Северозападна България, Чупренска планина, която е част от Стара планина. Той е висок 2168м., което го прави най-високия връх във Видинска област и му печели името Видинския Еверест.

Поради своята трудна достъпност, тази част от Балкана е запазила своята девственост и чистота. В неговото подножие извират реките Лом и Тимок

От българска страна основните маршрути за достигането му са 3- от село Горни Лом, от село Чупрене и от град Чипровци. Ежегодно Туристическо дружество „Белоградчишки скали” (град Белоградчик) и Туристическо дружество „Бонония” (град Видин) организират групови изкачвания на първенеца, съответно в последния уикенд на юли и първият на август.

Най-прекият път до връх Миджур е от село Горни Лом, по оприличената „Пътека на мъченика”. От селото тръгва път в посока върха, водещ от началната точка за изкачване– хижа „Миджур”. Пътят върви по левия бряг на река Лом и се разклонява на места, но опасност от объркване няма, поради наличните маркировки и табели. След около 30– 40 минути се започва същинското изкачване по така наречената „Козя гърбина”. Тази част от изкачването е една от най-тежките, през която за приблизително 40 минути се преодолява голяма денивелация. След нея следват няколко поляни с множество билки, цветя и горски плодове, които се изминават леко. Излизайки от гората и навлизайки във високопланинските поляни, се навлиза в друг тежък участък. В продължение на няколкостотин метра се преминава през участък обрасъл с клек, който приключва с достигане на билото на планината, между върховете Миджур и Оба (на мястото има гранична пирамида). От там се поема на ляво до достигането на върха, като в тази част от прехода също има 3 стръмни изкачвания. Приблизителното време за катерене е около 4-5 часа, но е възможно и за далеч по-малко.

До върха е възможно да се достигне също така и от село Мартиново от българска страна, както и от курорта „Бабин зуб“ и селата Топли дол, Алдина река, Цръни връх и Равно бучье от сръбска страна

Бъдете сигурни, че разполагате с достатъчно запас от вода и сте с дълги панталони за предпазване от клека.

ВНИМАНИЕ: Обекта е в охраняемата гранична ивица, забранена за пребиваване без разрешение от МВР. За да спазите закона и да нямате проблеми с Гранична полиция, обадете се предварително в съответното Гранично управление, за да се идентифицирате и да получите разрешение за пребиваване.

В района на върха се намира и Геокеш Stara planina (GC3Q3FQ).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама