Купата на Шампионска лига в Стара Загора, 2013
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Стара Загора
  • Община: Стара Загора
  • Селище: гр. Стара Загора
  • GPS: N 42.424458 E 25.625897
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В околните улици
 
 

От 18 до 23 октомври 2013 г., в България гостува оргиналната Купа на Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League), като част от вече традиционната си пета обиколка на Европа.

След представянето на Купата на Шампионска лига в Пловдив, на 23 октомври тя ще завърши своята обиколка на България в град Стара Загора на площада пред Общината от 12:00 до 18:00 часа.
По време на церемонията по представянето, кметът Живко Тодоров ще връчи званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на старши треньора на ПФК Берое Петър Хубчев. Ще бъде оформен специален кът с купите, завоювани от футболистите на Берое, които също ще присъстват на събитието, а всички желаещи ще могат да се фотографират с трофеите и с любимите си спортисти.
При гостуването си в София трофеят бе официално представен на феновете в 14:00 часа на 18 октомври, от футболните легенди Фабио Капело (Fabio Capello) и Робер Пирес (Robert Pires), които щедро раздадоха и автографи. Купата, която ще бъде връчена на отбора победител в Лисабон през 2014 г. е поставена на специален пиедестал с фон за снимки.

Освен Купата на Шампионска лига със следи от зъбите на Дженаро Гатузо (Gennaro Gattuso) по нея, с кортежа пътуват и още много култови за футболните фенове реликви. Сред тях са и:
- Официални топки от различни сезони на Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League).
- Топка от финала на Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League), 2007 г., с автограф на Филипо Индзаги (Filippo Inzaghi)
- Ръкавиците на вратаря Икер Касияс (Iker Casillas) от сезон 2009/10.
- Фланелка на Манчестър Юнайтед (Manchester United FC) с автограф на Кристиано Роналдо (Cristiano Ronaldo) от сезон 2008/09.
- Футболни обувки с автограф на Рикардо Изексон дош Сантош Лейте (Ricardo Izecson dos Santos Leite), по-известен като Кака (Kaka) от сезон 2006/07.
- Фланелка на Барселона (FC Barcelona) с автограф на Лионел Меси (Lionel Messi) от финала на Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League) 2009 г.- Барселона (FC Barcelona) - Манчестър Юнайтед (Manchester United FC), 27 май 2009, Stadio Olimpico, Rome.
- Екип на Барселона (FC Barcelona) с автограф на Шави Ернандес (Xavi Hernandez) от финала на Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League) 2011 г.- Барселона (FC Barcelona) - Манчестър Юнайтед (Manchester United FC), 28 май 2011, Wembley stadium, London.
- Официалната съдийска монета на турнира.

Посетителите имат шанса да се сдобият и с много футболни сувенири, могат и да гласуват за любим отбор и футболист, или дори за формата на конфетите, с които приключват финалите, както и да се забавляват с множество интерактивни игри.

Купата на Шампионска лига и изложбата са достъпни абсолютно безплатно за феновете.

Най-ценния футболен трофей се придвижва със специално брандиран двуетажен автобус и е изминал над 5000 км. преди да пристигне в България. Купата започна своята обиколка от Берлин на 2-ти септември, преминава през Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина и пристига в България за финала на европейската обиколка тази година. Обиколката е организирана от УниКредит Груп.

Шампионската лига на УЕФА (UEFA Chempions League) е най-престижният европейски клубен турнир по футбол. Организира се от Съюза на европейските футболни асоциации от 1955 г., първоначално като Купа на европейските клубни шампиони (КЕШ) или Европейска купа. През 1992 г. е преименован на Шампионска лига. В него участват най-добрите отбори от Старият континент. По традиция финалният двубой се наблюдава от стотици милиони телевизионни фенове всяка година.
До 1992 г., право на участие в турнира са имали само шампионите на отделните държави, като мачовете са се провеждали с директни елиминации. През 90-те години, в Шампионска лига се включват още отбори, които вече са разделени в групи.
Турнирът се провежда на няколко етапа, като в сегашният формат мачовете започват в средата на месец юли с три квалификационни кръга, а победителите от тях достигат до последния квалификационен кръг. В турнира са и някой от отборите от най-силните първенства. 32 отбора се разделят в 4 групи, като победителите и подгласниците им продължават към елиминационните кръгове, а третите отбори продължават участието си в 1/16 финалите на втория по сила европейски турнир- Лига Европа. Финалният мач на Шампионска лига се играе през месец май, като града домакин се определя още преди да започнат квалификациите.
Победителят от Шампионската лига играе на финала за Суперкупата на Европа срещу победителя от турнира Лига Европа, а също така участва и на заключителния турнир за Световната клубна купа.
Към 2013 г. отборът на Реал Мадрид е най-успешният клуб в този турнир, като във витрината му има 9 купи, от които първите 5 са от последователни години. В челната тройка са и Милан със 7 трофея и Ливърпул с 5.

 
  • Интернет: Не
 

Календар

Начална дата на събитието: 23.10.2013
Крайна дата на събитието: 23.10.2013
Началото на обиколката за 2013 г. в Берлин



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364