Посланици на Странник и Арт къща Куклите тръгват по света
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2014
 
 

Art house The DollsGeocachingBookCrossing ZonesАрт къща Куклите вече е част от популярната международната игра Геокешинг, която е с все по-голяма популярност и в България. В двора на къщата е скрит тайник със съкровища-  Геокеш The Dolls TB Hotel (GC5DYEN).

По повод регистрирането на тайника, Странник.Бг, съвместно с Арт къща музей Куклите пускат няколко малки куклички, които да пътешестват по света. 

Малките странници-посланици са облечени в гиздави фолклорни носии и имат мисия да издирват по целия свят други кукли, облечени в автентични, местни фолклорни носии. А всеки странник, донесъл такава кукла, с която да обогати колекциите с български фолклорни кукли и фолклорни кукли от цял свят на арт къща Куклите, ще бъде възнаграден с безплатното разглеждане на музейните сбирки. Достолепната стогодишна къща в сърцето на стара София, която е архитектурен паметник на културата, вече е приютила стотици кукли: антикварни, сувенирни, колекционерски, интериорни, ритуални, национални, от порцелан, стъкло, плат, дърво ...

Кукличките-пътешественици носят красиви и звучни български, женски имена. Регистрирани са в официални геокешинг сайтове, където по уникалният номер прикачен към всяка от тях, всички могат да проследят пътешествията им по света:

Бистра (Bistra)
Искра (Iskra)
Ведра (Vedra)
Вихра (Vihra)
Гизда (Gizda)
Дивна (Divna)
Кипра (Kipra)
Зорка (Zorka)
Китна (Kitna)

Освен тях, пътешественици са и няколко картички от изложбата с Викториански и Бел епок кукли, със събирателни, тематични наименования:
 
Кралиците (The queens)
Знатни дами (The noble ladies)
Аристократки (The aristocratic women)
Парижанки (The women of Paris)
Героини от романи (The heroines of novels)

Пътуването на малките посланици се реализира от самите играчи (геокешъри), които намирайки такъв проследим предмет в някой открит от тях тайник (геокеш), го взимат и го оставят в друг тайник.

В скоро време се очаква и пускането на още пътешественици ...

Арт къща Куклите вече участва и в международното Буккросинг (BookCrossing) движение, като предоставя Буккросинг зона, в която бихте могли да намерите безплатно нова книга или да освободите вече прочетена такава.

 
  • Интернет: Не
 

Развлечения

Новини

Дата на новината: 28.09.2014
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364