Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.693975 E 23.316998
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2015
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Art house The DollsИзложба "Немски порцеланови кукли от XIX век- Играчките на децата от преди 100 години" отваря врати в арт къща Куклите в центъра на град София.
    
Организаторите канят всички на уникална за България изложба на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през XIX и началото на XX век. По онова време порцеланът е скъп, затова с порцеланови кукли са можели да си играят само децата на богатите. Представителите на средната класа можели да се сдобият с  "полуфабрикат"- куклена глава, към която сами да си направят тяло и ушият дрехи.  
Днес антикварните порцеланови кукли също са скъпи и рядко се предлагат на аукциони. Стуват от стотици до десетки хиляди евро.
Куклите от настоящата изложба са събирани от Петър Еневски парче по парче– следи европейските сайтове за продажба на старинни кукли и части, купува и започва да ги сглобява. От интернет се научава и как да ги реставрира.   
Повечето са типични представителки на времето си– от неглазиран порцелан (biscuit), изработени във фабриките на Тюрингия около 1870-1910 г. Сред многобройните фабрики се открояват: "Armand Marceille", "JDKestner","Kammer & Reinhardt", "Heubach - Koppelsdorf", "Simon & Halbig" и др.
Настоящата колекция дава възможност да се видят екземпляри от тези производители.

Откриването е на 12 феврурари 2015 г.,  от 18.00 ч. в преобразения салон „Озарение” на арт къща Куклите. Там ще ви посрещнат дами във викториански костюми, ще ви покажат ретро фотоизложба на деца с любимите им кукли и ще ви въведат в един „отминал” романтичен свят...
Изложбата ще продължи до 1 юни 2015 г.

История на немските кукли
Първите кукли от порцелан са създадени през 1830г., а пикът на производството им е в периода 1850-1890 г., като в Германия се налага масовото производство на глави и сглобяването на целите кукли. Тялото, често и крайниците, са произвеждани от естествена кожа, текстил, дърво, композит или папие маше.
В началото повечето кукли били правени да изглеждат като зрели жени. Служили са за украса в домовете на богатите. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и пр.
Косата на първите порцеланови „дами” е била "отлята", после започват да я правят като перука, от мохер. Тялото се изработвало от композит или козя кожа.
Много от немските фабрики са възникнали като производители на посуда и други изделия от порцелан и чак през 1830г. започва производството на кукли и куклени глави. Тези кукли правят бум, защото изглеждат по-изящни и истински от предшественичките си– изработени от дърво, композит, текстил, восък, глина. Още по-популярни стават с "откриването" на висококачествения цветен порцелан „бисквит”, който от 1870 г. започва широко да се използва в производството на глави и ръце на кукли.

Видове кукли
Характерни - така производителите наричат куклите с ярко изразена индивидуална емоция- плачеща, смееща се, опечалена, самодоволна. Имало е и кукли със сменяеми изображения, с две или три лица, съчетаващи различни емоционални състояния. Тези кули са предвестници на съвременните авторски кукли.
Портретни - тези кукли се правят по образа на живял или жив човек. След като британската кралица Виктория (1837-1901 г.) поръчала кукли с образите на нейните деца, много светски дами последвали примера й. Серийно производство на портретни кукли започнало през втората половина на XIX век, като успех за немските производители е портретната кукла на кралица Луиза.
Персонажни - най-масовите кукли. Те съчетават индивидуални с типични черти, което придава "одухотворено" лице на куклата. Типична персонажна кукла е "Bye-Lo", произвеждана от 1922 до 1930 г., като образът на куклата е максимално близък до този на истинско бебе-младенец. Появата на тази кукла дава началото и на масово произвежданите кукли, които не са само за децата на богатите.
С флиртуващи очи - те не само се затварят, но и леко се завъртат наляво и надясно при наклон на главата. Това е изобретение на Ото Ханс (Otto Hans), който имал малка фабрика. Патент за този модел кукли обаче придобива Kammer & Reinhardt. Някои колекционери събират само този тип кукли.

Тюрингия- куклената столица на Европа
Порцелановите кукли от неглазиран порцелан през XIX век са произвеждани от десетки фабрики в Тюрингия. Това е осигурявало работа на почти всички семейства в областта и може да се определи като знаятчийството на местното население. Частите се изготвяли в местните домове- едно семейство прави само косите, друго- облеклото, трето- обувките и т.н. После се събират и сглобяват завършените кукли във фабриката. И днес могат да се посетят такива домове в немските градове Зонеберг и Кьопелсдорф. Една от най-богатите колекции в света на тюрингски порцеланови кукли се намира в град Зонеберг, в Музея на немските играчки- един от най-старите и големи немски и световни музеи на играчките.
По-голямата част от куклите- 90% от продукцията била произвеждана за Америка. На вратлето на куклите, под косите, е написано името на фабриката, номер, който показва количеството бройки от дадената серия и евентуално името на куклата.
Антикварните порцеланови кукли се определят като музейна рядкост. Германия има традиции и голям дял в световния бизнес с производство на порцеланови кукли, като немската област Тюрингия е наричана "куклена столица".
Към 1938 г. фабриките за кукли започват да се закриват- на Хитлерова Германия не са били нужни играчки, а оръжие. През 1947 г. производството се възражда, но не за дълго- новата власт също не обича да играе с кукли ...

Производителите
Armand Marceille е един от най-известните производители не само на порцеланова посуда, но и на кукли от бискит. През 1910 г. те създават известната кукла "Кралица Луиза". Често куклите на Armand Marceille имат сходство с децата на известни съвременници- политици, учени, писатели.
Kammer & Reinhardt е основана от скулптура-моделиер Ернст Камер и магната Франц Райнхард. Определят се като най-крупните производители в куклената столица Тюрингия. В периода 1886-1909 г. са произвеждали само кукли-"деца", с глави от бисквит, за очи обикновено използвали стъкло, за коса-мохер, за тяло- композит или козя кожа. След 1909 г. започват да произвеждат кукли с костюми на различни професии. Най-вече са известни със своите персонажни кукли, като през 1908 г. създават куклата-бебе- по модел на истинско 6 месечно бебе, с порцеланова глава и рисувани очи.
JDKestner (Йохан Кестнер) е известен немски производител на кукли от порцелан и бисквит. Един от първите производители на кукли в Европа, като още през 1820 г. компанията пуска цели линии играчки- от дърво, папие маше и собствена необичайна смес- сено, гипс, слама, кора. Фабриката е толкова успешна, че през 1846 г. осигурява работа на 3/4 от населението на областта. Това е една от малкото компании, които произвеждат самостоятелно всички елементи за кукли. Влиянието на собственика добива такива размери, че го наричат "Крал Кестнер.
Simon & Halbig е един от крупните немски производители на куклени глави от порцелан и бисквит. Фабриката е създадена на основата на една от най-старите немски манифактури за порцелан, съществувала още от 1839 г.
Schoenau & Hoffmeister е известна и като Бургрупска порцеланова фабрика. Основана е от Артур Шонау и Карл Хофмайстер през 1901 г. От 1907 г. двамата партньори се разминават в представата си за вида на порцелановите глави за своите кукли. Хофмайстер настоява за производство на кукли с раменна плоча на главите, докато Шонау иска да произвежда кукли с гнездовидни глави. Тъй като не успяват да разрешат спора, Хофмайстер напуска дружеството и Шонау остава едноличен собственик.
Heubach - Koppelsdorf е известен немски производител на кукли и куклени глави от бисквит. През 1919 г. се обединява с фирмата Armand Marceille. Имат своя естетика и куклите им са търсени. Правят интересен експеримент като пускат на пазара кукла-циганка, кукла с две лица- радост и тъга и др.
Heinrich Vortmann and Max Handwerck са известни най-вече със своята кукла-бебе "Елит"- направена изцяло от порцелан. Те пускат и серия кукли с флиртуващи очи.
Heinrich Handwerck е друга популярна марка. Главите на тази марка кукли са били проектирани единствено от Handwerck, но произвеждани от Simon & Halbig и се отличават с високо качество и фина изработка. Един от известните продукти на производителя е кукла-японка - момичета с кимоно, създадена по собствени скици от художниците на фабриката.

Колко струват?
Стойността на една антикварна немска кукла се определя от годината на производство- колкото е по-стара, толкова е по-скъпа, материала, името на производителя, количеството бройки от модела, оригиналността и състоянието й.
Моделите, произведени в по-големи количества, които по-лесно могат да се намерят, имат и по-достъпна цена. Но някои струват стотици хиляди долари!
Колекционерите следят разпродажби на антиквариатите, обикалят пазарите за стари вещи в лов на съкровища.
За да се определи възрастта на дадена кукла или куклена главичка, експертите се ориентират по цвета и количеството на порцелана- колкото е по-стар, толкова е по-светъл.
След навършване на 25 години от производството, куклите добиват статут на антикварни.

Куклите и децата
През 1908г. фабриката "Kammer & Reinhardt" създава първата линия кукла „бебе”- по модел на 6-месечно истинско бебе. Предназначени са основно за забавление на децата, за игра, въпреки че са скъпи. Голяма част са със спящи очички, усмихнати или нацупени лица, има и такива със затворена уста или полуотворена с две стърчащи зъбчета.
В началото на XX век става много модерно децата да се снимат във фотоателие с любимата си кукла, облечени кокетно като нея. Важен елемент в облеклото на децата тогава са били панделките в косата, а прическата – да е на масури.
Куклите, разбира се, следват модата на времето– късно викторианство и бел епок.
Някои производители пускат серии от кукли с размери на деца– така куклата се превръща в приятелка на момиченцето.
От фотографиите, съхранени от това време, се вижда отношението на децата към куклите им– като към одухотворени същества.

Куклите и модата
Порцелановите кукли всъщност отразяват модата от периода XIX-XX век. Те са използвани и като умалени манекени- за представяне на модерни облекла и аксесоари.
Според тогавашната практика, когато една дама иска да си поръча тоалет от известен дизайнер (кутюрие), са й изпращали модел на роклята, направен върху кукла. Ако дамата хареса тоалета, си го поръчва, а куклата остава за малката й дъщеря.

Колекционерът Петър Еневски е завършил социална педагогика. Работи като социален работник. Има 21-годишна дъщеря Ирина, която харесва хобито на баща си– да реставрира порцеланови кукли и го насърчава да прави това, което му харесва.  
"Никога не съм се занимавал със скулптиране. Преди пет години, разглеждайки снимки в мрежата, попаднах на това интересно хоби и се заинтересувах. Уж на шега, купих първия си комплект за сглобяване на винтидж кукла. Такива се продават в сайтовете за любители. Запалих се и започнах да правя кукли от части. При едно поредно търсене на елементи за куклите ми, попаднах на глава с прекрасна усмивка и огромни очи. Оказа се репродукция на антикварна немска кукла. Не успях да си я закупя, но ме заинтригува. Стана ми интересно как би изглеждала на живо. Защото това не бе само порцеланова кукла, а и парченце история от човешката култура и занаяти.
Тъй като тези кукли са доста скъпи, частите за тях събирам с месеци и години. Първо купувам глава, после тяло, изработвам коса...
Научих откъде да се сдобивам с антикварни или винтидж дрехи, повечето от които са били на оригинални кукли и така моите красавици получиха  завършен вид. Когато реша да си почивам, започвам да сглобявам, лепя и реставрирам.
Първата ми реставрирана кукла беше една малка синеока девойка с номер 390 на Armand Marceille. Когато малката главичка- без коса тогава, се озова в ръцете ми, онемях от изненада колко нежна и красива е. Дълго чаках, докато се сдобия с точното по размери тяло от композит. Сега тя е толкова чаровна и усмихната, разперила малките си ръчички. Лъчезарна и грациозна с новата си прическа от малки, стегнати масурчета. Нарекох в Луиза.
Беше ми смешно като чета как другите колекционери кръщават всичките си кукли, но дойде и до моята глава.
Да, наистина е скъпо удоволствие, но пък си заслужава тръпката да дадеш нов живот на тези стари кукли. Да ги покажеш на хората, за да съзрат красотата и очарованието на отминалите времена. На една отминала епоха, в която нашите предци са живеели по-спокойно и са намирали време да създават чудни неща, които да им дават настроение и желание да направят живота си по-приятен..
Удивително е да видиш как сътворяваш един „живот” от нищото!
Накрая резултатът е красиво създание, което сякаш иска да ти каже нещо...
Вярвам, че тази изложба ще правокира у хората интерес и любов към немските антикварни кукли и тук, в България.”

За разглеждане на изложбата има входна такса от 3 лева, включваща картичка и беседа.
Всяка събота в арт къща Куклите можете да си направите и ретро фотосесия с експонатите, след предварителна заявка. Времето отлита, но снимките остават! Музеят разполага с необходимият реквизит и фотограф-художник.

 

Специално издание за изложабата

 
  • Адрес: град София 1000, ул. „Цар Самуил“ 34, ет. 1-2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.arthouse-kuklite.com/
  • Е-поща: jeny_kost@abv.bg, tvorilnizi@abv.bg
  • GSM: +359888860934
 

Новини

Дата на новината: 12.02.2015

Календар

Начална дата на събитието: 12.02.2015
Крайна дата на събитието: 01.06.2015
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364