ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Topli lapiДомашната котка обожава да има любимо, интересно и привлекателно място за игри, точене на нокти, наблюдения от високо и сладка дрямка. 

Котешката кула- катерушка, проектирана и предлагана във Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”, съчетава в себе си качествата на домашна мебел и за хора, и за котки.
Разработена е въз основа на дългогодишни наблюдения за навиците и предпочитанията на котките, но така, че да може спокойно да се ползва и от хората.
Тапицираните плотове и ниши по кулата предлагат възможност за катерене, излежаване, укрития, драскане, наблюдение от високо. Те могат да се използват и за библиотека.

Котешката кула е компактна и заема място колкото един хладилник, вписва се в домашен интериор, лека е, но стабилна. 
Може да се постави и да се мести където и да e - пред прозореца, в ъгъла, до стената, дори в средата на стаята.
Пренасянето й в друга стая или жилище също е лесно – възможно е лесно да се разглоби и сглоби отново, тъй като отделните елементи са унифицирани и еднотипни.

В Котешката кула- катерушка на Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи” са използвани само екологични, натурални, рендосани дъски от смърч.  

По-сръчните домашни майстори могат да създадат и сами подобна мебел по метода „Направи си сам” (Do it yourself- DIY).
За целта са необходими:
- Калибровани дъски или мебелни (ПДЧ или OSB) плоскости с ширина 200 мм. и дебелина 18 мм.
- Винтове за дърво 4 х 50 мм., система SPAX, за сглобяване на плоскостите.
- Конзоли за монтаж на страничните плотове, по 2 броя за всеки плот.
- Винтове за дърво 4 х 16 мм., система SPAX, за монтаж на страничните конзоли и плотовете към тях (по 5 броя за всяка конзола).
- Тънък мокет, плюш или дебел плат за тапициране на всички плотове.

След разкрояването на плоскостите можете да маркирате местата на винтовете и да ги разпробиете с бургия с диаметър 3 мм.
Когато ползвате мебелни плоскости направете място за потъване на главите на винтовете с фрезенк. 

Ако използвате натурално дърво леко го навлажнете. След като изсъхне, малките власинки ще щръкнат. Затова трябва да изшлайфате дървените плоскости с шкурка размер 100.

Винтовете по система SPAX се завинтват лесно. Но можете още да си улесните работата, ако предварително обмазвате върховете им със сапун.

Плоскостите, които няма да се тапицират можете да лакирате с предпочитан цвят лазурен лак. За по-добро пропиване на лака, той може леко да се затопли на водна баня. 
След изсъхването на първата ръка лак, ако отново има щръкнали власинки, може  отново леко да се шлайфате дървото, след което да нанесете втора ръка лак.

Броят и местата на страничните плотове се определят според целесъобразността и фантазията на домашния майстор.
Тапицирането на плотовете може да бъде с тънък мокет, плюш или по-дебел плат, който се загъва под тях и се приковава с такер (тапицерски телбод).

При някоя разходка в гората можете да си намерите и подходящ, изсъхнал клон. Той ще се превърне в допълнителна декорация на Котешката кула и катераческа атракция за котките. Важно е клонът да е здрав, да не е загнил. 
Добре е да му обелите кората, за да не се развъждат дървояди и насекоми под нея. 
Закрепването на клона към кулата трябва да я стабилизира допълнително, а не да нарушава баланса й. 
Ако формата и разклоненията на клона позволяват, на тях могат да се монтират и допълнителни плотове. 
На част от клона може да се навие стегнато конопено въже с диаметър 4-6 мм., което да служи за драскалка. На него котките във Дом за приятли и домашни любимци „Топли лапи” обичат да си точат ноктите.
По клонът и плотовете лесно можете да се закачите и предпочитани от котката занимавки, с които да играе и да тренира ловните си умения.

На някои от плотовете можете да поставите и сандъчето с котешка трева. Само не пропускайте да го закрепите стабилно (може просто да се привърже за плота), защото котките обичат да събарят предмети и да наблюдават с интерес какво ще им се случи.

На страничните плотове лесно се монтират и занимателни скривалища като котешка хралупа и котешки хамак.

Поставете Котешката кула- катерушка в близост до прозорец. Тя веднага ще се превърне в любимо място за наблюдение и почивка на котките. Те обожават да лежат на слънце и да следят от високо какво се случва на улицата и в стаята. А като се уморят или загубят интерес и да подремнат. Комбинирайте Котешката кула- катерушка с Котешкия лабиринт и този кът ще се превърне в място за целодневни игри и почивка, на Вашата котка.

Ако Котешката кула- катерушка на Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи” Ви е харесала, но не можете да справите сами с изработката й, свържете се с нас и ние с удоволствие ще Ви я направиммммрррр.

 
  • Адрес: Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”
  • Интернет: Да
  • web: http://www.strannik.bg/topli_lapi
  • Е-поща: box_2@abv.bg
  • GSM: +359885425671
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364