ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: с. Панчарево
  • в околностите на с. Панчарево
  • GPS: N 42.597060 E 23.412048
 
 
 

VseStranni pateshestvia

Празниците са, за да се празнуват, приятелите - радостно да се вълнуват …

Затова в края на май, когато рождения ден на обичаната от ВсеСтранници Alma Iris Martínez Anieva (позната ни и като Peronika Adelita) се зададе на хоризонта на седмицата, решихме да й подарим още едно различно и запомнящо се преживяване сред природата и в компанията ни – разходка до ареала на дивите кактуси в Лозенската планина, а после - с лодка из Панчаревското езеро.

Поводът и идеята за празнуване на открито се хареса на мнозина познати и нови ВсеСтранници и шарената ни група наедря бързо в съботната утрин. Приготвили сме се с подаръчета, музика за поздрави от родното на рожденичката Мексико и още няколко изненади за времето, докато сме заедно.

В сладки приказки и песни по традиционната пътека над езерото стигаме до панорамната площадка с беседката и … сипея с кактусите. В Мексико от някои видове кактуси се приготвя храна и дори кулинарни деликатеси, но нашенските ни радват с първите разцъфнали цветове. Прохладната и облачна пролет тази година е забавила цъфтежа на бодливците, но дори и няколкото отворили се цвята въодушевяват компанията.

Докато се суркаме по сипея в кактусово откривателство, спортна регата изпъстря водите на езерото с ярките багри на каяците. Нали е празник – всичко е пъстро и красиво! А и гледката си заслужава – спокойните зелени води на езерото, къпещите се в лъчите на слънцето къщи на Панчарево и Кокаляне, зелените хълмове на Плана планина, снагата на Витоша в далечината… Просторно, свежо,пролетно.

Обсъждаме впечатления, не сдържаме емоции и хоп! – от раницата на организаторите в ръцете ни се озовава „Дневник на моите странствания“ – всестраннишката изненада-подарък за всички присъстващи. Таман навреме да си отбележим кога и къде сме били на странен рожден ден и кога цъфтят кактусите над Панчарево!

Продължаваме по маршрута до слизането на пътеката преди ВЕЦ Кокаляне и поемаме обратно по обновения асфалтов път покрай Трибуните. Удоволствие е да видиш хубава настилка, здрави пейки и цели кътове за почивка, сглобени от модерните напоследък за такива цели палети… И хората го оценяват подобаващо – оживлението по асфалтовия път е като в централен градски парк – родители с деца и колички, колоездачи, младежи с ролери, хора, разхождащи кучетата си…

Смесваме се с многолюдието всеки със своето темпо на ходене, но изведнъж всички сме отново заедно под сянката на сградата на Трибуните и край машината за сладолед. Жегата вече е в разгара си и фунийката със сладък лед идва много добре на път към „Лодките“ на отсрещния бряг, където сме направили резервация за обяд.

За наша радост и чест на заведението бирите, а след това и поръчаните ястия, отрупват масата бързо и вкусно. Сред честитки и благопожелания за рожденичката пристига и Ягодката на деня - приготвената с много радост и желание специално за случая домашна торта с ягоди! Да имаше и още една такава! - лакомят се небцата ни. Но сладостите за устата се заменят с гребане във водата. Обиколка на езерото до подпорната стена и обратно, и част от калориите са изгорени. Разделяме се с приятното чувство за споделен с приятели празник и с желание за нови интересни и разнообразни срещи.

На път за вкъщи най-неуморимите ВсеСтранници в любопитството си се отбиваме и на кулинарния фестивал в България мол. Той е на приключване и доизяждане на специалитетите от националните кухни на страни от цял свят. Срещаме познати и залагаме на храната за душата – разговори, спомени, съвместни планове за близко бъдеще. Всестранният ни ден завършва, когато залезът напуска града.

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
 

Маршрути

Новини

Дата на новината: 28.05.2016

Календар

Начална дата на събитието: 28.05.2016
Крайна дата на събитието: 28.05.2016
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364