Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Юг
  • GPS: N 42.659406 E 23.274279
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2017
  • Ориентировачна надморска височина: 600 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Днес, при изпълнение на подземни хидроизолационни работи, на около 5 метра под земята, майсторите от изолационната компания случайно се натъкнали на каменен съд с жълти, лъскави монети.

На мястото, на улица "Майстор Павел от Кримин" в град София, по план ще бъде изградена красива 4 етажна сграда с висящи градини.

Районът отдавна е известен на иманярите, за него се разказва и в иманярските легенди, но поради голямата дълбочина до сега никой не е успял да стигне до находката. При изкопните работи за строителния котлован също не е било открито нищо.

Истинската находка се оказва положена на 5 метра дълбочина, на по-малко от метър от основите на бъдещата сграда. И само случайното събаряне на земна маса поради скорошния дъжд я вади на бял свят пред смаяните погледи на работниците.

Moneti   Pcheli
Намерените монети   Древните пчели - пазителки на съкровището

Изумлението им е още по-голямо, когато от съседен отвор в пръстта излитат рояк разлютени пчели, които нападат изолаторджиите. Оказва се, се това са много древен и неизвестен за сегашните пчелари вид земни пчели, които са оставени в състояние на хибернация да охраняват скритите съдове с монети. Но стоплени от първоаприлското слънце и близкия бумтеж на газовите горелки, за секунди се събуждат и атакуват смутителите на съня им.

Един от работниците успява да извести свой приятел от сдружение ВсеСтранници, преди да изпадне в шоков сън, нажилен от пчелите.

Пристигналите веднага разбират къде е проблемът и как да се справят с него. От древни текстове знаят, че с този вид пчели и техните ужилвания могат да се справят с "медена бира". По тайна рецепта добра бира се смесва с мед от пчелите и шепа специални билки. Около литър от така приготвената смес трябва да се приеме вътрешно от пострадалия, а празните съдове се поставят до входовете на пчелната колония. Пчелите се опияняват от аромата и роякът сам се премества в съдовете.

Rabotnik   Bira
Работник в шоков сън от ужилванията   Лечебният първоаприлски еликсир

Пчелната колония ще бъде заселена на специално място и ще продължи да произвежда от уникалния си мед. 

А в чест на днешния рожден ден на проектантката на обекта, с красивото име Мария, пчелният рояк беше наречен от откривателите му Мимета.

Голяма изненада е също, че пчелните килийки на колонията, не са с класическата и добре позната шестоъгълна форма, а са с форма на древния символ Канатица. Тепърва ще се изяснява какво означава това.

След неутрализирането на защитниците на монетите, са уведомени археолозите от близкия Национален исторически музей, които изоставят зрелищното откриване на рокерския мотосезон от "рокерите тръгнали нанякъде" при пътен възел Бояна и пристигат да изследват откритието.

Според археолози, нумизмати и иманяри, до този момент, такива монети не са откривани при разкопки на такава дълбочина. С багети беше установено, че в близост и на същата дълбочина има податки за още такива съдове.

Общинари обявиха, че за продължаване на проучването, вероятно ще се затвори прилежащото кръстовище за разкопки в дълбочина. А ако, поради значимостта на откритието бъде необходимо, ще се предприемат и мерки за отчуждаване на съседни имоти за продължаване на разкопките.

За да следите развитито на историята можете да се включите към Пътешественическо - опознавателна група ВсеСтранници.

Всички публикации от ИЗОВАЛ ЕООД

Ако статията Ви е допаднала, можете да харесате и нейната фен страница.

Още ВсеСтранни начинания ...

 
  • Интернет: Не
  • web: http://www.strannik.bg/isoval
  • Е-поща: isoval@mail.bg
  • GSM: София: +359888222507
    Велико Търново: +359887130843
 

Новини

Дата на новината: 01.04.2017
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364