Музеен център на тракийското изкуство в Източните Родопи
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Южен централен
  • Област: Хасково
  • Община: Хасково
  • Селище:
  • в околностите на с. Александрово
  • GPS: N 41.981378 E 25.738761
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2009г
  • Ориентировачна надморска височина: 240 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфлат
  • Паркинг: На обособен паркинг към музея
 
 

Geocaching100Музейният център за тракийско изкуство е открит на 13 февруари 2009 г. и е един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

Проектът е на Министерството на културата, община Хасково, която обезпечава техническата инфраструктура към Музейния център на стойност близо 500 хил. лв и японската страна, чието правителство осигурява финансиране в размер на 341 милиона японски йени (около 2 милиона евро).Поводът за създаването му е откриването през 2000 г. на тракийската гробница до село Александрово, Хасковско, от известния български археолог д-р Китов.

Новопостроеният музей е с разгърната застроена площ от 833.4 кв.м. Едната част от сградата с площ от 355 кв.м. е предназначена за богата музейна експозиция, както и за точно копие на гробницата в село Александрово - дори броят и формата на камъните са като на оригиналната гробница.

Експозицията дава информация за тракийската гробница - история на откриването и проучването, и интерпретация на стенописите. Тракийското културно наследство в регионален обхват, което хронологически обхваща периода на късножелязната епоха ( VI - І в. пр. Хр.),  е представено чрез движими паметници на културата,съхранявани преди в Хасковския исторически музей. Посетителите могат да се запознаят и с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

Експозиционните модули в Музейния център са взаимно свързани:
1. Информационен модул — постоянна експозиция от фотоси и текстове, които представят паметника с акцент върху стенописите. Модулът съдържа фотоси от стенописите, както и кратка текстова информация за гробницата като цяло.
2. Изложбен модул от движими паметници на културата - в шест витрини са експонирани най-атрактивните тракийски движими паметници от фонда на областния музей, като се акцентира върху онези, които са свързани с погребалните ритуали на траките, населявали региона. Техническото оборудване на центъра обезпечава отлични условия за съхранение на артефактите, дори и на 24 каратово злато.
Контактната зона между модул 1 и 2 е предназначен за движими паметници, които отговарят на изобразените в стенописите оръжия, елементи от конска амуниция и др.
3.Туристическо - информационен модул— чрез фотоси, текстове и карти се демонстрират най-забележителните археологически паметници в региона на Източните Родопи, Сакар планина и долината на р. Марица, дава информация за местоположението им и съдейства за разгръщането на маршрути за културен туризъм.

Останалата част на музея е обособена като модерен научноизследователски център с лаборатория и фондохранилище, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация. На първо време дейността им ще е свързана с проблемите на консервацията и реставрацията на оригинала, а впоследствие обхватът им ще се разшири към проучването и на други обекти.
Аудиовизуалната зала на центъра дава възможност за организирането на конференции, кръгли маси, тематични лектории и др., свързани с изследването на тракийската култура.

На около 150м южно от музея е скрит и Геокеш Александровска гробница (GC1TQMX).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Всеки, открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Телефон: +35938624501
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Екипировка                                                 Начин на практикуване

  • Екипировка собствена
  • Практикуване с водач
  • Практикуване в групи
  • Екипировка под наем
  • Практикуване с инструктор
  • Практикуване индивидуално

Цена за практикуване и други такси : Има входна такса

Период на практикуване : Работно време на музея
От вторник до неделя- от 9.00 до 17.00 ч.
Понеделник - почивен ден

Развлечения

Geocaching BG - The Aleksandrovo Tomb (GC1TQMX)



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама