ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Водопад
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Южен централен
 • Област: Пловдив
 • Община: Карлово
 • Селище:
 • в околностите на гр. Калофер
 • GPS: N 42.701259 E 24.925822
 
 • Ориентировачна надморска височина: 1720 м.
 • Вид достъп: Пешеходен - около 4 часа
 • Паркинг: В местността Паниците
 
 

Райско пръскало е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият водопад на Балканския полуостров. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк "Централен Балкан“ в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска и има височина 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай- изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик

Отправна точка за достъп до водопад "Райското пръскало" е град Калофер. От града по асфалтиран път с дължина 6 км през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността "Паниците"- изходен пункт за маршрута към хижа "Рай". В района на "Паниците" има хотели и паркинги, където посетителите могат да отседнат или да оставят автомобила си. Оттам, по добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути пеша се стига до главния вход на Националния парк в местността "Поняка", където е представена необходимата за по- нататъшното движение информация. Следва около 30- 40- минутен преход през буково-дъбова гора и се излиза в южната част на планинското пасище "Параджика", с внушителна гледка към резерват "Джендема". Продължава се по трасето и за около 20 минути се стига до първото място за почивка "Параджика", където посетителите могат да си отдъхнат и подкрепят, наслаждавайки се на изумителната гледка към върховете Равнец, Хайдута, Ботев, Арманкая и Капаклия, както и към двата най- внушителни водопада в резерват Джендема- Райското пръскало и Голям Джендемски водопад.

След около половин час маршрутът достига до входа към резерват Джендема с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на местността "Николови дупки". Оттук движението в Джендема, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека. Това е най- тежката част от прехода– след спускането следва стръмно изкачване през вековна букова гора. Изградените от парковата служба места за почивка и чешмичките по трасето предлагат възможност за почивка и наслада от заобикалящата естествената красота на дивата природа.

След около 1 час и 50 минути пътеката извежда на планинското седло под връх Малкия Купен, на 5 минути път от хижа "Рай". Тук отново пред очите се открива импозантна гледка- към басейна на резерват Джендема със стръмни гористи склонове, потъващи в дълбоки урви и към отвесните каменни стени на скалния комплекс Райските скали, от които се спускат водите на искрящото бяло чудо- Райското пръскало. При повече късмет може да се видят и гордите обитатели на парка– орли и диви кози.

Общо време за целия преход от местност "Котлите" до хижа Рай е около 4,30 часа– въпрос на физическа подготовка. От хижа Рай до подножието на самия водопад се катери още около половин час.
Добър вариант за наслаждаване на водопада е двудневно посещение с преспиване на хижа "Рай". Хижата е удобен изходен пункт и за щурмуване на връх Ботев - първенеца на Стара Планина.

 
 • Интернет: Не
 
Водопад "Райското пръскало" 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2087
Регистрирани потребители: 339

Реклама