ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Скакавишки водопад
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Кюстендил
  • Община: Кюстендил
  • Селище:
  • в околностите на с. Полска Скакавица
  • GPS: N 42.412958 E 22.684834
 
  • Ориентировачна надморска височина: 620 м.
  • Вид достъп: Автомобилен по черен път, ЖП, пешеходен
  • Паркинг: По улиците на селото
 
 

GeocachingВодопад Полска Скакавица се намира в северната част на Кюстендилския край в близост до селата Полска Скакавица и Раждавица.  По-точно се намира в махала Водопада на село Полска Скакавица. Един от най-високите и красиви водопади в България се намира само на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма.
Височината на водния пад е около 53 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година.

Водопадът се образува от водите на рекичката Големи дол– десен приток на река Струма. Водите на потока, който образува Скакавишки водопад се формират западно от него от карстови извори. Преди милиони години земната кора се е пропукала и е създала висок праг, който постепенно се е превърнал във висока тераса, от която пада водопада сега. Тази тераса  се издига при голям меандър на река Струма в Земенския пролом. Водите на водопада са формирали по пътя си корубести стъпала.
По вид водопадът е травертинов (бигорен). Карстовите води, които дават началото на рекичката Големи дол, са много варовити. Калциевите соли се отлагат от водите по ръба на скалния праг, където е началото на водния пад, и около водолюбивата растителност се образува огромна живописно напластена тераса от бигор – зеленикава шуплеста варовикова скала.

Върху терасата над водопада живописно е разположена махала Водопада на село Полска Скакавица, а в непосредствена близост до водния пад се намира православният храм “Свети Димитър”. Това и неговата близост със Скакавишки водопад ги прави уникална туристическа дестинация.

В дясно от водопада, при идване от жп спирка Скакавица стои като страж, пазещ водопада, баира "Драганов камък". Според легендата хубавата девойка Драгана, подгонена от турци извикала "С турчин не тръгвам, ханъма не ставам, вярата си не сменям, аз съм българка" и скочила от скалата.

Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п. спирка Скакавица. След това трябва да вървите по релсите на влака в посока Кюстендил и да преминете през един тунел. Тръгвате по пътеката, която завива покрай изоставената къща и след около 30 минути нормално ходене се озовавате на една красива полянка, а над вас е водопадът. Така имате възможност да видите водопадът отдолу– там където пада. А ако ви се разхожда може да се качите и до храма “Свети Димитър” и извора на водопада, т.е. да го видите отгоре. Пътеката не е трудна и не са необходими специално оборудване, екип и обувки, за да преодолеете разстоянието.

Другият вариант е ако разполагате с автомобилен транспорт. Джипът и високопроходимата техника не са задължителни, но не е зле автомобилът, с който се отправяте към водопада, да е по-висок. От Кюстендил се преминава през село Раждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. В първата Тричкова махала на село Полска Скакавица има указателна табела, която ви упътва да завиете надясно по черния път. След около четири километра има още една табела при която трябва да завиете отново на дясно и след около половин километър пътят свършва и се озовавате много близо до храм „Свети Димитър”, а Скакавишки водопад е точно под него. От тук вече трябва да слезете пеша по пътеката, за да излезете на поляната, от която се откроява прекрасна гледка към водопада в цялата му прелест.

Красотата на Скакавишки водопад намира място в творбите на Владимир Димитров - Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров!

В близост до водопада е скрит и Геокеш Waterfall View Cache (GC11HBB).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
Водопад "Полска скакавица"



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама