Тетевенски водопад
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Ловеч
  • Община: Тетевен
  • Селище:
  • в околностите на гр. Тетевен
  • GPS: N 42.893601 E 24.252711
 
  • Ориентировачна надморска височина: 650 м.
  • Вид достъп: Пешеходен, автомобилен на 600 м от водопада
  • Паркинг: В кв. "Козница" на град Тетевен или в подножието на водопада
 
 

Tour Region BalkaniaНачалото на екопътека "Под пръските на водопада" към Тетевенски водопад "Скока" в пределите на Туристически регион Балкания тръгва от централната градска част на град Тетевен. Оттам странникът има възможността да се придвижи изцяло пеша като премине през един от кварталите на Тетевен "Козница" или да използва до някъде превозно средство и след това да измине пеша последните 600 м. от екопътеката, вървейки по изключително живописното дефиле на река Козница. В самия край на този малък каньон е Тетевенски водопад "Скока".

Цялата дължина е около 4 км., като от тях 3,4 км. са асфалтов път, а останалите около 600 м.– същинската екопътека. По асфалтовата част вляво има изградени две чешми, като първата (откъм Тетевен) е под малко мостче, а втората (към водопада) е до пътя. 

Екопътека "Под пръските на водопада" е изключително красива, изградена е така, че да може да се премине с почти всякакви обувки, но препоръчителният разумен минимум са маратонките– влажно е и камъните на места са хлъзгави. Поради климата на местността, в същинската част на пътеката може често да видите дъждовници. В участък, който е преценен като проблемен, в скалата е вграсен метален парапет. По протежение на пътеката са направени маси и пейки, а до водопада е изграден просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет и пикник от предпочитащите този тип отмора.
По околните, отвесните скали се образуват чудни висящи килими от зелен мъх.

Тетевенски водопад "Скока" има два ръкава. Левият е висок около 30 метра и от него постоянно тече вода, като количеството й варира според сезона.
Десният ръкав е значително по-висок и в периоди на маловодие пресъхва. Височината му е около 60 метра. Слабият му дебит позволява през зимата целият скален масив да се покрие с лед, което е прекрасна възможност за практикуване на ледено катерене.

Посочените тук координати са в началото на същинската екопътека, където може и да се паркира. Самият Тетевенски водопад "Скока" е по каньона на река Козница, на около 600 м. пеша в южна посока.

 
  • Интернет: Не
 
Екопътека "Под пръските на водопада"



Екопътека "Под пръските на водопада"



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама