Пещера
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Перник
  • Община: Перник
  • Селище:
  • в околностите на с. Боснек
  • GPS: N 42.525160 E 23.202430
 
  • Ориентировачна надморска височина: 1115 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В село Боснек или на поляната в началото на пътеката
 
 

GeocachingСело Боснек е известно с чешмата, извора и пещерата, наречени Живата вода.

Всъщност от пещерата извира извора "Живата вода", който често се бърка с чешмата "Живата вода".

Съобщението за извор "Живата вода" и близката  над него едноименна пещера е публикувано едва през 1875 [Цанов, 1875], но за сметка на това съдържа богата информация, част от която се схожда с написаното от турския пътеписец Евлия Челеби. Описанието има особен  познавателен интерес. Ето част от него: " ... У Граовско, 6 часове далече от София, има едно планисто място, което наричат Сръбски Самоков. Там има една подземна дупка, която ще улезнеш и ще вървиш унътре със свещ. Тоя вървеж се продължава нещо 1/2 час, доде дойдеш до една чешма. Тая чешма за  грешните преставала, а за праведните си течала... Една стара бабичка ми приказваше:"Ние пойдохме с наша позната другарка, за да идем на Сръбски Самоков. Влезвахме у пещерата, приближихме водата, която течеши. Другарката ни като приближи да се поомие, защото у пещерата е кално, изведнъж чешмата изгъгри и водата престана. Ние й рекохме да се оттръгне, защото е грехота, она се като оттръгна, чешмата пак протече, ние се омихме и пийнахме, а нашата другарка си остана кална. При чешмата има корито от камик изделяно, дето св.Богородица си е къпала Исуса Христа. Има горе на таваньо, също от камък, циците на Мати Божия и кой е праведен, над него капнува капка от тях. ... Има много отделения на подземни дупки. В една от тях ако влезне сляп человек, он прогледва, а окат ослепява. Една от тия дупки ходи чак у Самоков. Водата на чешмата, за която казах по-горе, се губи у една дупка. Казват, че са спущали шарена пръчица, която е излизала в Светата вода у Бояна."
Цитирания текст не само, че описва добре пещерата Живата вода край с.Боснек, но и илюстрира начинът, по който народа обожествява  произхода на природните карстови явления.

Входът на пещерата е висок едва 1,20м, но веднага вътре тавана става достатъчно висок човек да се изправи. В пещерното предверие местните хора са поставили камък с образа на Богородица. Отначало човек си мисли че навътре няма повече, но веднага след входното предверие следва тесен и нисък коридор надясно. Пещерата навътре е доста кална и човек трябва да е готов да се изкаля, за да се наслади на красотата на дълбините. В дъното на пещерата има по-голяма зала от която изтича водата на извора "Живата вода".

До пещерата може да се стигне и от селата Чуйпетлово и Кладница, но най-лекия достъп е от село Боснек. От селото се излиза в северна посока по долината Добри дол. Добре е колата да се остави някъде в селото или на поляната в края му. Пътя нагоре е много изровен и достъпа е само пешеходен. Върви се по екопътека "Алея на карста", по която има информационни табла. Пътя следва леко изкачване. Като се достигне една широка леко наклонена надясно поляна, трябва да се върви диагонално през нея надясно- това е единственото място, където е възможна грешка. Стига се до чешма "Живата вода" (с крокодила) и след заслона има още 5мин до извора. Пътя пеша от село Боснек до чешма "Живата вода" е час до час и половина.
Още 50м по-нагоре по пътеката е и входа за пещера "Живата вода".

Край пещерата е скрит и Геокеш The Alive Water Cave (GC41FB2).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364

Реклама