Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: с. Арбанаси
  • GPS: N 43.095804 E 25.663607
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: XIII век
  • Ориентировачна надморска височина: 350 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: Пред манастира
 
 

100Hristianskite mesta na vyarataSv.NikolaiМанастир „Св. Николай Чудотворец" се намира в малка долина в югозападния край на село Арбанаси, на около 900м, по пътя в ляво от паметника на Иларион Драгостинов в центъра на селото при Пазарската чешма. До него може да се достигне и по пътя от Велико Търново към Горна Оряховица на същото разстояние, по първата отбивка към селото при чешма Каменец. Той е един от християнските места на вярата, както и едно от местата свързани със Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
Манастирът е един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания"

Основаването на манастира е свързано със строителството по време на царуването на Асеновци, през ХIII век. Според останалите исторически сведения манастира е ограбван и опожаряван многократно след падането на Търново под турско робство през 1393г. При последвалите много поредни набези почти всички монаси са избити.
Първото му възстановяване става в 1680г. Храмът и някои жилищни сгради били изградени наново със средствата на ктитора боляр Атанасий, богат арбанашки търговец, участвал в заговор за сваляне на султана и убит в сражение край Сушица /дн. Карлово/.
През 1717, 1729г. и 1744г. манастира запустял след чумна епидемия. Манастирът отново бива опожарен през 1798г., а след две години възстановен от местното население.
Храмът се използвала като енорийски. В 1833г. по инициатива на енергичния отец Зотик Преображенски, със средства събрани от населението на Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Арбанаси и околните селища, се извършва ново обновление. Освен на манастир „Св. Николай Чудотворец”, дядо Зотик е възобновител и на Преображенския манастир. Той е бил духовен наставник на сестринството в манастира и умира по време на чумна епидемия. Монасите го пренасят в Преображенския манастир и там го погребват.
Схимонах Зотик е един от малкото монаси, които се осмеляват да извършват богосложение на църковно славянски език, който не се ползвал в православните български храмове и манастири след поробването на България. Както се знае по време на османското робство проповедите в православните църкви се извършвали на гръцки език, непонятен за по-голямата част от българското население. За схимонах Зотик, бащата на Петко Р. Славейков е казал „почитаха го като светец и като такъв по живот беше”.
През 60–те години на ХIХ век в манастира живеят около 40 монахини, които се занимават с тъкане на шаяци и черги , с плетене на чорапи и др.
По време на Априлското въстание по препоръка на Матей Преображенски и йеромонах Харитон монахините тъкат шаяк и изработват дрехи за въстаниците от Първи революционен окръг.
По време на Руско-Турската война , руските военни части са били разквартирувани в село Арбанаси а монахините от манастир „Св. Николай Чудотворец“ са помагали и в знак на благодарност получават в дар от Русия иконостас за манастирския храм.
Манастирът е разширен а храмът му става първият с купол в Арбанаси. По това време игумения Зиновия Ламбринова е посетила Русия и спомага за създаването на манастира като девическа обител, трети по рода си по време на Възраждането.
Храм „Св. Никола„ е еднокорабна, едноапсидна сграда, засводена с висок купол и параклис "Св. Илия" от север, който е издигнат и осветен на 15 Април 1716г.
При ремонт, непосредствено след Освобождението стенописите в мъжкото и женското отделение на храма били заличени и по стените са изписани нови. Много от иконите са подарени от руски воини.
Малко от художествените ценности на манастира са достигнали до наши дни. Два големи бронзови полилея от манастирския храм , единият с двуглав орел и надпис, възхваляващ дарението и съобщаващ мястото на изработката си – Нюрнберг -1746г., 8 юни , разкриват връзките на местните търговци – власи , албанци или гърци, а може би гърчеещи се българи, със Западна Европа. Гръцко евангилие, печатано във Венеция през 1760г.
Иконите на  иконостаса са  изографисани през 1897г. от Козма Блаженов родословен приемник на Дебърската школа. За чудесата на чудотворната икона на Св. Никола се разказва от поклонници.

Селището, ограбвано на няколко пъти и опустошено от кърджалиите, има документален опис на разсипването си: „И нашия дом все разграбиша – пише Софронии Врачански – и не остана ни лъжица, ни паница, и мои дрехи и книжа, що имах, все узеша и всеки дом раскопаша...".
Въпреки превратностите на времето породени от исторически и светски причини вратите на манастир „Св. Николай Чудотворец" продъжават да са отворени за тези които се нуждаят от помощ и закрила и идват с благодарност за чудесата от Бог.

Цар Фердинанд и Цар Борис III, са отсядали в манастира. Помещенията обитавани по време на тяхния престой във Великотърновската епархия са запазени и до днес в почти автентичния си вид.

Манастир „Св. Николай Чудотворец" предлага за поклонници и туристи нощувки и храна. Стаите са разположени в северното крило на манастира. Монахините с много  търпение и любов са създали уютна атмосфера излъчваща спокойствие и ведрина топлина и гостоприемство. Стаите са единични и двойни с удобни санитарни възела. Малки стаи със старинни мебели напомнящи за уединението, което всеки търси приютявайки се в светата обител.
Трапезарията е с голяма обща  маса, която подсказва, че сте част от едно голямо семейство закриляно от Бог. За удобство на гостите манастира предлага закуска, обяд и вечеря в удобен час за всеки и меню по избор с арбанашки манастирски рецепти.
Настанявайки се в обителта не се съмнявайте, че сте попаднли на подходящото място за да се помолите пред чудотворните икони, да усетите гостоприемството и обичта на монахините. Всичко напомня за тава че все пак Българския народностен дух на взаимна обич, благодарност и почит се е съхранил именно благодарение на нашите  манастири.

 
  • Адрес: село Арбанаси
  • Интернет: Не
  • web: http://www.svnikolai-chudotvorec.com
  • Е-поща: manastir@svnikolai-chudotvorec.com
  • Телефон: +35962650345
  • GSM: +359896687410
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Храна

Настаняване

Категория - звезди : *

Календар

Начална дата на събитието: 06.12.2024
Крайна дата на събитието: 06.12.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама