Лобно място (паметник) на Цвятко Иванов и Ботьо Илиев
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Севлиево
  • Селище:
  • в околностите на с. Крушево
  • GPS: N 43.077800 E 25.136890
 
  • Ориентировачна надморска височина: 260 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В село Крушево или по околните поляни
 
 

Petolachka

Лобно място (паметник) на Цвятко Иванов и Ботьо Илиев се намира в местността "Бежанта" на около 3 км. северозападно от село Крушево и е един от Паметниците на класовата борба в България.

През пролетта на 1943 г. полицията от град Севлиево предприема масирани блокади на околните села с цел залавяне и физическо ликвидиране на нелегалните и все по-активното партизанско движение. Село Крушево и околностите са в постоянна блокада с полицейски час - по нарушителите се стреля без предупреждение. Огромна част от населението на селото е изселено и интернирано. Повечето активисти на работническата партия и ремсисти са арестувани и подложени на мъчения. Голяма част от тях за да се спасят минават в нелегалност. По това време окончателно се оформя Севлиевският партизански отряд. Но поради постоянните дъждове и полицейски блокади храната в отряда не достига. След арестите и полицейския терор в село Крушево настъпва провал - двама доверени хора на партизаните стават предатели и сътрудници на полицията. С тяхна помощ е организирана полицейска клопка ръководена лично от началника на полицията от град Севлиево.

Полицията вече знае за предстоящата среща на партизани с ятак в местността "Бежанта" за доставка на храна. На 12 юли 1943г в село Крушево пристигат началникът на участъка от Севлиево с полицаи и секретни цивилни агенти на Обществена безопасност от град Плевен и до късно вечерта подготвят акцията.

По същото време от селото успява да се измъкне и да отиде при партизаните за да ги предупреди за провалите и арестите ремсистът Христо Хубанов Станев. Групата вече е в околностите на "Бежанта" в очакване на срещата на другия ден. Христо Хубанов остава при тях като му избират партизанското име Петко. Партизанската група се състои от Васил Хубанов (Ганчо), Иван Димитров (Славчо) и Ботьо Илиев (Станчо). Всички са предвождани лично от командира на отряда Цвятко Иванов (Андрей), който е искал лично да разбере каква е обстановката в село Крушево, но не е допускал за предателството на доверените хора.

На 13 юли сутринта още по тъмно полицията обгражда "Бежанта". Над скалите на "Страната" се настанява снайперист, който държи на мушка долината. Към 10 ч. сутринта, когато е уговорена срещата началникът на полицията дава на предателя кутия със сол (партизаните многократно са искали сол) примесена с отрова и той отива към мястото на срещата. На връщане при излизане от гората предателят отчупва клонче и го размахва пет пъти - колкото са партизаните - такава е била уговорката. След минути мястото е обсипано от всички страни с куршуми.

Партизаните отговарят на стрелбата и командирът повежда партизанската група бегом по малко деренце към дълбокия дол, който предлага добро укритие. Пътем скриват Васил Хубанов (Ганчо), който от доста време е с болно сърце и не може да подържа темпото в един храсталак. Почти на оврага на няколко крачки от спасителния дол скрития в скалите на Страната снайперист си свършва работата - командира Цвятко Иванов (Андрей) и Ботьо Илиев (Станчо) са улучени и остават на място. Христо Хубанов (Петко) и Иван Димитров (Славчо) се измъкват от тази засада нагоре по дола. Полицаите се гаврят с телата на убитите партизани.

Цвятко Иванов Стойков (Андрей) - 28г, 03.03.1915г - 13.07.1943г.
Цвятко Иванов е роден в село Крушево, община Севлиево в бедно семейство. Завършва прогимназия. Работи по строжи, занимава се с дърводелство. През 1931г влиза в РМС, а през 1933г в Работническата партия. Задържан в полицията за разпространение на календари, посветени на войната в Испания. Включен е в ръководството на читалището и на кооперацията. Отбива военната си служба в 33 свищовски полк и става кандидат-подофицер. През 1941г Работническата партия му поверява обучението на бойната група на селото. На 12-14 септември 1942г членовете на групата провеждат успешно първата акция в село Крушево, минават в нелегалност и създават Крушевската партизанска чета с командир Цвятко Иванов. Цвятко Иванов провежда постоянно военно обучение на партизаните и се изявява като талантлив и умен командир. В самото население и полицията се е създало убеждението, че е неуловим и за главата му е определена голяма награда. Днес читалището в селото носи неговото име.

Ботьо Илиев Богданов (Станчо) - 19г, 16.03.1924г - 13.07.1943г.
Ботьо Илиев е роден в село Крушево, община Севлиево в бедно семейство. Завършва прогимназия и се занимава със земеделие. Работи и по строежи. Член е на РМС от 1939г. Включва се в дейността на младежката кооперативна група в селото. На 3 февруари 1943г избягвайки от полицейските блокади и арести с група младежи минават в нелегалност и стават партизани в Крушевската чета.

До лобното място с паметника може да се достигне като се излезе от село Крушево през северния стопанаски двор. Продължава се по каменистия път покрай чешмата Пръдлювец. Излизайки на билото странника трябва да тръгне в дясно по пътя който се спуска в северозападна посока към язовир "Ал.Стамболийски", който се вижда в далечината. Минава се през овощни градини и пътя достига до входа на долината "Бежанта" при входа й Пролеза. След слизането в долината веднага в дясно има пътека през пролука в храстите. След пролуката пътеката се връща леко назад в източна посока до достигане на деренцето, което се спуска надолу към селския дол. Спускайки се по него странника достига директно до водопада и до паметника на лобното място на партизанския командир Цвятко Иванов (Андрей).

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 13.07.1943
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама