Минерален извор
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Габрово
  • Селище:
  • в околностите на гр. Габрово
  • GPS: N 42.814069 E 25.306090
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1873
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В уширение край пътя пред чешмата
 
 

All mineral springsCvetni_izvoriМинерален извор "Вонещата вода" се намира по пътя за Узана, в ляво на входа на бившето с. Червен бряг, днешен квартал "Радецки" на град Габрово.

Според народните предания някой си поп Серафим от Тракия имал дъщеря, на която очите и били болни. Свещеникът я водил при какви ли не лечители, но никой не могъл да помогна на детето. Веднъж, връщайки се от Велико Търново, където посетили поредния лечител, отец Серафим и дъщеря му минали покрай Габрово. Спрели край пътя да си починат. Дъщерята видяла изворче, в което водата миришела на барут. Тя измила очите си на извора и болките и силно намалели. Баща и напълнил манерката си с вода от извора и по пътя още няколко пъти измил очите на детето- подобрението било чудодейно.
По-късно отец Серафим отишъл в Габрово при архиерейския наместник поп Стефан Станимиров и му разказал за извора. Дал му 5 лири и го помолил да построи кладенец.
Донка, дъщерята на поп Стефан страдала от постоянни пъпки по лицето. Поп Стефан Станимиров я завел на извора и наистина след наколко измивания с минералната вода лицето и оздравяло. Поп Стефан направил кладенец на мястото, който бул осветен на 17 юли (Св. Марина) 1890г. Дона Станимирова- по мъж Йосиф Стомонякова до края на живота си подържала кладенеца. Изворът в с. (дн. квартал) Радецки се посещава от много хора, които търсят лек и утоляват жаждата си с лековитата му вода. Всяка година на денят на Св. Марина на извора се провежда събор.

Източник: Илия Габровски. "Легенди за габровския край"

Историята е публикувана в сборник с легенди, но всъщност легендарна в нея е само фигурата на отец Серафим и дъщеря му.
Колкото до това, че поп Стефан Станимиров каптирал извора, няма никакаво съмнение. За последното потвърждава и Станимир Станимиров в приписка в полето на книгата на д-р П. Цончев "Из културното и обществено минало на Габрово" (личният екземпляр на Станимиров се намира в библиотеката на БАН). Там на стр.6 е записано с молив:
"Вонещата вода е открита от баща ми още в турско време, 1873г. След Освобождението той я прибра в кладенец, който съществува и сега. Ст.Станимиров"

Източник: Stanimer

Водоизточникът е един от Цветните извори в България- гърлото на същинския извор е бяло от отлаганията. Бяла изглежда и водата вътре в самия извор. Обаче при наливане си е бистра. Разбира се с характерната миризма на барут (сяра, развалени яйца). Вдясно от извора е изведена и чешма за по-лесно наливане на бутилки. Изградени са площадка от тротоарни плочки и пейки за почивка.

Всички минерални водоизточници в Странник.Бг

Условия на играта "Цветни извори".

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Календар

Начална дата на събитието: 17.07.2024
Крайна дата на събитието: 17.07.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама