Водопад
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Севлиево
  • Селище:
  • в околностите на с. Крушево
  • GPS: N 43.083162 E 25.162532
 
  • Ориентировачна надморска височина: 320 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: Край пътя между селата Крушево и Младен
 
 

Водопада, който околното население нарича "Мари скок" се намира на Младенската река между селата Крушево и Младен, община Севлиево. Височината му е около 8м. Водата пада от красив скален венец в хубав вир.

Разказва дядо Петко Ненчев Ненков Качерски, роден 1897 г., записал през 1966 г. Станьо Трифонов Солаков:
„Легендата разказва, че през турско време в село Крушево имало една хубава мома българка с име Мария, която турците набелязали да я вземат за жена на един турчин и да я потурчат. Черна мъка легнала в душата на тази красива българка. Не смеела да отиде за вода на чешмата на Дядовец, ни на хоро, ни на седенки, когато излизала из двора закривала си лицето, за да не я видят турците. Започнала да линее. Родителите ѝ посърнали от мъка и горест и започнали жива да я жалеят. За да отстранят натиска на турците пуснали слух, че Мария е много болна и лежи на умиране.
Било пролет. Една сутрин рано силно се затропало на вратнята им. Всички изпаднали в смъртен страх. Разбрали, че турците са дошли за Мария. Загърмели пищови. Решават бащата и братята да забавят турците, а момата да избята и се укрие в дебрите на Букоровския (сега Младенски) дол. Отварят вратнята, турците навлизат в двора, напират към къщата и реват: „Да излезе Мария! Дайте Мария или ей сега ще ви изколим!” – Тя умря – викат мъжете и възпират с гърдите си разярените нападатели.
В това време младата българка побягнала из дола към Радковец. Турците претърсват всичките стаи, мазето, тавана, плевнята. Никъде я няма. Разбират, че е побягнала и хукват след нея. Когато се изкачили на Калето, на пътя за Каменна и Трънята, на Мария кърпата се бялнала на върха над Скря скок на пътя за Гладник. Единият от турците я зърнал и извикал: „Бакънъс!” (Ето я!) и с всички  сили се спуснали подире й. Минали през Гладник и навлезли в гората към дола. Още по пътя красивата мома решила да не се даде жива в ръцете на мръсните поганци, да се гаврят с тялото ѝ и моминската чест. Изправя стройната си снага на най-високата скала край дола, с огнен поглед се прощава с родните гори и върхове, буйното ѝ сърце бие до спукване, умът се помрачава и с един скок полетява във въздуха ... И до днес тази скала и водопада в подножието й носят нейното име Мариин скок – Марин скок – Мари скок”.

Източник: "История на село Крушево"

Следвайки логически пътя на Мария от легендата, най-вероятно истинския водопад "Мари скок" е този, който е наречен водопад "Гладник" и се намира на около 50м по-надолу в десен приток на Младенската река идващ по дерето откъм чешмата Гладник. Но сред местното население така или иначе за водопада "Мари скок" битува по-красивия от двата - този чиито падащи води приличат на разпуснати женски коси.

За да се достигне до водопада може да се паркира около моста на Младенската река. По-удобното спускане към водопада е по левия бряг на реката директно през гората - пътека и указателни табели няма. Пътека край реката има по десния бряг, но от там самото спускане до водопада е неприятно през шубраци и трънаци. Водопада е на около километър под моста. На около 50м под този водопад е и следващия идващ от левия приток на реката.

Водопада беше показан на Странник от Петър Начев.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364

Реклама