Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище:
  • в околностите на гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.083014 E 25.674356
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2009
  • Ориентировачна надморска височина: 300 м.
  • Вид достъп: Атомобилен, асфалт
  • Паркинг: На паркинга на комплекс "Момина крепост"
 
 

На 25 септември 2009 г. в Туристически комплекс „Момина крепост” в местността Ксилифор край Велико Търново, заместник-министъра на Икономиката енергетиката и туризма Иво Маринов и председателя на Туристическо дружество „Трапезица-1902” Паскал Паскалев, откриха Музей на туризма и туристическите спортове.

Музейната сбирка е не просто събрана 107 годишна история на едно от първите в страната туристически дружества. Тя представя силната връзка между създаваните през годините традиции и съвременните престижни изяви и постижения в областта на туризма и туристическите спортове на членовете на Туристическо дружество „Трапезица-1902”.
Това е уникална сбирка, единствена по рода си в страната, чиято цел е да бъдат запознати широк кръг посетители – граждани и гости на Велико Търново с теми от природата, историята и постиженията на Дружеството от създаването му до днес. Визията и мисията на експозицията свързваме с принципите на общодостъпност и комуникативност, приоритетно насочени към младежта на България - гаранция за приемствеността и успешното развитие на експозицията и в бъдеще.
По реализацията на този проект се работи от 2006 г., когато специалистите от Регионален исторически музей – Велико Търново, Васил Мутафов и Виолета Драганова разработват съвместно с представители на ТД”Трапезица-1902” тематико-експозиционен план и се започва проучвателската и събирателска дейност.
През 2007 година ТД „Трапезица-1902” възстанови благотворителна традиция, чието начало е поставено през 1903 година – Коледен благотворителен бал. Всяка година дарените средства на бала се предоставят за благородни и обществено значими цели, сред които в миналото – залесителни дейности, поддържане на исторически паметници, печатни издания на дружеството, строеж на туристическа хижа на хълма „Царевец", подкрепа на изявени спортисти и др.
Благотворителната инициатива на ТД „Трапезица-1902” на Коледния бал през 2008 г. е в подкрепа на реализирането на музейната сбирка. Събраната благотворителна сума от бала е 3 125 лв. Осъществяването на проекта подкрепиха и дарители със 7 400 лв. и Туристическо дружество „Трапезица-1902” - с около 12 000 лв.
Музейната сбирка е разположена в две зали и включва 36 табла и 17 витрини, съдържащи 350 фотоса и над 200 музейни експонати, сред които – документи, печатни издания на дружеството, отличителни знаци, награди и отличия – купи, медали, грамоти, информационни материали, свързани с приноса на ТД „Трапезица-1902” като организатор и домакин на десетки държавни , шест балкански, три европейски и три световни купи и световно първенство през 2003 г. с участието на 32 държави и 560 спортисти, общественозначимата му дейност за оформяне и поддържане на туристическите маршрути в региона.
На открит подиум са представени туристически и алпийски пособия, екипировка и вещи на планинари от различни поколения.
Свои снимки, вещи и награди, свързани с дългогодишна туристическа дейност и спортни постижения дариха Димитър Шербетов, Димитър Геров, Стоян Петров, Тотю Дюлгеров, Яневка Исапова, Евдокия Шипчанова, Димитър Богданов, Здравко Николов, Ганка Карагеоргиева, Енчо Русев, Ангел Ганцаров, Боянка Василева, Наталия Атанасова, Евгения Пангелова, Борислав Кенаров, Иван Сираков, Наталия Димирова, Благовест Лазаров, Калин Гърбов, Милен Видиновски, Цвета Кожухарова, Ина и Тодор Джамбазови, Сандю Бешев, Малчо Малчев, Орлин Чачановски, Марин Хараланов и много други.
Сред най-ценните експонати, представени в музея са:
- Уставът на ТД от 1903 г.
- Оригиналната партитура на химна на българските туристи по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов – 1904г.
- Първата безплатна туристическа спалня за учащи и реклама за нея
- Първият пътеводител на Велико Търново и околностите му от 1907 г.
- Първата хижа на Царевец, открита на 24 май 1922 год.
- Оригиналният печат и Устав на ЮТС „Царевец” - В.Търново
- Учредителните документи от възстановяването на БТС-1957г.
- Орден „Кирил и Методий” І-ва степен и медал „Алеко Константинов”, с които е удостоено дружеството
- Макети на архитектурни паметници във В.Търново, изработени от Леон Филипов – председател на дружеството
- Панорамни снимки от старопрестолния град – най-старата от 1870 г.
- Престижни отличия и награди на наши спортисти
- Две стенни пана - фотография на великотърновския алпинист Петър Панайотов, спечелила Национален конкурс през 2002г. и последната технологична разработка на фирмата за изкуствени катерачни стени „Уолтопия”.

При реализирането на проекта ТД „Трапезица-1902” работи успешно с традиционните си партньори - Българския туристически съюз, Регионалния исторически музей, Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”, Държавния архив – Велико Търново.

Експозицята е отворена за посещения всеки ден от 10.00 до 17.00. Заявки за посещения на координатите по-долу.

 
  • Интернет: Не
  • web: http://www.trapezitca1902.com
  • Е-поща: trapezitca_1902@abv.bg, office@trapezitca1902.com
  • Телефон: 35962621593
  • Факс: 35962635823
 

Култура

Новини

Дата на новината: 25.09.2009
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама