ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Тракийско скално оброчище Индипасха
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Бургас
  • Община: Малко Търново
  • Селище:
  • в околностите на с. Граматиково
  • GPS: N 42.004590 E 27.653060
 
  • Ориентировачна надморска височина: 180 м.
  • Вид достъп: Пешеходен, автомобилен за джип
  • Паркинг: Край пътя
 
 

GeocachingPriroden_park_StrandjaМистичното тракийско оброчище Индипасха в сърцето на Природен парк "Странджа" е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Намира се между селата Граматиково, Кости и Сливарово.

Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището. В мистичното светилище от лечебно аязмо течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали.

Но минали столетия и пътят до оброчището и лековития извор бил скрит под тайнствените дъбови гори. Спред легендата мястото било открито отново от един сляп бивол. На стопанина му дожаляло да го убие и го пуснал на свобода. След три дни животното се върнало оздравяло в къщата на стопанина си. Прибрал го зарадван човека, но забелязал, че понякога биволът изчезва и после се прибира. Стопанинът му го проследил и така открил отново извора, от който бликала живата вода. И се възродило преклонението към Майката Природа древното светилище.

Казват, че водата на Индипасха е най-лековита в неделята след Великден - името на мястото можело да значи и Анти Пасха. Факт е, че на чудодейното място в дълбоката тайнствена гора, вярата и надеждата събират езически и християнски ритуали. В неделята след Великден всяка година хората от околните села се събират около оброчището и се правят курбани за здраве.

Достъпът до мястото може да стане от пътя между град Царево и град Малко Търново. От южната страна на моста над река Велека (местоността Качул), в източна посока от дясната страна по течението на реката тръгва чакълиран горски път, който води до село Кости. Още в началото в дясно от пътя остава малък параклис „Света Богородица” с чешма до него. След около 6-7км има отбива от пътя в дясно и стръмно нагоре в гората. Когато Странник беше там на отбивката имаше табелка, както и противопожарно табло с надпис „Пазете от пожар”. Ако колата е високопроходима може да се стигне и до самото място за слизане към оброчището. Но може да се паркира и тук край пътя – ходенето пеша до горе е около 20мин.
Друг начин за достигане до Индипасха е по пътя от град Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра от преди селото има указателна табела на ляво към светилището. Този път е много лош но има доста указателните табели. Отново се достига до мястото над светилището, където са поставени дървени маси и пейки.
От тук между две дървета като импрозиран вход към тайнствеността започва стръмното спускане към дъното на Аязмен дол.

Гледката, която се разкрива долу, секва дъха. Времето тук е спряло, разговорите заглъхват от само себе си, тишината е плашеща, слънчевите лъчи с труд си пробиват път между плътно преплетените клони. От августовската жега няма и помен, тук е вечна прохлада.
Усещането за влизане в естествен природен храм се подсилва от малък импровизиран параклис и запалените свещи, точно до аязмото. В което беззвучно от надвисналите скали се процежда капка по капка лековитата вода. Сетивата тъкмо свикват с полумрака и тишината и асимилират друга странна картина.
Около аязмото и параклиса, по околните дървета и падащите лиани висят всякакви останки от дрехи - хавлии, тениски, чорапи ... бельо. Остатъците от варварски обичаи и суеверия, свързани с плодородието, тук някак естествено се преплитат с християнството.
Вярващите в изцелението на тялото си оставят дреха, която е покривала болното тяло. Според преданието, изворната вода на Индипасха помага и на жени при безплодие, което обяснява и наличието на оставеното бельо. Според поверията дрехата трябва да „виси” във въздуха, да не е нито на земята, нито във водата. Така болестта ще остане в ничието пространство.

Хората идват тук, измиват лицата си, отпиват на глътки от вълшебната вода, после палят свещичка и се молят за здраве. И си тръгват с олекнала душа, заредени с вяра, надежда и любов.

Ако се продължи по течението на река Велека в посока към село Кости се минава и край отбивката за следващото тайнствено свещено място в Странжда – Голямата аязма.

При поредното си посещение на 05.08.2011г Странник скри Геокеш Индипасха (GC3GYMT).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Развлечения

Храна

Календар

Начална дата на събитието: 12.05.2024
Крайна дата на събитието: 12.05.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама