Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.844022 E 25.947816
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1882
  • Ориентировачна надморска височина: 50 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: Пред музея и в околните улици
 
 

Най-старата сграда в град Русе в неокласически стил и първата административна сграда в България след Освобождението е Окръжното управление (днес Исторически музей). Намира се на площад Александър Батемберг - старият център на град Русе. Построена е през 1882 г. по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер, същият, който извършва преустройството на някогашния конак в княжески дворец в София.

На това място е било Вилаетското управление на Русчук, разрушено по време на Руско-турската освободителна война. Именно в този период тази част на града е централна за Русе и като такава съсредоточава сгради с административни функции. Противно на една от популярните версии, това не е резиденцията на младия княз Александър Батенберг, въпреки нарицателното название, което получава сградата.

В периода от 1892 до 1948 г. сградата се използва за Окръжно управление на града. Тази функция е в съчетание с разположението на стария турски затвор точно зад сградата (той е съборен отдавна). До 80-те години на ХХ век там се помещава и Русенският окръжен съд, а след това е отдадена за нуждите на Регионалният исторически музей в град Русе. След продължително вътрешно преустройство и възстановителни работи по фасадата на сграда, през 2007 г. тя е открита напълно обновена.

Откриването на 1 януари 1904 г. към мъжката гимназия “Княз Борис I” на сбирка, основана на археологическите находки на Карел и Херменгилд Шкорпил и на сбирка на естествоизпитателя Васил Ковачев поставя началото на музейното дело в града. Известно време в началото музеят се е помещавал и в Доходното здание. Сбирката прераства в градски музей през 1937 г. Той става държавен през 1949 г. През 1952 г. е обявен за окръжен музей, а от юли 2000 г. е регионален.

Институционално той обединява експозициите на историческия музей, Пантеона на възрожденците, Къща-музей „Градски бит на Русе“ (известна като Къщата на Калиопа), Къща-музей „Захарий Стоянов“, Къща-музей „Тома Кърджиев“, както и три експозиции на открито: Ивановските скални църкви, Средновековният град Червен, Римската крепост Сексагинта Приста. Фондът на музея съдържа 130 000 бр. паметници на културата. Развива дейност по отношение на опазването и експонирането на движимите паметници на културата, материалното и нематериално културно наследство, проучването на историята и природата на Североизточна България.

На първия етаж на сградата са представени археологически сбирки от праисторията, от римската крепост Сексагинта Приста и кастела Ятрус, а на втория – изложби, които разкриват детайли от модерната русенска история.
Сред експонатите му се отличават:
- праисторическа керамика и идолна пластика;
- Боровското съкровище от 4 век пр.н.е. (ритуален сервиз за вино, сребро с позлата);
- находките от археологическите разкопки на античните дунавски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, на средновековния български град Червен;
- колекцията от средновековни стенописи;
- колекциите от експонати от традиционния бит;
- етнографските колекции от градско облекло, порцелан, стъкло и сребро от края на ХІХ — началото на ХХ век;
- лични вещи на видни дейци на българските национално-освободителни борби;
- нумизматичната сбирка;
- сбирката от кости на праисторически бозайници, сред които е уникалната долна челюст на Мамутус Романос — единствена в света, и др.

 
  • Адрес: гр.Русе, пл. Ал. Батенберг 3
  • Интернет: Не
  • web: http://www.museumruse.com
  • Е-поща: pr@museumruse.com
  • Телефон: +35982825002
  • Факс: +35982825006
 

Култура

Спец. туризъм

Период на практикуване : Работно време: 9.00 - 18.00 ч. без почивен ден

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364

Реклама