Ивановски скален манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Иваново
  • Селище:
  • в околностите на с. Иваново
  • GPS: N 43.694797 E 25.986817
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: ХІІІ век
  • Ориентировачна надморска височина: 60 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт - пешеходен
  • Паркинг: На обособен паркинг
 
 

UnescoGeocachingRusenski Lom Nature Park100Hristianskite mesta na vyarataArhangel Mihail

 

 

Ивановски скален манастир "Свети Архангел Михаил" се намира се на 22 км югозападно от град Русе и на 4 км от село Иваново, в отвесните скали на месността “Писмата”, на територията на Природен парк "Русенски лом". Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Архангел Михаил.

Основан е от монаха Йоаким - бъдещ търновски патриарх и играе значителна роля в духовния и книжовния живот на страната. Обитаван е през ХІІІ - ХІV в., а някои от църквите са действащи до края на ХVІІ в. Манастирът представлява сложно устроена лавра, разпростряла се върху значителна територия. Включва 7 храма и параклиси: "Стълбицата", "Църквата", "Белбелницата", "Затрупаната църква", "Кръщелнята", "Господев дол", "Съборената църква".  
Заради изключителните художествени качества на стенописите в Ивановския скален манастир, той е включен през 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО за Световно природно и културно наследство, а в 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват.

Стенописите, сътворени през първата половина на ХІІІ в. представят основните направления в развитието на българското изкуство през този период и се отличават с нежна цветова гама, изисканост и класическа красота. По-късните, от средата на ХІV в., са едни от най-представителните образци на господстващия по това време в балканското изкуство “Палеологов” стил. Техният сюжет отразява влиянието на исихазма, който тогава е бил възприет от обитателите на манастира-лавра.

Творческата изява достига своя апогей в стенописите в "Църквата" ("Св.Богородица). Те изобразяват изтънчени и одухотворени човешки фигури с чувствени лица и жестове. Впечатляващи са архитектурните и природни фонове, многоплановата композиция, обратната перспектива. С характерни за стила изразителност, наситеност с подробности, познаване на античните традиции, цветова хармония и реализъм са постигнати великолепни превъплъщения на изискванията на православието и таланта на твореца им.

Изобразените по стените и тавана в "Църквата" композиции показват сцени от Страстната седмица и от живота на Йоан Кръстител. Тук е едно от първите известни изображения на Тайната вечеря. В притвора личат ктиторските портрети на цар Иван Александър,на царица Теодора и отделни светци, а в параклиса - сцени от живота на раннохристиянски сирийски отшелници. Сред многобройните цветни рисунки се забелязва фигура на шут с дълги ръкави и в странен танц. Според изкуствоведите шутове и акробати са изнасяли представления пред болярина в Червенската крепост, където са ги видяли тогавашните художници.

В "Кръщелнята" има скална ниша, където според историци бил погребан цар Георги Тертер. Полузаличеният надпис на Иво Граматик казвал, че царят се бил замонашил. Той отдавна живеел по тия места, а местното население го запомнило като владетеля, който се бил с татарите.

Ивановски скален манастир "Свети Архангел Михаил" е част от общата институционална експозиция на Регионален исторически музей и един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

Работно време:
9.00-12.00; 13.00-18.00
Без почивен ден в летния сезон
Приемат се организирани групи до 20 човека и индивидуални посетители. Изнасят се беседи, могат да се купят сувенири и рекламни материали.

В района на Ивановски скални църкви са скрити няколко геокеша:
- Геокеш Ивановски скални църкви (GC1YKTB).
- Геокеш Природен парк Русенски лом 2 (GC318QC).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Телефон: +35982825002
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама