Букоровски манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София
  • Община: Годеч
  • Селище:
  • в околностите на с. Букоровци
  • GPS: N 43.001701 E 22.965818
 
  • Ориентировачна надморска височина: 660 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, по черен път (за джип)
  • Паркинг: Пред манастира
 
 

Hristianskite mesta na vyarataSveti GeorgiSveta PetkaБукоровски манастир “Свети Георги Победоносец” се намира между селата Букоровци, Туден и Разбоище. Може да се достигне от село Букоровци (има табелка) или от пътя между Туден и Разбоище – има табелка в южна посока от асфалта по черен път през нивите (ако скоро е валяло не влизайте с лека кола). Малко след манастира в посока дерето се намира и красивият каскаден водопад „Котлите”

Букоровски манастир “Свети Георги Победоносец” е единствен в България и един от двата в света с пет храма: Свети Георги, Света Петка, Свети Свети Кирил и Методий, Света Неделя и Вси Светии. За сега действащ е само храм Свети Георги. Другите са изградени като сгради, но вътре не са довършени.

Мястото е едно от християнските места на вярата, местата свързани със Свети Георги Победоносец и местата свързани със Света Петка Българска.

За историята на манастира почти нищо не се знае освен, че сегашните храмове се намират върху древни основи. В района се говори, че мястото е било култово още за траките, предвид и лековития извор наблизо. Известно е от хорските предания, че е имало попътно унищожаване на манастирска обител на това място при един погромаджийски поход от черкези през 1570г при наказателен поход из долината и най-вече към Разбоишки манастир "Въведение Богородично" и жителите на тогавашното селище там. Хората обаче и без наличие на манастирска обител тачели мястото и слагали там оброчни кръстове, които могат да се видят и днес.

При разкопките на старите основи в манастира е намерен най-старият календар, откриван в Европа. Той е с формата на костенурка – древнобългарската календарна система е фиксирала абстрактно върху корубата на костенурка движението на съзвездията, които в бита са оприличени на животни. Стилизираната костенурка се среща и сега масово във фолклорните мотиви не само в България, но и навсякъде, където някога са минали прабългарските племена. Дори сега използваният „китайски” календар всъщност произхожда от „северните цивилизации” според Чжао Ин, известен китайски учен от XVII век. От календара днес в манастира е запазена само основата – каменна плоча с изсечени кръгове, небрежно подпряна на стената зад оброчните кръстове. Всъщност в момента календара е разглобен и не е в своята цялост.

Стопанката на манастира, баба Цеца, разказва на колоритен местен диалект на всеки странник историята на Будинка, която се заела с възстановяването на храм Свети Георги: В края на XIX век живеела жена на име Будинка (разпространено име в региона). Една нощ Будинка сънувала, че някой и казал да събира пари за да изгради наново храм Свети Георги. Местният чорбаджия, който бил ловджия и ловувал в района се противопоставил, а населението в района било изключително бедно. Чорбаджията дори искал да я застреля заради желанието й да съгради отново храма. Незнайно по какви причини обаче се обесил в местността Гачино бранище, недалеч от манастира.
След това владиката от София я набедили за луда, защото Будинка искала да събира пари за възстановяването на храма. Той наредил да я затворят в мазето за да видят какво ще сънува Будинка през ноща. На сутринта я питали какво е сънувала, а тя му рекла: "Е, дедо владико, я видох какво видох, ма ти ще има какво да видиш!". Владиката си тръгнал заедно с придружаващите го. Малко след като си заминал по пътя, коня му се разбеснял, а Будинка точно това била видяла в съня си. "И като се разлюти коньо... Ама конь и рита надзад, и апе. Ни може го хванеш, на никъде нече. И коньо метал заднище, дундарил го, меткал, меткал, та дедо владика направо заминал за болницата. След премеждието на владиката Будинка продължила делото си и успяла да възроди храм Свети Георги преди около 140 г. Самата Будинка умира през 1902г – гробът й е точно зад храма.

В двора на манастира е възстановена жилищна сграда, в която живее баба Цеца, личат си и стопански сгради.

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 06.05.2024
Крайна дата на събитието: 06.05.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама