Урвички манастир “Св. Николай Летни Чудотворец”
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище:
  • в околностите на с. Кокаляне
  • GPS: N 42.560029 E 23.427517
 
  • Ориентировачна надморска височина: 680 м.
  • Вид достъп: Пешеходен, автомобилен за джип
  • Паркинг: Пред Паметника на трудовака
 
 

Sofia Little Mount AthosGeocachingHristianskite mesta na vyarataSv.NikolaiУрвичкият (Панчаревски) манастир “Св. Николай Летни Чудотворец” се намира в Ихтиманския дял на Средна гора, на около 8 км от центъра село Панчарево по пътя към град Самоков. Мястото е едно от християнските места на вярата, както и едно от местата свързани със Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Изграден е на десния бряг на река Искър в Панчаревския й пролом, под крепостта Урвич. До манастира води черен път от главния път София-Самоков - отляво при паркинга пред Паметника на трудовака, има слизащ към реката път. По него може да се мине с високопроходима кола или пеша – до манастирът се стига за не повече от 15-20мин. от паркинга пред Паметника на трудовака.

Самата обител лежи на северната страна на хълма Средобърдие на естествена хубава поляна със западно изложение, гледаща към крепостта Урвич, Царичина скала и сумрачните склонове на Плана планина. Целият хребет Средобърдие по времето на активното използване на крепостта е бил опасан отвсякъде с водите на река Искър, превръщайки го в непристъпен остров. По този начин крепостта е била обхваната отвсякъде с вода, с изключение на много тясна ивица на север, по посока на Царичина скала. Стръмните урви, гъстите гори, буйната река, отдалечеността от единственият голям път по това време – този от София, през Лозен и Пасарел за Самоков, всичко това е правело мястото на крепостта и Урвичкия манастир почти недостъпно и известно само на местното население.

Урвичкият манастир заедно с крепостта Кокалянски Урвич, крепостния храм "Св.Пророк Илия" и Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" са част от Софийска (Мала) Света гора и някога формирали Урвичкия крепостен комплекс. Взаимовръзката “манастир – крепост” била характерна за Второто българско царство, като подобни примери в това отношение били близките Кокалянски, Бистришки, Драгалевски и Германски манастири.
Не се знае кога точно е основан Урвичкият (Панчаревски) манастир “Св. Николай Летни Чудотворец”, но вероятно е в периода X-XIIвек. При царуването на Асен манастирът съществувал като света обител към крепостта Урвич. Формирането на крепостта в резиденция на местния управител става през по-късните ХІІІ-ХІV векове. От 60-те години на XIV век, когато турците стават непосредствена заплаха за областта и особено след завладяването на Ихтиман и Самоков през 1372г, Урвичката твърдина придобива много важно значение за отбраната на Софийското поле.
Местно предание разказва, че житото от нивите по хълма Средобърдие било овършавано първо в харманите на манастира „Св. Николай" и по кожен улей препращано в „Сърпите", където се намирали харманите на крепостта.

След падането на България под турско робство манастира споделя съдбата на крепостта Урвич. Сградите му са сринати, а монасите му вероятно са били изгорени, за което свидетелстват намерените при разкопаване на основите му човешки кости.
Христаки Павлович разказва, че там царят скрил съкровищата си: „Отидев же Йоан Шишман в София скри сичките царско сокровища в монастир Урвич, който беше край Искър сос тверди стени изогражден и изоколо му вода отсекаде, гдето остави и малко войнство, а сам със другото си войнство ополчи се противу турците и би се седем години".
Според друго предание, над река Искър и вливащата се в нея малка рекичка Ведена, имало висок мост, свързващ двете обители - Урвичката и Кокалянската.

Манастирът е възстановяван два пъти през последното столетие.
В летописната книга на Урвичкият (Панчаревски) манастир е записано как една нощ баба Бона Велинова, заедно с дядо Божил Коцев, баба Джуджа Коцева, баба Сава, баба Митра Донева от Панчарево, а според други източници и Стамен Велев и други селяни от Кокаляне и Панчарево, отишли в Урвич да нощуват сред гората. Според статии от вестниците това станало в деня пред летния празник “Св. Никола” в 1928г., когато Бона Велинова отишла в с. Панчарево, поканила за другарки бабите Сава и Спаса и заедно с тях отишла на мястото на манастира. След продължително молене на баба Бона се привидяло точно мястото, където е манастира и там били открити основите на стария храмм който е възстановен през 1938г.

Сегашният храм е издигнат през 1996г. В него може да се види благодарствен надпис към Атанас Петров Господинов от Панчарево, с чиято финансова помощ е осъществено реставрирането през 1994-1996г. Храмът  представлява еднокорабна, едноапсидна безкуполна постройка, и до момента не е изографисан.
Новата стопанска манастирска постройка е издигната благодарение на доброволния труд на много панчаревци, които са отделяли от свободното си време и средства за това.

Сред забележителностите от Урвичкия манастир е сандък с книги от XIX век, които са собственост на Сотир Вълков от Самоков  от „Обществото на Рилския манастир". Книгите са подвързани и подредени по опис в каталог.
От манастирското наследство до нас е достигнало и едно евангелие.
До 1982г на близката височина, в малка каменна килия живял отшелник, който рисувал икони и после е погребан там.

На 9 май, в чест на летния „Св. Никола", по повод църковния празник „Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски", в Урвички манастир се прави събор, на който се събират много хора предимно от околните села. В българската народна традиция този празник е много тачен и е познат с името „Сухи свети Никола" или още „Лятна Никула", „Летен Никулден"

В близост до моста е скрит и Геокеш Urvich monastery (GC42WDK).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Развлечения

Храна

Календар

Начална дата на събитието: 09.05.2024
Крайна дата на събитието: 09.05.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама