Дивотински манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Перник
  • Община: Перник
  • Селище:
  • в околностите на с. Дивотино
  • GPS: N 42.682148 E 23.100429
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1046
  • Ориентировачна надморска височина: 820 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, добър черен път
  • Паркинг: Пред манастира
 
 

GeocachingSofia Little Mount AthosHristianskite mesta na vyarataSveta TroicaДивотинският манастир “Св. Троица” е един от най-старите и запазени манастири в околностите на град София като част от Софийска (Мала) Света гора. Намира се на около десетина километра североизточно от село Дивотино и 4 км югозападно от кв. Михайлово на град Банкя. Сгушен е живописно между два потока, в малък дол между Дебели рид, Тънки рид и Дреново брисое, в северните склонове на Люлин планина.
Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Света Троица.

Според преданието за основаването на Дивотински манастир, обителта е построена от праведно християнско семейство, които намерили гърне с жълтици докато орали нивата си. Съпрузите решили да построят манастир с имането, като натоварили гърнето на едно магаре и казали, че ще започнат строежа на място посочено от Бог. Не след дълго магарето легнало и не пожелало да стане на сенчеста поляна между два бързи потока. Строителството започнало там през 1046г, сто години след смъртта на Св. Иван Рилски. Местността, където е било открито гърнето с жълтиците и до днес е известна като “Имането”. Гърнето дълго било съхранявано като реликва в манастира, а сега се намира в Пернишкия исторически музей.

От стария манастир не е останало много – няколко малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. По време на кърджалийските набези в края на 1806г., манастирът не е пощаден и стадата му овце, крави, коне и волове са заграбени. Тогава игумен на светата обител е йеромонах Петър, който оставил преписка за случилото се: "Да се знае кога седеха кърджалиите в Брезник во 1806 лето месец декември, шести ден. Не стигнало им тогай золумите на кърджалиите, та некой Хасан Ходжа от Брезник дошъл с двама сеймени та взема стадото, овце, волове и коне от манастира". Така били заграбени всички животни, а монасите били прогонени. Старият игумен бил безсилен да ги предотврати разграбването. Влязъл в храма и ядосано ударил с тоягата си по иконата на света Троица с думите: "Видя ли, турците взеха стоката. Обедня твоят манастир. Аз като нямах сили да спра, порази ги ти". Не след дълго възмездието дошло, грабителите били застигнати от буря, гръм ударил и убил предводителят на кърджалийте Хасан Ходжа, уплашените кърджалии го погребали на място и побягнали, а добитъкът сам се върнал в манастира. И до днес мястото, където Хасан Ходжа е бил погребан се нарича “Ходжи гроб”.

Дивотинският манастир „Св.Троица” е известен сред местните хора и като Царски манастир, заради честите му посещения от Цар Фердинанд по време на неговото управление. Знае се, че Цар Фердинанд подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия. Едната каляска била за представителни нужди, а другата – за наглеждане на обширните манастирски имоти.

Както повечето манастири по това време, и Дивотинският манастир през турското робство бил средище на българската писменост и поддържал килийно училище. Манастирът подпомагал и освободителните борби, като е приютявал и Васил Левски. Запазена е икона с дупка от турски куршум. Той бил изстрелян по Левски, докато се крил в светата обител. Куршумът обаче рикоширал и убил заптието.
В манастирска хроника е записано още: „Руку ему Еремия, да се знае кога беше се събрала войска на Петровден, а запалиха манастиру през Божицевите пости, та изгоре.” Същият йеромонах Еремия веднага възстановил манастирските килии и храма, където отново била положена чудодейната икона на Св. Богородица с Богомладенеца, спасена от пожара, рисувана от иконописеца Йоан от София през 1710г.

Сегашният храм и манастирските сгради са построени през 1902г след като три пъти са били опожарвани по време на турското робство. Храмът е в Атонски стил и представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан.
Дворът не е голям, но е гостоприемен с красивата си чешма, многото зеленина и цветя, маса с пейки и сенчест навес за почивка.

Храмовият празник се отбелязва всяка година на Петдесетница (50 дни след Великден). На този ден от олтарните двери монасите хвърлят орехова шума към богомолците, напомняща огнените езици, в които се е бил превъплътил Светият дух, когато се явил на апостолите 50 дни след Възкресение.

За достигане до Дивотински манастир „Св.Троица” след като се стигне до град Банкя, се поема направо през центъра по пътя за кв.Михайлово, но се отбива вдясно по асфалтов път малко преди да се стигне квартала – има табелка. След около километър и се отбива вляво по добър черен път през махала „Мъртвака”, който след около 3км води пред манастира.
До манастира може да се достигне и пеша от центъра на кв.Михайлово след приятен преход около 2,5км по черен път през баира в западна посока.
Може да се достигне по черен път и от село Дивотино. Пътят от там обаче е около 10км и не е много добър, особено след дъжд.

Край манастира е скрит и Геокеш Divotino Monastery Cache (GC1JNM5).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Развлечения

Календар

Начална дата на събитието: 23.06.2024
Крайна дата на събитието: 23.06.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама