Спомени и анекдоти за великотърновци
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1985г
 
 

Автор: Сава Русев

Книгата "Спомени и анекдоти за великотърновци" разказва за живота в едновремешния град Велико Търново непосредствено след Освобождението.

Разказани са увлекателни и забавни истории от живота над 100 великотърновци, които са били част от колорита на града по онова време и са носили още по живописните имена и прякори като Руси Индустрията, Ганьо Пуяка, Лапай Майка, Руското куче, Христо Тенекето, Посран Цоньо, Котабанка и много други.
В колоритната компания, разбира се е и истинският Марко Тотев, станал нарицателно за лош късмет,

Обем: 150 страници
Корици: меки

 

Прочит и сваляне на цялата книга:

Съдържание на Библиотека: Роден край - България
Тематично съдържание на цялата библиотека

Доктор Сава Русев е роден в град Велико Търново на 11.11.1911г. Завършва гиназия в родния си град. С помощта на семейството на сестра си Недялка и съпругът и Йордан Михайлов, както и на кметската управа на града, той се записва да учи зъболекарство в Цариград. През целия курс на обучение работи в зъболекарски кабинети, за да подпомага издръжката си. Придобива солидни познания и със златните си ръце помага на много хора. От 1934г. до 1990г. работи във Велико Търново. В неговите кабинети винаги има хора.
Весел, духовит, влюбен в родния си град, Сава Русев познава всеки камък, всяка уличка, всяка стара къща в него, всяка част от историята на старопрестолния град и на старите фамилии. Едва ли има по-добър водител от него в града. Всички го познават и където и да мине, всеки му помахва: „Здравей, докторе!” А той се спира, разказва някоя история и всички се заливат от смях. Освен истрията на Велико Търново, страст са му филателията и нумизматиката.
Разказите са по записки на неговия вуйчо Стефан Хаджисавов. Но в тях е вложено и тънкото чувство на хумор на този забележителен човек.

Още истории за град Велико Търново могат да се прочетат и в книгата на Катя Митова-Ганева (уредник в Регионален исторически музей, Велико Търново), Споменъ за Търново.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2458
Регистрирани потребители: 356

Реклама