Обредно Петровско ястие
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
  • GPS: N 42.804839 E 25.348903
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyavsestranni vkusotii
Обредно Петровско ястие "Бял мъж" (Бел муж)
е част от Българската национална кухня и се приготвя традиционно за Петровден.

За него Странник научи в Севлиевското село Крушево, а по-късно и в АЕК "Етър" край град Габрово. Иначе ястието е традиционно за цяла България и е част и от ВсеСтранни вкусотии.

Легенда за произхода на ястието е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето. Според легендата, когато жътварите го наредили на трапезата си, за да нагостят Свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце. В народните представи тогава е най-топлото време на годината и петровското слънце може да размекне даже камъка. 
Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден. Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.

За приготвянето му са необходими:
- Бяло, прясно сирене (овче или краве) около 1 кг.
- Бучка масло или 200 гр. прясно мляко
- 200 гр. бяло брашно
- Сол на вкус (прясното сирене е безсолно)

Приготвяне:
В сгорещен съд се разтопява маслото или се кипва прясното мляко. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност. Добавя се помалко брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието, до степен да се отлепя от стените на съда. След изстиване ястието допълнително се сгъстява.
Полученият "Бял мъж" се яде с хляб или с петмез и мед.

Традицията повелява всяка година по това време да се възпроизведе този първичен кулинарен обряд, за да бъде реколтата такава, каквато е била, когато свети Петър е приготвил храната за първи път.
Днешното ястие “Бял мъж”, обредно приготвено на Петровден, има характер на кулинарна магия, насочена към плодородието и хляба.
На Петровден свършва и двуседмичният Петров пост и се отговява с тазгодишно "петровско пиле”- жертва за светеца. Предпочита се да е първото петле за годината.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Полезно

Календар

Начална дата на събитието: 29.06.2024
Крайна дата на събитието: 29.06.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
Традиционно приготвяне на "Бял мъж" в АЕК "Етър" по повод Петровден



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама