- Държава: България
- Регион: Северен централен
- Област: Русе
- Община: Иваново
- Селище:
- в околностите на с. Червен
- GPS: N 43.622456 E 26.021156
- Година на създаване/откриване на обекта: 2013
- Ориентировачна надморска височина: 100 м.
- Вид достъп: Пешеходен
- Паркинг: На обособен паркинг
И през 2013 година продължава традиционния Средновековен фестивал Червен 2013, който се организира в Археологическият резерват Средновековен град Червен над село Червен на територията на Природен парк "Русенски лом". Фестивалът е продължение на Фестивал на туристическите забавления и анимации Уикенд туризъм Русе 2013.
Участие взеха сдружение "Чигот" , средновековно общество "Модус вивенди", 18-ти пехотен Етърски на Н.В. полк (дружество "Традиция" от град Велико Търново) и независими реенактори от цялата страна.
Както и на фестивала през миналата година, отново се създаде уникална средновековна атмосфера, и посетителите се потопиха в духа на отминалите векове със занаятите, музиката, напитките, игрите, но този път към забавлението бяха добавени и тестове със средновековните оръжия.
Какво се получи?
- Максимално автентична визия
- Уникална средновековна атмоссфера
- Пълно потапяне в отминалите векове
- Демонстрации на занаяти, игри питиета и ... война
- Cutting тестове - или унищожаване на всякакви неща със средновековни оръжия
- Лекции и дискусии по всичко що е средновековно
- Чисто забавление ...
Фоторепортаж от Цвета Ненова, Аренамедия.
От репортажа на Агенция Бгнес става ясно, че освен средновековните оръжия и начин на живот, изключително любопитно са представени рецептите от средновековната кухня. Някои от тях са били открити на необичайни места– вместо в готварски книги, те са били записани в полето отстрани на военни трактати. Такъв е случаят с енергийни хапчета, наподобяващи сусамки, в които се използва мед вместо захар, има и бадеми, както и морски лук– смятан днес за токсичен. Тези хапчета се се правели големи колкото маслини и са се употребявали веднъж на ден за сила и енергия по време на поход по разказа на Александър Шопов от "Модус вивенди".
По-голямата част от средновековната храна се е състояла от варива, различни видове хляб, традиционните агнешко, ярешко, като хората са използвали много подправки в различни комбинации.
В лагера бяха показани още различни видове занаяти, а атмосферата се допълваше от средновековна музика, изпълнявана на старинните инструменти уд и бендир.
Спец. туризъм
Новини
Дата на новината: 26.05.2013Календар
Начална дата на събитието: 24.05.2013Крайна дата на събитието: 26.05.2013