Ликьор от зелени орехчета
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaЗа приготвянето на Ликьор от зелени орехчета, на първо време са необходими все още меки, зелени орехчета, преди да са образували твърда черупка и ядка. Обикновено се берат в последната седмица на месец май и или първата седмица на месец юни.

Малките зелени орехчета са богати на тиамин, витамин C, желязо ... Заради комплекса от полезни съставки те се използват за отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, да се подобри обмяната на веществата и да се нормализира стомашно-чревната дейност.

За Ликьор от зелени орехчета 40-50 зелени орехчета се измиват добре и се почистват, като се отразват леко двата им върха. Разрязват се на четири парчета и се накисват в един литър чиста и силна домашна ракия. Удобен за целта е стъклен бъркан с широко гърло на винтова капачка и обем 2 литра. Бурканът се остава на светло място (може и на терасата) за около месец и половина (40-45 дни). След това настойката се прецежда през няколко слоя марля. Прецедената настойка може да се съхранява неограничено време и да се ползва по различни начини. Най-простият от тях е ползването на настойката за директна консумация, евентуално подсладена с мед на вкус.

За най-популярното приготвяне на ликьор, така както го правят и ВсеСтранници, са необходими още:
- един килограм захар (при възможност по-добре да се замени с пчелен мед);
- един литър вино;
- едно пакетче канела и 1-2 ванилии (има варианти с портокалова или шоколадова есенция);
- (По желание) може да се добавят по една супена лъжица липов цвят и цвят от бял равнец, както и 1 индийско орехче или 2 зърна карамфил.

Горните продукти се смесват в трилитров буркан (или бутилка) с един литър от ореховата настойка и всичко се оставя да "отлежи" за 2 седмици. След това се прецежда отново през няколко слоя марля и ореховият ликьор е готов за консумация.

Рецептата за Настойка и ликьор от зелени орехчета е част не само от Българската национална кухня и в народната медицина се използва при проблеми с щитовидната жлеза, лечение на фарингит, бронхит, язва, болки в стомаха, както и за общо укрепване на имунната система, подобряване обмяната на веществата и нормализиране на стомашно-чревната дейност в т.ч. прочистване от паразити. Препоръчителната доза е една супена лъжица, три пъти на ден "на гладно"- половин час преди ядене.

Още ВсеСтранни вкусотии ...

 
  • Интернет: Не
 

Полезно

Календар

Начална дата на събитието: 20.05.2024
Крайна дата на събитието: 10.06.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364