Хранилка за птици
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

С настъпването на студените и снежни зимни дни идва времето за подпомагане на оцеляването в градски условия на дребните птици, които не отлитат на юг. Такива са синигери, кълвачи, сойки, червеношийки, чинки, зидарки, врабчета и др. Всички те са естествени природни санитари и опазването им е от жизнено важно значение за живота в селищата. Например големият синигер за един ден изяжда толкова насекоми-вредители, колкото тежи самият той. Освен това е единственият естествен враг на листоминиращия молец, който унищожава листата на дърветата.
През зимата обаче в града, обичайната храна на птиците от семена, плодове и насекоми е оскъдна и поставянето на Хранилка за птици ще помогне за подържане на телесната им топлина и енергия.

Подходящо подхранване на птиците са семена, богати на мазнини. Семената задължително трябва да са сурови и неосолени. Най-подходящи поради високата си енергийна стойност са слънчогледовите семки, но могат да се добавят и пшеница, ръж, ечемик, просо, ленено семе, синапено семе, рапица, овесени ядки, булгур, грухана пшеница, както и готови смески от зоомагазина.
Синигерите обожават и ако семената предварително са накиснати в разтопена свинска мас. Не случайно хората им казват още и сланинарчета. За целта разтопете в канче на водна баня три-четири лъжици чиста и неослена свинска мас. В разтопената свинска мас (не е нужно да е гореща) изсипете семена с обем около половин литър (за мярка може да се използва съответна бутилка от безалкохолно). Разбъркайте добре, изсипете сместа в хранилката и закачете на мястото й.
Може да се закачи и цяла бучка неосолена свинска сланина- за синигерите това е висококалорично угощение.

За направата на Хранилка за птици със семена в домашни условия по метода на сдружение ВсеСтранници са достатъчни и само пластмасови (PET) бутилки от вода или безалкохолни напитки с обем 1,5 – 2,0 литра, няколко пръчки, парче връв. Един вариант е направата на хранилка, в която птиците могат да влизат. Може да се направи и хранилка с автоматично подаване на семената.

Важно е хранилката да е така направена, че птиците да могат да достигат изцяло до храната, дори и когато остане само на дъното. Освен това, ако хранилката е поставена на открито е важно в храната да не влиза вода при дъжд или сняг, за да не загният семената. Това може да се предотврати с просто покривче на хранилката.
За повече технически подробности по направата на Хранилка за птици, разгледайте галерията.

Хранилката може да закачите на подходящо място в парка или градинката пред жилището, така че птиците да не бъдат обезпокоявани. Освен това хранилката трябва да е така поставена, че до нея да няма достъп на котки.
Може да се закачи и на сравнително висок клон- достатъчно е само клонът да има висящи клончета, с които внимателно да го наведете до удобна за закачване на хранилката височина и след това внимателно да го отпуснете до заемане на първоначалното му положение.
Хранилка за птици може да бъде поставена и на тераса, пред прозорец или под стряха на къща. Така обитателите на жилището всяка сутрин ще бъдат събуждани и от благодарствените песни на нахранените пойни птички.

В близост до хранилките със семена, могат да бъдат поставени и парчета сланина (задължително неосолена) или топки от семена омесени с разтопена свинска нас. Мазните храни имат висока енергийна стойност за птиците.

Ако желаете регистрирайте поставените хранилки в инициативата "Зрънце любов" на сайта на Българското дружество за защита на птиците.

Вероятно ще измине известно време (може и няколко седмици), докато птиците намерят хранилката и се престрашат да я посещават. Но след това вече ще разчитат на нея и от Вас зависи да я подържате постоянно заредена с храна.
Не забравяйте да заредите и фотоапарата или видеокамера и да се радвате на неповторими гледки ...

Захранването със семена на Хранилките за птици на Пътешественическо-опознавателно сдружение ВсеСтранници се осъществява и с помощта на:
Дневник на моите странствания;
- Дом за приятели и домашни любимци "Топли лапи";
- Битумни хидроизолации- неподправеното немско качество от "Изовал" ЕООД;
Айляк хамак 

Още ВсеСтранни начинания ...

 
  • Интернет: Не
 

Полезно

Календар

Начална дата на събитието: 01.11.2023
Крайна дата на събитието: 31.03.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
Хранилка за птици от кутия за сок



Хранене на синигери със сланина



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364