Отглеждане на кълнове и хранене с тях
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Още бащата на медицината Хипократ е изказал забележителната мъдрост: „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство- вашата храна”.
Според специалистите по хранене в цял свят кълновете са перфектната храна и лекарство едновременно. Те са първият стадии от растежа на растенията и при малко калории са букет от минерали, витамини и храносмилателни ензими- обикновено много повече от съдържанието им във възрастно растение.  Кълновете са и най-чистата и лесна за храносмилане сурова храна. Тяхното съдържание стабилизира всички системи на организма, нормализира обмяната на веществата, обогатява кръвта с кислород, подобрява умствената дейност, извежда излишния холестерин и отрови, има антираков ефект, съдейства за цялостно дълголетие.
Най-добрата и вкусна храна е тази, която човек сам си отгледа, а производството на кълнове в домашни условия или дори в движение е един от най-лесните начини.

Има множество начини за покълване на семена, в т.ч. на пазара се предлагат и всякакви установки и машини, даже и с микропроцесорно управление. А за правилното покълване на семената са нужни малко влага и достатъчно въздух за проветрение.

За пристрастрените към кълновете ВсеСтранници, подходящ начин за производството им дори в движение са бутилки от 0,5 л. за минерална вода или безалкохолни напитки. Удобни са тези с по-широките гърла. Само трябва да се перфорират нагъсто с отвори с диаметър до 2 мм.- става лесно с нагорещена дебела игла или върха на тънка човка на поялник. Семената се поставят и се накисват заедно с бутилката в туристическото канче. Бутилките с кълнове се изплакват лесно в попътни чисти потоци или чешми и могат да висят на раницата или в къмпинга (внимавайте да не нахраните птиците). Но понеже са по-проветриви трябва и по-често да се изплакват, за да не изсъхнат семената. По този начин могат да се отглеждат кълнове и в домашни условия.

Друг прост и на практика безплатен начин за изработване на установка за кълнове в домашни условия в домашни условия е като се използват няколко еднакви пластмасови кутии подходящи за хранителни продукти- например от сладолед. Добре е, когато са без капаци кутиите да могат да влизат една в друга. Така, когато установката не се използва, кутиите могат да се съхраняват без да заемат много място. В работно положение кутиите се поставят една върху друга с помощта на изрязания по специален начин капак.

За изработка ще са ви необходими и остър (макетен) нож, евентуално ножица, както и инструмент за пробиване на малки отвори с диаметър около 2 мм.- шило (тънък пирон) или бургия.
Най-долната кутия служи за дъно, в което да се изцежда излишната вода. По вертикалните стени на тази кутия, на около сантиметър под горния им ръб се пробиват няколко отвора по целия периметър. Те служат за вентилация на горните кутии с кълнове.
На следващите кутии се пробиват равномерно множество отвори в дъната. Те служат за изцеждане на излишната вода и за вентилация. За по-дребни семена, които изпадат през отворите, дъното може да се покрива с един пласт марля.
Най-горният капак също се дупчи равномерно по цялата площ за вентилация.
Останалите капаци се изрязват изцяло на около 0,5-1,0 см. навътре от периферията им. Този оставащ ръб служи за поставяне на горните кутии в работно положение на установката.
За повече технически подробности, разгледайте галерията.

Семената за покълване не трябва да са ГМО или да са обработвани с каквито и да било химикали.
Преди покълване семената предварително се почистват, измиват се добре и се накисват във вода с обем около 3 пъти повече от обема на семената. След около половин ден семената се изплакват и се разпределят в кутиите в пласт с дебелина около 0,5 см., а кутиите се нареждат една върху друга.
Необходимо е покълващите семена да се промиват с прясна, течаща вода поне два пъти на ден (сутрин и вечер). Иначе може да загният.
За промиване на покълващите семена е достатъчно просто да се прекара няколко пъти всяка кутия под струята на чешмата. Водата веднага се изтича през отворите на дъното, а оставащата вода се изцежда допълнително към най-долната кутия. В последствие при преминаване на въздуха през вентилиращите отвори, влагата от дъното се изпарява и допълнително овлажнява семената.
При изконсумиране на семената от всяка кутия, тя може веднага да се зареди с нова партида за покълване.

За покълване на семената не е необходима светлина, така че установката може да се постави на тъмно. Ако е необходимо бързо покълване на семената, установката се поставя на стайна температура. Обикновено кълновете се появят до 2-3 (при люцерната до 5) дни и веднага са готови за консумация. След покълване, цялата установка (или някои кутии от нея) може да се премести на студено (в килер или хладилник) за забавяне на растежа.

Следващ етап от растежа на растенията след кълновете са пониците- това са младите зелени стръкчета пораснали от тях. Като храна тези съвсем млади и много вкусни зеленчуци също даряват организма със здраве и сила.

За да се добият пониците от вече покълналите семена е нобходимо кутиите с кълнове да бъдат поставени на светло, но не на пряка слънчева светлина. Светлината е жизнено важна за образуване на зелената част на растенията. Отново се промиват по два пъти на ден. След достигане на височина от около 5-10 см., пониците се обират и са готови за директна консумация или използване в салати, сокове, сандвичи и закуски. Най-добре е да се консумират без топлинна обработка.

Почти всякакви семена са подходящи за покълване, а най-често използваните са:

Пшеница (жито)- кълновете имат приятен сладникъв вкус и са с изключително здравословното значение. Те съдържат почти целия набор от микроелементи и витамини необходими за здравето. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. След покълването житните зърна съдържат 6 пъти повече витамин C в сравнение със суровите зърна, рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали- калций, фосфор и магнезий. Житените поници се много ценени, понеже съдържат над 70% хлорофил и са невероятен енергиен стимулатор със силно изразено пречистващо действие. Подходящи са за правене на сок.

Слънчоглед- кълновете са изключително сочни и с особено приятен вкус. Богати са на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тях се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Люцерна- кълновете са истинска бомба от витамини и минерали, а и са много вкусни. Чудесни са за добавяне във всякави салати. Не поставяйте слой по-дебел от 2 мм. в съда- покълналите семена бързо се оплитат, набъбват до 10 пъти и го изпълват.

Броколи- кълновете му се смятат за един от зеленчуците, които най-успешно намаляват риска от злокачествени, ракови образувания. В кълновете му има 10 пъти повече ценни вещества, отколкото в самия зрял зеленчук.

Елда- кълновете освен че са богати на витамини и минерали, поради високото си съдържание на белтъци са подходяща храна за активно спортуващите. Съдържат изключително големи количества желязо и са подходяща храна при анемии.

Леща- кълновете са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването. Подсилват и подмладяват кожата и косата. Стимулират женските хормони при жените, особено в периода на менопауза.

Грах- кълновете са богати на белтъчини и аминокиселини, повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, като спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Витамините от група B укрепват нервната система, а фолиевата киселина действа благоприятно на кожата и косата. Съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Лук- кълновете са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Подходящи са за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Лен- кълновете помагат на много органи и системи на организма да работят безотказно. Благодарение на уникалната си слуз те са ефикасен очистител на целия стомашно-чревен тракт като ускоряват храносмилането и регулират работата на червата. Усилвайки перисталтиката на червата и размеквайки фекалиите, ленените кълнове препятстват появата на запек. Но при диария те всмукват излишната течност, поглъщат токсичните вещества и нормализират работата на стомашно-чревния тракт. Поради голямото количество калций ленените кълнове се препоръчват на бременните жени, на децата в периода на интензивен растеж, при лечението на костномускулни травми. Отлично средство за профилактика на атеросклерозата и лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Сминдух- кълновете и младите поници имат пречистващо въздействие върху черния дроб.

Соя- кълновете са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини. Органичното съединение лецитин в соята възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта.

Тиква- кълновете съдържат големи количества цинк, повишават работоспособността, успокояват организма и регулират съня. Прорасналите тиквени семена се препоръчват при проблеми с потентността и са ефективни за профилактика на простатита.

Още ВсеСтранни вкусотии ...

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2458
Регистрирани потребители: 356