Змийски остров Свети Тома
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Бургас
  • Община: Созопол
  • Селище:
  • в околностите на гр. Созопол
  • GPS: N 42.341457 E 27.733773
 
  • Ориентировачна надморска височина: 15 м.
  • Вид достъп: С лодка или плуване, на 200 метра от брега
  • Паркинг: Около плаж Аркутино
 
 

Sveti TomaHristianskite mesta na vyarataЗмийският остров Свети Тома е разположен в залива Алепу, на около 200 м. от най-близката точка на брега. Намира се между град Созопол и град Приморско, на около 2,3 км. северозападно от устието на река Ропотамо и на около 500 м. северно от левия край на плаж Аркутино. От 1962 г. островът е включен в територията  на резерват "Ропотамо" и пребиваването на него, както и всяка човешка дейност, са строго забранени.

Островът с площ 12 декара и височина около 13 м. над водата, в миналото е бил известен с името Фидониси, а сега официално носи името на Свети Тома. Преданията твърдят, че библейският светец е живял известно време тук и мястото е едно от местата свързани със Свети Тома. За почитта към светеца напомнят руините от вече разрушен параклис, който е носел името му. Помни се, че на острова е съществувал и друг параклис, посветен на Света Троица. Мястото от древни времена е било едно от християнските места на вярата.

Легендите разказват, че от незапомнени времена Змийският остров Свети Тома бил пиратско скривалище. Тук пиратите скривали заграбените несметни съкровища в подводните пещери под острова. Според познавачи обаче, в скалите тук няма нито една пещера.
Според български езотерици островът е древно, изкуствено построено, мегалитно светилищно съоръжение за задоволяване на духовните, здравните и материални потребности на местното тракийското население. Древният духовен комплекс е захранван енергийно от Слънцето, Луната и необятния простор на Черно море, а олтарът е бил от изгревната страна на острова.

На острова и във водите около има много змии, както сухоземни, така и водни. Затова е известен и като Змийския остров. По старите хора разказвали, че тук живеят царят и царицата на змиите. Тук гнездят и много редки морски птици. През пролетта и есента, когато е масовият прелет на птиците по Виа Понтика, Змийският остров се превръща в истинско птиче царство. Островът е забележителен и с голямата популация на мишевидния гризач Гюнтерова полевка- изключително рядък вид за българската фауна.
До средата на XX век, бреговете на острова са били едно от местата, обитавани от тюлена монах. За съжаление той вече е изчезнал. В морето наоколо могат да бъдат видени делфини.

На скалистия остров няма нито един извор със сладка вода и може би поради тази причина той не е бил постоянно населяван. Според архивите, цар Борис III е обичал да отдъхва на него при ловни походи в околността. Той и свитата му акостирали с лодки, за да се наслаждават на живописната гледка, която се открива във всички посоки.

Островът е и едно от местата с диворастящи кактуси в България. Те са засадени тук от царския ботаник Иван Буреш през 1933 година, който ги донесъл от ботаническата градина на Братислава.
Кактусите са от вида Опунция (Opuntia) и през месеците май-юни обикновено цъфтят с разкошни, сладникаво ухаещи, жълти и червени цветове. Плодовете им са известни като бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмно червен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца. Вкусът му е сладък, а ароматът- свеж, напомнящ на диня.
Плодът има ниско съдържание на калории и натрий. Една средно голяма бодлива круша съдържа около 40 калории. Тя е отличен източник на витамин С и фибри и доказано помага за регулиране на нивата на кръвната захар, както и като диуретик и антихеморагично средство. Преди появата на антибиотиците и ваксините, този плод е използван за лечение и на вирусни инфекции.
Бодливите круши трябва да бъдат внимателно обелени преди консумация с помощта на щипки или дебели ръкавици, защото бодливата им повърхност може да нарани ръцете. Вътрешността на плода може да се сервира с кисело мляко, да се добави към салати или мюсли. От плода може да се направи пюре и да се използва за сосове, дресинги, ликьор, мармалад. Пюрето може да бъде замразено и използвано след време като плънка в сладкиши и охладени напитки.


 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364

Реклама