Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Topli lapiКилограми в повече

Статистиката показва, че около 35 % от домашни котки страдат от затлъстяване. Това е един от най-често срещаните Проблеми със здравето на домашната котка, на който обръщаме внимание във Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”.

А мнозина от нас не забелязват или не отдават значение, както за себе си, така и за мъркащия си любимец, че неусетно качват килограми. Какво пък толкова?!:
- Ще отслабне/м по-нататък!  
- Много си е добре котараната така, има  повече за гушкане и мачкане!
- Нека си хапва, не мога да устоя да не й давам допълнително лакомства, така сладко се облизва и мърка!...
Познато, нали?

Нооо... затлъстяването убива!!! То води до допълнително натоварване на сърцето, което пък често пъти води до инфаркт и инсулт не само при хората, но и при животните.

Наднорменото тегло е предпоставка за:

• поява и развитие на артрит;
• заболяване от диабет, който от своя страна да доведе до ослепяване на животното;
• по-чести топлинни удари;
• бъбречно-каменна болест;
• затлъстяване на черния дроб - чернодробна липидоза;
• лоша кожа и козина, с образуване на възли, пърхот, акне;
• оплешивяване

Как обаче да следим теглото и да определим кога и дали нашите мъркащи приятели надебеляват?

Макар че не ползват дрехи и колани, и те не могат да бъдат „аларма” за надебеляване при котките, като при хората, визуално лесно можем да забележим качването на тегло при любимците ни - гърбът става широк, ребрата не се напипват, границата между бедрата и торса се заличава, коремът увисва.
Разбира се,  по-точното отчитане на килограмите и в този случай става чрез не винаги любимия кантар. Ако си мислите, че просто трябва да сложите котката върху теглилката, била тя домакинска или кухненска, грешите! По-скоро това е начало на гоненица и криеница в домашни условия с неизвестен край.

Най-лесно и точно ще установите килограмите на котката си, като я вземете на ръце и измерите общото ви тегло, след това претеглите само себе си и от общото тегло извадите своето. Разликата е вашата котка.

Общо правило е, че ако котката тежи с 15% повече от нормата, тя е затлъстяла и се нуждае от промяна във вида храна, дажбите и физическата активност.
До навършване на 1 година обикновено питомците са в идеална форма и наднорменото тегло в този период от живота им е изключение.
При възрастните котки нормалното тегло е между 3,5 и 5,5 кг, в зависимост от типа телесна конституция и размера на животното. Трябва да се има предвид обаче, че при някои породи тегло над  5,5 кг  е нормално и е обусловено от особеностите на съответната порода.

В приложената таблица е посочено ориентировъчното, средно тегло в килограми за възрастни индивиди от различни породи котки, като е взето предвид и телосложението на съответните представители.

Какво всъщност кара животните да дебелеят?

Същото и като при хората:
• преяждане
• липса на  физическа активност
• хормонални изменения
• заболяване на щитовидната жлеза
• психологически фактори – ненаситност към вкуса на храната, скука, депресия, лакомия при съвместно хранене с други котки.

Предразполагащи фактори:
• старост
• кастрация и стерилитет
• стрес
• наследственост

Диетата отвръща на удара

Мнозина не възприемат дебелите животни като болни, а като забавни. Голяма грешка! Много по-лесно е да се предотврати затлъстяването, отколкото да се лекува.
Но ако по някаква причина вашата котка надвиши нормалното за възрастта и породата й тегло с повече от 15%, най-отговорно и грижовно от ваша страна ще е да се консултирате с ветеринарен лекар.

Логично е, че ако за наднорменото тегло причина е преяждането, ще се наложи  да смените храната и режима на хранене. Храна с намалено количество калории и високо съдържание на влакна ще засища животното, ще го кара да ходи по-често тоалетна  и да отслабва с по-малко неприятни усещания. Диетичната храна обаче трябва да съдържа типове мазнини, които предотвратяват опадането на козината и увреждането на кожата, съпътстващи отслабването.

По отношение на режима на хранене най-добре да се консултирате с лекаря, който се грижи за котка ви. Някои препоръчват хранене 2 пъти на ден с количество, подходящо за състоянието на животното. Други са за повече на брой хранения (5-6 в денонощие) с още по-малки дози. Във всеки от случаите обаче, е задължително котките да имат неограничен достъп до чиста и свежа вода.

В името на добрата кондиция и здравословно тегло ще се наложи да увеличите и физическата активност на любимеца си. Това трябва да става постепенно, без да го изтощавате. Добре е да се започне с 5-10 минути игра, като постепенно увеличавате физическото натоварване и времето за него. За котките са подходящи занимания със скачане и тичане в продължение поне на 30 минути на ден. Можете да ги разиграете с котешка въдичка, скачаща топка, с лазерно фенерче или с дълга връзка за обувки (често пъти най-привлекателната играчка за котките). Играейки с котката си, не само ще й помогнете за поддържането на нормално тегло, но ще е й доставите щастие и ще укрепите емоционалните си връзки с нея.

Добро решение е в един дом да съжителстват две и повече котки – така взаимно се забавляват, играят и поддържат добра физическа и емоционална кондиция.

Периодът и процесът на отслабване ще са трудни за всички– и за любимците, и за стопаните. Ще има провокации от страна на пухкавите потърпевши - ще има жални погледи, много мяукане и просене. Но за доброто на четирикраките в подобни случаи се налага да бъдем строги и неотстъпчиви, както и максимално пестеливи на всякакви лакомства и вкусотии.

Още полезности по време на диетата на вашата котка:

- извеждайте котката от помещението, в което се храните, когато започвате семейните закуски, обеди или вечери;
- не позволявайте на котката да проси от храната ви по което и време да е;
- не оставяйте постоянен достъп на котката ви до суха храна;
- давайте й храна и лакомства (много рядко) единствено в нейната купичка;
- намалете количествата на лакомствата и хранителните глезотии;
- дарете на котката си внимание и ласки без да са свързани с даване и приемане на храна;
- следете за теглото на питомниците ви. По време на диета теглете котката всяка седмица и записвайте резултатите;
- когато достигнете препоръчваното тегло, не забравяйте колко усилия ви е коствало на вас и на любимеца ви и се постарайте да задържите здравословните килограми.

 
  • Адрес: Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”
  • Интернет: Не
  • web: http://www.strannik.bg/topli_lapi
  • Е-поща: box_2@abv.bg
  • GSM: +359885425671
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364