ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Тетевенска саламура
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Ловеч
  • Община: Тетевен
  • Селище: с. Черни Вит
  • в околностите на с. Черни Вит
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaТетевенската саламура, която е много характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки, всъщност е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена.

Основна мярка за правилните пропорции на Тетевенската саламура е водата. Във всяко от околните села има творчество при приготвянето й. Но в класическата рецепта за 1 литър вода са нужни следните продукти: 

- Дребни речни рибки – 7 бр. Ако не хванете дребни, става и с по-едри, но трябва да се обезкостят и да се накъсат на парченца;
- Речни раци - 2 бр. Ако не хванете раци, сложете още 4-5 рибки;
- Големи, добре узрели домати - 2 бр. Става и с домати от буркан, но вкусът няма да е същия;
- Сухи, люти чушлета – 3-4 бр. Със сухите ароматът е най-уникален, но ако няма сухи, става и с пресни;
- Чесън - 5 скилидки;
- Сол – 30 гр. (1 супена лъжица); 
- Оцет – 30 гр. (2 супени лъжици);
- Магданоз – 1 връзка;
- Копър – 2-3 стръка с цвят или 1 връзка.
- На последно място, но не и по-важност за направата на кое и да е вкусно ястие имаме нужда от капка ентусиазъм, щипка любов и добра компания за повдигане на настроението. 

Водата се слага в тенджера да заври и се посолява.
Доматите се изпичат, обелват се и се намачкват с вилица. Може да се ползва и готово доматеното пюре или домати от буркан, но ще се загуби част от аромата на прясно изпечените домати. Добавят се в тенджерата и се оставя да заври отново.
В същото време предварително осолените рибите и раци се запичат на скара, на тенекия или в тиган. Още горещи направо се хвърлят във врящата вода да “цвръкнат“, казано на местен диалект. Ако се използват по-едри риби, след изпичането се отстраняват костите и се накъсват на парчета. На раците се махат черупките и се ползва само месото.
Опеченети люти чушлета (ако са сухи) се стриват в хаванче заедно с чесъна и малко сол и се добавят във врящата чорба. 
Чорбата се оставя се да къкри 25-30 мин.
Сваляме чорбата от огъня, добавяме оцета и тогава я поръсваме със ситно нарязаните пресен магданоз и копър. Подправките не се варят, защото губят аромата си.

По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Не случайно преживе и известният български писател Николай Хайтов без колебание я избира за свое любимо ястие “и на този и на онзи свят".
Независимо от драматичния си състав Тетевенската саламура не вреди на болни от гастрит, язва, колит и други болести. В нея липсват целулозните обелки, дразнещи лигавицата и стомаха.

Добър апетит или ... наздраве ... според индивидуалните предпочитания!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364