Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: София (столица)
 • Община: Столична
 • Селище: гр. София-Център
 • GPS: N 42.697197 E 23.326646
 
 • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, паваж. Най-добре пеша
 • Паркинг: Платена зона за паркиране в центъра на София
 
 

ArhivesНа 10 октомври (понеделник) 2016 г., професионалният празник на българските архивисти, от 11:00 ч., в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5, Държавна агенция "Архиви" организира пресконференция на тема:

„65 години от създаването на държавните архиви в България“

На пресконференцията беше представен най-новият проект на Държавна агенция "Архиви"сайтът „Изобразително изкуство“ с дигитални изображения на съхраняваните в архивите творби на изобразителното изкуство от български и чуждестранни автори.

Интерес представлява подредената в залата изложба „Изкуство в архивите“ с художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив - един изключителен букет от въплътените образи на вдъхновението на големите имена в българското изкуство. Те са част от личните фондове и други документални колекции, съхранявани в българските архиви.

За тази изложба са подбрани произведенията на едни от най-значимите творци на българското изобразително изкуство:
- на майсторите на класическия портрет – Никола Михайлов, Никола Кожухаров, Цено Тодоров, Никола Ганушев, Георги Машев, Иван Енчев-Видю, Константин Щъркелов;
- артистичните изяви на модерните автори от 20-те и 30-те годни на ХХ в. - Никола Танев, Сирак Скитник, Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Иван Лазаров, Андрей Николов, Владимир Рилски, Златю Бояджиев, Иван Бояджиев, Васил Стоилов;
- на чувствителните графици, карикатуристи и хроникьорите на своето време  - Александър Божинов, Александър Добринов, Райко Алексиев;
- на изключителните дами на българския модернизъм – експресионистичната Бистра Винарова и приглушената Екатерина Савова-Ненова;

Отдадена е признателност и почит към дареното от семейство Дудулови с включването на скулптури, сътворени от ръката на Анастас Дудулов.
Към букета от гениалните майстори на четката са добавени за разкош и образи на българи от стари времена, част от световната колекция на д-р Симеон Симов, подарена от самия него на архивите и съхранявана в Централния държавен архив.

Доц. д-р Михаил Груев обяви инициативата „Читател на 2015 година“ и връчи почетен знак и грамота на г-н Румен Иванов - читател в Държавен архив - Перник, направил най-много посещения в читалнята на архива и използвал най-голям голям брой архивни единици през 2015 г. сред всички читатели в архивната система.

По повод годишнината Държавна агенция „Архиви“ обявява 10 октомври 2016 г. за Ден на отворени врати за всички архиви в страната.

Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната. Партньор в инициативата на Държавна агенция „Архиви“ е организацията Джуниър Ачийвмънт България.

Посетителите в сградата на ул. „Московска“ № 5 можаха да видят уникални и особено ценни архивни документи в читалните на Централния държавен архив и Държавен архив – София. Бяха отворени и архивохранилища на Централния държавен архив. Любопитно е и мястото, където на документите се дава „нов живот“ – лабораторията по реставрация и консервация. Беше демонстриран и процесът по дигитализиране на архивни документи. 

 
 • Адрес: град София 1000, ул. „Московска“ 5
 • Интернет: Не
 • web: http://art.archives.bg/
 • Е-поща: daa@archives.government.bg
 

Култура

Новини

Дата на новината: 11.10.2016

Календар

Начална дата на събитието: 10.10.2016
Крайна дата на събитието: 14.10.2016
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2087
Регистрирани потребители: 339

Реклама