Горнобански (Люлински) манастир „Св.Св. Кирил и Методий”
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище:
  • в околностите на с. Владая
  • GPS: N 42.649530 E 23.185270
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: ХІІІ век
  • Ориентировачна надморска височина: 1000 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, разбит асфалтов път
  • Паркинг: Пред манастира или на Бонсови поляни
 
 

Sofia Little Mount AthosГорнобанският манастир (известен още и като Люлински) се намира в Люлин планина, на около 6км от центъра на квартал Горна Баня на запад от град София. С лека кола се достига без проблем до паркинга на Бонсови поляни и от там на около 700м остатъците от асфалтовия път достигат до самия манастир.

Възникването на Горнобанския манастир "Св.Св. Кирил и Методий" се свързва с крепостта, охраняваща Бучинския проход и със сръбския крал Стефан Урош ІІ Милутин. Според едно от преданията манастирът е един от 40-те, основани през ХІІІ век от сръбския крал Стефан Урош, който приживе издигнал толкова манастира, колкото са годините на царуването му. Още с възникването си Горнобанският манастир се вписва в оформилата се Софийска (Мала) Света гора.

Стефан Урош II Милутин (ок. 1253 - 29 октомври 1321) е сръбски крал управлявал в периода 1282–1321.Той е пряк потомък на византийските императори Алексий I Комнин и Исак II Ангел, както и на българския цар Иван Владислав. Стефан Милутин се сгодява пет пъти и се жени четири. От третия му брак с Анна Българска се ражда бъдещият престолонаследник Стефан Дечански и дъщеря му - Анна Неда, която впоследствие става съпруга на Михаил Шишман, призната българска царица и майка на бъдещия български цар Иван Стефан. По този начин Стефан Милутин сродява Неманичите с българските царски династии управлявали Търновското царство. Сръбските владетели от династията на Неманичите са известни със своята набожност. Тъй изпълнява едно дадено свое обещание — колкото години царува, толкова църкви да построи. Затова се смята, че изграждането на Люлинския манастир е негово дело. Крал Стефан Милутин умира на 29 октомври 1317г. Погребан е в Банския манастир. Малко по-късно Сръбската архиепископия го обявява за светия. След Косовската битка, станала в 1389г, мощите му са пренесени от Банския манастир в близкото рударско село Трепча. Към 1460г в изпълнение на личното желание завещано от Светеца Крал мощите му са пренесени в София - тогава столица на европейската част на Османската империя. И днес те се пазят в софийския катедрален храм „Св. Неделя”, дълго време наричана от софиянци „Св. Крал“. Тленните останки на Стефан Милутин не намират aбсолютен покой и в София - около 1897-1804г мощите са пренесени в Люлин планина при Люлинския манастир за да бъдат скрити от ордите на Осман Пазвантоглу след което се върнати на старото им място в града. Инициативата за пренасяне на мощите е на султанската вдовица на Мурад II - Мария Бранкова (сръбски: Мария Бранкович, родена през 1412 година.) дъщеря на деспот Георги Бранков (сръбски: Георги Бранкович). Фамилията Бранковичи е с приемуществено български корени. Мария (по популярна сред народа като Мара Султанката) е дадена за жена в харема на Мурад II. Брака и със султана е политически и не е консумиран, за сметка и на което, както и по ред други причини се ползва с голяма почит и уважение от неговия син и следващ султан Мехмед II. През последните години на своя живот Мария играе съществена роля в съдбините на българския народ.
Крал Стефан Урош ІІ Милутин е почитан и от българите, тъй като поема защитата на българските интереси срещу Византия в Македония, в труден за Търновското царство момент.

Горнобанският манастир е бил многократно разрушаван, а по-късно – съграждан отново. През 1863г тогавашните жители от Горна Баня, издействат официално разрешение от турските власти за възстановяване на манастирския храм "Св.Св. Кирил и Методий". Най-голям радетел на това богоугодно начинание е бил дядо Цене (името му е вдълбано в камък от стената на храма). Патриот и предан човек на Васил Левски, той започнал възстановяването му. Турците го арестували и го закарали на съд в Русчук, понеже нямал разрешение за строителството. С подкупи и хитрост дядо Цене изкарва само два месеца и половина в зандана. След това Цене събрал стадо от 600 овце и ги закарал в Цариград с намерение да се срещне с везира. Подарил цялото стадо на великия везир, но получил разрешение за съграждането на манастира. Завръщането му в Горна баня се превърнало в празник. Новият храм е осветен през 1876г от софийския митрополит Милети, а започва и строителството на просторна двуетажна сграда с чардаци.
През Руско турската война от 1877-78г. дядо Цене бил "хванат" в турския обоз, и му се наложило да прекарва храна и муниции за турските войски. От там избягал при братушките и след няколко месеца влязъл облечен с руска униформа в София заедно с войските на генерал Гурко.

След Освобождението Горнобанският манастир се замогнал и се сдобил със значителни имоти. През 50-те години на XX век в манастира са настанени трудови войски, което слага край на духовния живот там. Имотите са разграбени, стопанството е разрушено, а монасите – прогонени. Впоследствие Светата обител е възстановена, но през 1972г, пожар унищожава манастирските сгради. Скоро след това е възстановен само храмът, но без съществувалия дотогава купол. Сега храмът е единствената сграда останала от стария манастирски комплекс и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, с две петостенни конхи и размери около 16/11м. В храма странникът може да се запознае с историята на крал Стефан Урош II Милутин, както и да се види забележителна икона с него, а зад олтара все още могат да се видят фрагменти от стенописи.

Манастирът е обявен за паметник на културата, но в него няма монаси. По стар обичай на 30 октомври всяка година се чества празника на Свети Крал Стефан Милутин.
Храмът, отваря врати всяка събота и неделя. Между дърветата са изградени маси и пейки, а наблизо ромоли чешма със студена планинска вода

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Храна

Календар

Начална дата на събитието: 30.10.2024
Крайна дата на събитието: 30.10.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364

Реклама