Клисурски манастир “Света Петка Параскева”
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище:
  • в околностите на гр. Банкя
  • GPS: N 42.726366 E 23.077768
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: XIII век
  • Ориентировачна надморска височина: 940 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт-паваж
  • Паркинг: На поляната пред манастира
 
 

GeocachingSofia Little Mount AthosHristianskite mesta na vyarataSveta PetkaКлисурски манастир „Света Петка Параскева” се намира на 8 километра от центъра на град Банкя, северозападно от квартал Клисура. Той е действащ девически манастир.
Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Света Петка Българска.
В първоначалния си вид Клисурският манастир "Света Петка Параскева" бил построен на древен път, свързващ София със Брезник. През 1238г цар Иван Асен II наредил да бъдат пренесени мощите на Св.Петка Българска от родния й град Епиват, на Мраморно море, в старопрестолния град Търново. На път за столицата литийното шествие с мощите на светицата и начело с българския цар минало през Люлин планина и спряло да пренощува под връх Укреплението, на мястото на днешния Клисурски манастир. Св.Петка осветила с нетленното си тяло мястото, където останала няколко часа, а местните хора построили тук храм, около който постепенно възникнал манастир. Нарекли го на името на светицата - "Света Петка".
Според преданията манастирът бил много красив  и привличал поклонници отблизо и далеч. Той бил част от Софийска (Мала) Света гора. Малко се знае за историята му, тъй като в пожар в средата на XX век архивите и библиотеката му изгорели. Повечето сведения за манастира идват от преданията, съхранили се през вековете. През XIX век и в началото на XX век манастирът бил мъжки и много заможен.
По време на партизанската антифашистка борба преди 9 септември 1944г, Клисурският манастир много пъти е предоставял подслон на прочутият партизански командир Славчо Трънски на път от София за Трън през Брезник.

През 1956г старият манастирски храм, строен преди повече от 300 години, внезапно рухнал от само себе си. Тогавашната игуменка на манастира, майка Мария Магдалина само за две години - събрала дарения и построила новия храм. Родената през 1896г в Киев (Русия) Мария Магдалина (Дохторова), след трудни години на странничество в Италия, Франция, Австрия, Гърция, намира своето духовно призвание в сръбски, румънски, албански манастири и завършва жизнения си път в 1978г като Схиигумения в Клисурския манастир "Света Петка Параскева", където успяла да събере многочислена монашеска общност.
На иконостаса на новия храм са подредени запазените икони от стария храм, вътрешното пространство е цялото изписано. Прекрасните стенописи по канона са с изображения в цял ръст на български и руски светци, на библейски и житийни сцени. Новият иконостас е впечатляващ с изкусната си изработка.

Голяма роля за развитието на манастира има и дядо Гавриил (впоследствие Ловешки митрополит), който поема управлението на манастира след смъртта на Мария Магдалина през 1978 г. Той изгражда основната жилищна сграда и събира житието на майка Мария Магдалина в книга.

Клисурският манастир е най-впечатляващ с красивите си външни стенописи по храма и жилищните сгради без аналог в България. Всички фасади са богато и ярко изографисани със светци и евангелски сцени, придружени с цитати от Светото писание – все едно отворена книга, придаваща великолепие и благост на мястото. Цветността на стенописите се подчертава допълнително от възстановените ниски стари сгради в монашеската част и подържаната с любов и вкус цветна градина в манастирския двор. В средата му под стария орех има красива чешма.

От 2002 г. игуменка на Светата обител е майка Филотея, която се грижи с много любов за поддържането и съхраняването на духовния живот в нея.

Странник видя, че в периода 2009-2012г в манастирския двор се изгражда нов храм – ротонда по проект - дарение на арх. Цветанка Разсолкова. Цялата композиция на храма е проектирана така, че да отговаря на каноните и традициите в православната архитектура. Интересна е кобилицата, която подчертава входа, поредицата от арки, които описват сградата и не са правени досега, както и вътрешното пространство на храма. Гредите на тавана образуват лъчи във формата на кръст, а куполът се извисява над тях и пръска светлина. Кръстът на храма също е по проект на архитекта и е впечатляващ с художествената си форма. Помислено е и за добрата акустика, като са вградени специални тръби в стените. Финалният проект предвижда да бъде поставено и специално художествено осветление.
Към 2012г Странник видя, че комплексът се разраства, като се изгражда и нова жилищна сграда със смесени функции. В нея ще има малка приемна за игуменката, библиотека, работни и жилищни помещения за монахините.

Околностите на светата обител са от обширни зелени поляни, които предлагат чудесна възможност за отдих и съзерцание на просторните гледки.

Храмовият празник на светата обител е на 14 октомври – Петковден. Тогава се отслужва тържествена Света литургия, прави се Водосвет, след това се дава курбан за многобройните вярващи, дошли за празника

За да достигне до това свято божие място след центъра на град Банкя (кръговото) се тръгва вдясно нагоре (на север) към квартал Вердикал. На около 2км след излизане от квартала в посока квартал Клисура има обозначена отбива в дясно към манастира (на около 3,5км след отбивката).

Край манастира е скрит и Геокеш St. Petka Monastery (GC1CC0R).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
  • web: http://
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Период на практикуване : Манастирът приема посещения:
Понеделник: ден затворен за посещение!
Вторник-петък: от 9:00 - 12:00 и от 13:00 - 19:00
Събота и неделя: от 9:00 - 19:00

Развлечения

Календар

Начална дата на събитието: 14.10.2024
Крайна дата на събитието: 14.10.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364

Реклама