ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.693955 E 23.316902
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2012
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Art house The DollsGeocachingBookCrossing ZonesАрт къща Куклите се намира в сърцето на стара София. Ако се върви от площад „Македония” по бул.”Христо Ботев” към Петте кьошета, се завива по първата пряка (ул.”Бистрица”) в ляво. Там където ул.”Бистрица” свършва в ул.”Цар Самуил”, право пред странника е входът към вълшебното царство на куклите.

Разкошната над 100-годишна сграда е паметник на културата. В първите два етажа на десния й вход, в 7 зали са изложени различни по тематика кукли: музейни, авторски, колекционерски, детски, приложни, за игра.

Галерията с мини музей е създадена през 2012 г. от Жени Костадинова с любов към куклите, хората, творчеството и общуването. Като място за обмен на идеи, в което да се събират хора с въображение и вкус към красивото. Хора- мислещи, творящи, свободни, с вяра, че тук ще се провеждат срещи на духа, които ще радват очите и хранят душите. Всеки странник е специален гост и при посещението си научава вълнуващата и богата история на куклите. В арт къща Куклите всеки ще се запознае с богатото и многообразно куклено творчество- българско и световно, ще се среща с майстори и колекционери на кукли и други романтични вещи, ще се научи как сам да изработи кукла.
Добре дошли са деца от всички възрасти ...

Във Вълшебната стая постоянни гости са колекционери на кукли, клоуни, играчки, дребосъци, плюшковци, стари картички и детски книги, театрални кукли и музикални кутии и много други ретро джунджурийки. Всеки притежател на интересна колекция, може да я сподели с арт къща Куклите, за да я видят и други!
Всяка колекция е всъщност една малка музейна сбирка и чрез нея всеки има шанс да надникне в ней-необичайни истории и да научи нещо повече. Колекционерството е вид познание, зад желанието да се събират дадени предмети често стоят интересни мотиви и подбуди, както и удовлетворение. Всичко това може да се научи директно от колекционерите.
Чрез изложбите на кукли, по достъпен начин се разказва историята на костюмите, традициите и обичаите на народите.
Постоянно обогатяваща се експозиция са българските фолклорни кукли- колекция с етнографска стойност.
Аналогична експозиция е и колекцията от фолклорни кукли от цял свят.

В Творилницата ръцето следват сърцето.
Творилницата е родена от Куклите на Жени. В стремежа си да направи повече хора съпричастни на своето куклотворчество, Жени кани в ателието си родители и децата им заедно с приятели. В свободно за всички време се вадят преждите, лепилото, хартиите и… почват да майсторят кукли. Творилницата е мястото, където всеки ще се научи да прави кукли! Тук всеки ще разбере, че има златни ръце и може да направи с тях чудеса! Ще се научи да опакова подаръци, да аранжира цветя, да прави бижута, да рисува върху стъкло, да превръща излишните вещи в изкуство.
Организират се уъркшопове, срещи-медитации на чаша чай, арт-терапия- за малки и големи.

Куклите на Жени са оригинални интериорни предмети със своя индивидуалност. Освен като авторско приложно творчество, те са разработени и като метод за арт-терапия- за деца и възрастни.
Лесната технология ги прави достъпни като изработка за всички възрасти, а естествените материали, от които се изработват ги превръща в посланици на екологичния начин на живот и осмисляне на свободното време.
Куклите на Жени имат и възпитателна цел: да събуждат чувство за красота и хармония, да подтикват към творчество като начин на себеизразяване, да събират деца и родители в увлекателен арт-процес.

Салон „Озарение” е мястото, където се провеждат срещи с интересни личности- поети, художници, актьори, философи, учени, писатели… нетрадиционни семинари, провокативни изложби, поетични вечери край камината, малки театрални спектакли, премиери и уъркшопове.
През лятото в градина на къщата, седнали под 100-годишната липа, се гледат документални филми, слуша се музика, водят се разговари и обмен на мисли и впечатления, радвайки се на собствените си постижения и на тези на другите около нас.

Жени Костадинова започва да изработва кукли съвсем спонтанно през лятото на 1998 г. и това се превръща в любимото й хоби. Впоследствие това хоби променя житейския й път. Нейните кукли са прости като технология, стават бързо и лесно, но изглеждат завършени и оригинални- достойни да бъдат окачествени като произведения на приложното изкуство. Прави ги от най-различни материали: хартии, конци, копчета, плат, дърво, стъкло, рафия, семенца… Всичко може да свърши работа, трябва само въображение. Разбира се, и Муза – желание за творчество, подтик, импулс, без които въображението просто се прозява на някой бял облак във висините.
Желанието да прави кукли я връхлета, докато пише втората си книга за пророчицата Ванга, разсъждавайки над един древен ритуал с кукла, прилаган от нея на бездетни жени, които след това зачеват. Чрез куклата, която поръчва да й донесат и над която шепне молитва, пророчицата сякаш „измолва”, „извиква” духа на детето, което е очаквано и желано (а и писано от Съдбата) да се роди в даденото семейство. След като чудото се случи и жената роди, Ванга вика родителите с детето, за да му даде име- както самата тя пояснява, „неговото си име”, защото „всеки идва на този свят с името и дарбата си” и ако те не са правилните, „човек страда, съдбата му се обърква”. Хиляди са семействата, сдобили се с рожба след тази чудодейна „куклена молитва” на Ванга. „На главата си нямам толкова косми, колкото деца съм кръстила”, признава пророчицата.
През многото години, в които работи като журналист (във в. „Седмичен Труд”), куклите които прави в свободното си време Жени подарявах на близки и приятели без да запазва почти нищо за себе си. Остава все пак една малка сбирка, която показва все пак през какви етапи е минавала, докато стигне до по-завършения вид на куклите. Експериментира най-различни техники. Признава, че като човек на думите, няма голямо самочувствие в приложното поприще, макар че като дете много обича да рисува и прави разни арт-измислици.
Хората, които я насърчават и искрено се радват на нейните кукли, са приятелите й Дарина и Андрей Яневи, утвърдени художници и то в сферата на съвременното изящно изкуство.
Благодарна им е, че я провокират да развива своето хоби, да му вярва и да го цени.
Защото в нещата, които човек прави за удоволствие, за да зарадва себе си и другите, е скрита особена сила- силата да докосват душата, да я окрилят и сгряват.

В двора на къщата е скрит и Геокеш The Dolls TB Hotel (GC5DYEN).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

Арт къща Куклите участва в международното Буккросинг (BookCrossing) движение, като предоставя Буккросинг зона, в която бихте могли да намерите безплатно нова книга или да освободите вече прочетена такава.

 
  • Адрес: град София 1000, ул. „Цар Самуил“ 34, ет. 1-2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.arthouse-kuklite.com/
  • Е-поща: jeny_kost@abv.bg, tvorilnizi@abv.bg
  • GSM: +359888860934
 

Култура

Спец. туризъм

Екипировка                                                 Начин на практикуване

  • Екипировка собствена
  • Практикуване с водач
  • Практикуване в групи
  • Екипировка под наем
  • Практикуване с инструктор
  • Практикуване индивидуално

Цена за практикуване и други такси : Вход за изложбите: 3.00 лв. (с беседа и картичка)

Период на практикуване :
От вторник до събота
От 13:00 до 19:00 часа

Полезно

Откриване на Арт-къща "Куклите"



Арт-къща "Куклите" в ХОБИ ТВ - част 1



Арт-къща "Куклите" в ХОБИ ТВ - част 2



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366

Реклама