ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

- Защо да се регистрирам? - Как се добива статут на Странник (сътрудник)?
- Какви са предимствата на Странник.бг спрямо другите сайтове за туризъм? - Какво ми предоставя опцията „Наблизо” и как мога да я ползвам?
- Как да добавя нов обект?
  - Как мога да сигнализирам за неточност или да направя корекция на дадена информация?
- Как да определя кой обект към коя подкатегория да причисля?   - Как се въвеждат селищата към обектите?
- Какво предлага рубриката Календар?   - Може ли да не задавам gps координати?
- Снимки с каква големина мога да качвам?   - С каква точност са gps координатите?
- Каква е минимално допустимата резолюция за качваните в сайта снимки?   - Защо да си регистрирам търговския обект в Странник.Бг?
- До колко снимки към даден обект мога да качвам?   - Какви са тези бонус точки?
- Трябва ли към всяка снимка да има обяснителен текст?    

Какви са предимствата на Странник.бг спрямо другите сайтове за туризъм?

- Малко известни разнообразни туристически места и информация за всякакъв вкус, класифицирани по интересни категории
- Автоматична връзка НАБЛИЗО с другите туристически обекти от всички категории на регионален принцип – в същото селище, в неговите околности, в съседните селища, в техните околности. Както и търсене по разстояние по права линия от активния обект
- Всяко потребителско действие носи на потребителя бонус точки. Бонус точките се остойностяват на всяко календарно тримесечие и най-изявените потребители получават реални парично-предметни стимули.
- Обектите се показват с проверени gps координати в google maps.
- Потребителски мнения и коментари (обратна връзка) към обектите и снимките.
- Реално потребителско качване на обекти, информация, снимки и видео от собствен акаунт.
- Възможност за създаване на собствени маршрути от наличните в Странник.бг обекти.
- Възможност за директен линк към търговски обекти в Странник.бг – практически собствен сайт в сайта.
- Вътрешни линкове между свързани обекти.
- За още виж и "Защо да се регистрирам?"

Към въпросите

Как се добива статут на Странник (сътрудник)?

Постоянно най-изявените потребители на сайта, ще получат покана да се присъединят към нас като станат странници (сътрудници) на сайта. Разбира се ако сам изявиш желание, това може да се случи и по-рано. Това ще ти носи и допълнителни осребрени възможности.

Към въпросите

Какво ми предоставя опцията „Наблизо” и как мога да я ползвам?

Опциите „Наблизо” както и „Храна”, „Настаняване” и „Спорт” показват какви още регистрирани туристически обекти или такива за хранене, настаняване и спортуване има във и/или около селището към което е активния обект. Допълнително можеш да избереш и да видиш тези обекти и във и/или около околните селища – такива които са до 15-20км по автомобилни пътища или до към 10км без пътища. Отделно има самостоятелен филтър за търсене на обекти по разстояние по права линия от активния обект.
Ако искаш още по-широкообхватен избор, ползвай регионалния филтър на ниво община, област, регион, държава.
Конкретния начин и маршрут за придвижване си е твой избор. Странник ще се радва да споделиш избрания от теб маршрут в сайта – това ще ти донесе бонус точки.

Към въпросите

Какво предлага рубриката Календар?

В Календар се публикуват всякакви бъдещи събития, които биха представлявали потенциален туристически интерес. Календар помни и всички вече минали такива събития. Всеки регистриран потребител може да публикува събития в Календар, така както публикува и всякакви други обекти. Всяка публикувана информация преминава проверка и одобрение от редактора на сайта.

Към въпросите

Как да добавя нов обект?

В Странник.Бг обекти могат да се добавят и от нерегистрирани и нелогнати потребители. Ако си логнат обаче към актива ти ще се добавят съответния брой бонус точки и ще участваш в разпределянето на наградите.

Добре е преди добавяне на нов обект да се увериш, че обекта не съществува в Странник.Бг – това става лесно примерно като избереш всички обекти от (под)категорията към която ще регистрираш обекта и ако трябва свиваш още избора до община или селище с регионалния филтър над нея. Може да ползваш и глобалната търсачка в сайта (винаги горе в дясно) като търсиш по характерна дума от името на обекта.

Добавянето на обект в Странник.Бг се състои от няколко прости стъпки. Винаги можеш да се върнеш назад по стъпките и да промениш нещо. Ако информацията е предварително подготвена добавянето отнема не повече от 5-10 мин. Бутона „ДОБАВИ ОБЕКТ” е позициониран винаги в дясно под основната лента с категориите (под „Настаняване” и „Полезно”).

Първа стъпка – Въвеждане на обща информация за обекта:
Стъпката е разделена на „Туристическа” и „Търговска” информация. В няколко задължителни и незадължителни текстови полета се попълва различна текстова информация за обекта, така че странниците да получат максимално интересна и полезна информация. Търговската информация е особено важна за обектите предлагащи услуги за туристи.

Втора стъпка – Избор на категория и подкатегория:
Избери от предложените чек-боксове към коя категория и подкатегориям би трябвало да се причисли обекта. Задължително трябва да се избере поне една. Още някои насоки за това, как да се избират (под)категориите ...

Трета стъпка – Специални полета:
За някои от избраните (под)категории в предната стъпка е предвидена специфична информация за улеснение на потребителите, която се въвежда тук.
Внимание: Ако се върнеш на предишната стъпка и промениш избраните (под)категории, въведената тук информация ще се загуби и ще трябва да я въвеждаш отново. Или за промяна на избраните (под)категории впоследствие използвай "Коригирай информация" към обекта и го предложи на администратора.

Четвърта стъпка – Карта:
Ако знаеш gps координатите на обекта ги въведи в съответните полета. Ако не ги знаеш, но се ориентираш по карта, увеличи стандартната google карта до максимум, така че да видиш обекта и кликни два пъти с левия бутон на мишката върху него – координатите ще се отчетат сами. Може и да не задаваш gps координати, но тогава обекта няма да се позиционира на картата.
Под картата има и текстово поле за пояснителен текст относно местоположението и/или достъпа до обекта.

Пета стъпка – Добавяне на снимки и видео:
Добавяне на снимки – виж и другите пояснения;
Добавяне на видео – добавя се име за видото и URL адреса на видеото от Youtube.com. Внимание: Ако видеото е чуждо и впоследствие бъде блокирано и/или изтрито, няма да се показва и в Странник.бг.

Процедурата завършва с бутона "Добави обекта" и след известно изчакване, нововъведения обект отива при администратора за преглед и одобрение, след което към актива ти се натрупват съответния брой бонус точки.

Към въпросите

Снимки с каква големина мога да качвам?

Можеш да качваш снимки с размер до 5МВ. За по-лесно и бързо качване и последващо зареждане на снимката. препоръчителния размер на снимките е 800/600 пиксела. Ако снимката е на графична карта е добре да бъде 1600/1200 пиксела, за да може да се ползва реално при разпечатване

Към въпросите

Каква е минимално допустимата резолюция за качваните в сайта снимки?

Е все пак гледай снимките да не са с размер на пощенски марки и размазани като след N-та ракия, за да могат смислено да отразяват това, което искаш да покажеш на другите.

Към въпросите

До колко снимки към даден обект мога да качвам?

Броя на снимките не е ограничен. Странник си запазва правото да откаже качването или да изтрие снимки с неподходящо или повтарящо се съдържание

Към въпросите

Трябва ли към всяка снимка да има обяснителен текст?

Не е задължително, но е желателно да има обяснителен текст към снимките. Така всички ще знаят какво се вижда (или още може да се види) на снимкта и каква е била твоята емоция, когато си я направил.

Към въпросите

Как мога да сигнализирам за неточност или да направя корекция на дадена информация?

В долната част към представянето на всеки обект има линкове „Докладвай за неточност” и „Допълни информация”. Използвай ги пълноценно. Информация също минава на проверка и одобрение от редактора.

Към въпросите

Как да определя кой обект към коя подкатегория да причисля?

"Научете правилата, за да знаете как правилно да ги нарушавате" - Далай Лама

За обекти от категории Природа и Култура най-общо казано принципите са следните:
1. Ако обекта е определено самостоятелен (чешма някъде в гората), несъмнено трябва да се причисли към тази подкатегория (в случая водоизточници).
2. Ако обекта е в обозрим обхват (от един до друг да може да се стигне да речем до 5мин. пеша) на някакъв по-голям комплекс и няма достатъчно снимкова и смислена текстова информация за него, за да бъде самостоятелен може да бъде причислен към няколко подходящи подкатегории. Например: Манастирски комплекс с храм, чешма в двора, исторически паметник, оброчни кръстове, вековно дърво, място за пикник ... спокойно може да бъде причислен към всички тези подкатегории.
Използвай линка „Още категории, към които принадлежи обекта”, за да видиш всички подкатегории, към които е причислен.
Разбира се, ако за един самостоятелен обект вътре в комплекса има достатъчно снимкова и смислена текстова информация, ще е по-прегледно и нищо не пречи този обект да бъде въведен като самостоятелен, като в текста и на двата (или колкото са) обекта бъде споменато и за другите. Администратора на Странник ще направи връзка с линкове между тях.
3. Определено не би изглеждало добре един голям обект, макар и малогабаритен за мащабите на такъв тип обекти (примерно малка планина, плато) да бъде причисляван и към например реки, пещери, скални образувания, вековни дървета ... само защото в него има такива. Хубаво е те да са си самостоятелни обекти причислени към техните си подкатегории. А в по-големия обект, който ги обхваща, да бъдат описани (изброени) накратко. Администратора на Странник ще направи връзка с линкове между тях.
4. За да бъде причислен обект към Маршрути, той трябва да е описан действително като такъв. Да има начало и край, евентуално да обхваща няколко попътни обекта, регистрирани в сайта.
5. Горните принципи са основно за обекти от категории Природа, Култура, Маршрути. Всеки обозрим обект може свободно да бъде причисляван към всяка от другите подкатегории ако е подходящ за целта като да речем спорт или развлечения. Например: Река, язовир, езеро да бъдат причислени и към риболов, каякинг/рафтинг, ветроходство ...

Към въпросите

Как се въвеждат селищата към обектите?

При въвеждане на обекта в задължителното поле за местоположението му спрямо селища, опиши къде се намира спрямо околните селища. Редактор на Странник ще има грижата да го оформи както трябва.
Към момента Странник.Бг обхваща над 21500 селища в т.ч. всички в България, Македония и Сърбия (включително  Войводина), Косово, южните области на Румъния, южните области на Молдова, Бесарабската част на Украйна, Европейската част на Турция, Македония и Беломорска Тракия в Гърция.

Към въпросите

Може ли да не задавам gps координати?

Може разбира се и да не задаваш gps координати. Тогава обаче обекта няма да се визуализира на картата и няма да се показва при търсене по разстояние на обекти близки до активния.

Към въпросите

С каква точност са gps координатите?

GPS координатите в Странник.Бг нямат претенцията за абсолютна геодезическа точност. Те обаче са достатъчни за туристическото позициониране на обекта.

Към въпросите

Защо да си регистрирам търговския обект в Странник.Бг?

Всеки човек в даден момент е пътуващ нанякъде по някакъв повод. А всеки пътуващ човек освен да види местните забележителности и събитията от календара, има нужда от информация за храна, настаняване, забавления и спорт, подръжка на здравето си, на външния си вид, на автомобила си, да се снабди с подаръци за близките си ... всякакви други услуги, както и информация какво още интересно има Наблизо.
Странник.Бг ти предлага няколко уникални възможности, сред които и автоматична връзка на твоя търговски обект с всички други обекти Наблизо интересни за пътуващите.
- Само регистрирай твоя търговски обект към някое селище и той ще се появява в разделите „Наблизо”, „Храна”, „Настаняване”, „Спорт” на всички други обекти регистрирани към това селище.
- Само нанеси твоя търговски обект на картата и той ще бъде лесно намираем от пътуващите и ще се появява при търсене по разстояние към всички околни обекти нанесени на картата.
- Ако качаваш и туристически обекти в т.ч. новини и бъдещи събития от календара, към текста на всеки от тях можеш да качиш и собствен рекламен текст, водещ към твоя търговски обект.
- Ако около твоя търговски обект няма популярни туристически обекти или вече са качени ... ми създай нови и направи мястото още по-интересно за посещение – винаги има нещо забравено или пропуснато, чешми, паметници, предания, новини, бъдещи събития от календара, просто интересно с нещо място.
- Извън регистрирания си търговския обект, можеш да качваш и всякакви оферти водещи към него (сезонни намаления, промоции ...)
- Можеш да съставяш и качваш туристически маршрути включващи и твоя търговски обект в себе си.
- При качване на каквато и да е информация в Странник.Бг, натрупаните бонус точки, могат да се трансформират в допълнително безплатно абонаментно време. В т.ч. още от гратисния първоначален безплатен период.
- Нямаш собствен сайт – в Странник.Бг можеш да получиш директен адрес от типа www.strannik.bg/my_object. Без нужда от инвестиране в разработка и подръжка на сайт. Пример: www.strannik.bg/dadabar .
- Имаш собствен сайт ... регистрацията в Странник.Бг ще ти донесе многократно по-голяма намираемост поради факта, че твоя сайт вероятно е със статична информация, а информацията в Странник.Бг се обогатява постоянно и се индексира многократно по-добре от интернет търсачките. Ако парите, които даваш за подръжката му всяка година ти се виждат много просто за да съществува, можеш дори да го спреш и да си ги спестиш.
- Имаш регистрация на търговския си обект в социална мрежа (Facebook, Google+ ...) ... и там предлаганите от теб услуги за пътуващи хора са самоизолирано висящи в интернет пространството, без връзка с останалите интересни места Наблизо. Социалните мрежи са добър инструмент за допълнително популяризиране.
- Пускаш промоционални оферти в сайтове за групове пазаруване ... същото можеш да правиш и в подкатегория "Топ оферти" на Странник.Бг, при това по-изгодно и с директна връзка направо с клиента. За всяка оферта важат и всички останали изброени функционалности на сайта.
- С един прост безплатен линк към автоматичната справка на Странник.Бг за всички обекти Наблизо до твоя търговски обект, получаваш винаги актуална информация в твоя сайт или страница в социалните мрежи, какво още интересно има наоколо. Без значение кой и кога ще го качи.
- Можеш да получаваш директни запитвания от потребители на сайта.
- В раздела „Коментари” към всеки обект получаваш мнения и полезна обратна информаци от потребителите.
- Ако регистрираш няколко твои търговски обекта, и за всеки следващ получаваш всички горни възможности плюс големи отстъпки от абонаментните планове
- Още ...

Към въпросите

Бонусната система на Странник?

Съгласно общите Условия за ползване, за всяка качена информация Странник.Бг начислява бонус точки на потребителите както следва:
   - Създаване на нов обект - 10 точки. Ако е отбелязан и на картата - 15 точки;
   - Качване на снимка - 1 точка. Ако е и със съдържателна информация - 5 точки;
   - Качване на видеоклип – 2 точки.
   - Коментиране – 1 точка.
   - Гласуване – 1 точка.
   - Допълни информация – 5 точки.
   - Докладвай за неточност – 5 точки.
   - Умножаване на броя на точките при участие в игрите на Странник.

На всеки 3 месеца (в края на март, юни, септември, декември), както и за края на годината Странник.Бг награждава най-активните си потребители.

Към въпросите

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2652
Регистрирани потребители: 367