Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.083444 E 25.632520
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

VseStranni pateshestviaВ дните от 6 до 8 април 2017 г. Велико Търново за четиринадесети път бе домакин на Международното изложение „Културен туризъм“. Утвърдилото се авторитетно събитие събра в залите и програмите си десетки участници и стотици посетители от България и чужбина. Част от тях бяха и ВсеСтранници.
В духа на добрите практики и тази година по време на изложението бяха организирани конференции, кръгли маси и дискусии по теми, вълнуващи туристическия бранш, уоркшопи и обучения за специалисти и студенти, свързани пряко или по-косвено с културния туризъм, представяния на европейски градове, филми, български обичаи за пролетните празници…

ХIV Международното изложение „Културен туризъм“ беше открито от служебния министър на туризма Стела Балтова и заместник-кмета на Община Велико Търново Георги Камарашев в изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
След посещението на официалните гости при всеки един от щандовете на българските и чуждестранните участници, програмата на първия ден от изложението продължи с третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, организирана от Националния археологически институт с музей при БАН, Институт по математика и информатика при БАН, Община Велико Търново, „Царевград Търнов“ ЕООД, Съюз на учените в България – клон Велико Търново. На конференцията бяха представени иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и експониране на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство. Със сходна тематика беше и кръглата маса, организирана от Министерството на туризма – „Дигитализация на туристическите дейности“, на което бяха представени единна интерактивна платформа и мобилно приложение I love Bulgaria.

В първия ден на ХIV Международно изложение „Културен туризъм“ Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) представи темата „Културният календар – инструмент за привличане на туристи“, последваха презентациите на португалския град Брага – най-старата религиозна столица на Португалия, на испанската провинция Хаен, която е на първо място по добив на маслини в Испания и е най-големия производител на зехтин в света.
По-късно следобед бе обявено началото и на Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика 2017 г.

По време на изложението ВсеСтранници имахме среща и с д-р Миглена Петкова - главен уредник в Регионален исторически музей, която ни подари последната си книга "Българска оброчна пластика" - една прекрасна отправна точка за бъдещите ни пътешествия.

Разнообразна програма беше подготвена от организаторите и за втория ден от изложението. Продължи целодневната прожекция на номинираните в категориите на Международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ филми, както беше и в предишния ден.
Внимание привлече уъркшопа „Художествената анимация в туристическата реклама“ със специалното участие на Анри Кулев, организиран от МФТФ – България „На източния бряг на Европа“.
По-късно залата се изпълни със зрители за най-новия филм на Симеон Идакиев „Тибет“.
Акценти в специализираната програма на деня бяха уъркшопа „Културен туризъм в селските райони“ по международната инициатива EUROPETOUR, на който експерти от 6 държави представиха успешни практики за културен туризъм в извънградски райони, както и кръглата маса „Културно наследство, градски пространства и музеи“, инициирана от Нов български университет и „Царевград Търнов“.
В рамките на съпътстващата ХIV Международно изложение „Културен туризъм“ програма бе показана впечатляващата международна фотографска изложба „Кукерландия“, запечатала уникални кадри от български кукерски шествия и фестивали. За приятна изненада на посетителите, те можеха да отнесат любимите си  фотоси у дома си, при това напълно безплатно, под формата на картичка.
Сувенири и подаръци посетителите можеха да купят и от Великденския базар на ръчно изработени предмети, както и от работилниците на Национално сдружение „Седянка“. За книгоманите седемнадесет издателства предложиха свои издания във „Фоайе на книгата“.
Любопитна изложба „Луксът на ХIХ век“ бе експонирана в Новия корпус на изложбени зали „Рафаел Михайлов“ със съдействието на Регионален исторически музей. В нея бяха показани предмети от заможни български домове, конфискувани на границата от търговци на антики.

Част от програмата на ХIV Международно изложение „Културен туризъм“ беше и журналистическия тур, организиран от „Царевград Търнов“ ЕООД, на който бяха поканени представители от световни, столични и местни печатни и електронни медии. ВсеСтранници отново бяха сред участниците в журналистическия тур, който ни отведе до Архитектурно-археологически резерват Трапезица, в манастир „Света Богородица“ и до отвореният наскоро за посещение храм „Свети Георги“ в село Арбанаси.
Тазгодишната приятна изненада беше посрещането ни в арбанашка къща, където сърдечността, усмивките и кулинарните умения на двете сестри-близначки Росица и Цанка ни спечелиха безрезервно за приятели и популяризатори.
В аванс, преди официалното откриване на Шишмановата баня в края на м.април, доц. Евгени Дерменджиев от Регионален исторически музей запозна журналистите с историята и особеностите на сградата, просъществувала от времето на управлението на цар Иван Шишман, а Нелина Църова представи програмата и проекта, по които е финансирано възстановяването на археологичната и архитектурна забележителност на Велико Търново и която скоро ще бъде включена в туристическите обекти на града. Беше ни представен и близкия храм "Св.Св. Петър и Павел".

В пешеходната разходка по Самоводската чаршияВсеСтранници  запознахме част от журналистите със самобитно дърворезбарско ателие, куюмджийската работилница, грънчарската работилница.

В третия ден на ХIV Международно изложение „Културен туризъм“, съвпадащ с празника Лазаровден, домакини на журналистическия тур бяха кметство Килифарево и мултикултурния фестивал-работилница в града.
Денят започна с гостоприемството на кмета Димитър Събев, в двора на чиято къща ни посрещнаха лазарки и  студенти от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, част от които чуждестранни стипендианти по програма „Еразъм“. Последваха запознанство с жените от местния пенсионерски клуб, които замесиха пред очите ни вкусна погача, разглеждане на Музей на техника от XX век, пускане на лазарски венчета в река Белица, самодейна фолклорна програма в двора на Градския исторически музей и вкусна гощавка с домашно приготвени местни гозби, приготвени от пъргавите килифаревки. 

По традиция на ХIV Международно изложение „Културен туризъм“ и на Международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ бяха раздадени многобройни награди. Тази година те бяха получени от:

Голямата награда на изложението - "Личност с принос за развитието на културния туризъм в България", бе отредена за кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, по чиято инициатива през 2004 г. се осъществява първото издание на изложението "Културен туризъм". 
В благодарствената си реч инж. Даниел Панов призова общините да популяризират своите традиции, исторически забележителности и културни събития, за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната. 

Община Мездра - за дебют на туристическата борса;
Община Поморие - за дългогодишно партньорство;
Националното дружество "Традиция" - клон Велико Търново -  за най-оригинално представяне на събитие на изложението - Втория международен фестивал на историческите възстановки; 
Община Пловдив - за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд;
Община Балчик и община Чепеларе - за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм;
Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" – традиционната награда „Асеневци“, присъждана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА)
Посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Корея, Палестина и Република Южна Африка и градовете-партньори на Велико Търново Бурса (Турция), Брага (Португалия), Охрид (Македония), Серес (Гърция) и Хаен (Испания) получиха специални грамоти за участие в изложението през 2017 г. 

В конкурса "Чети и пътувай", организиран за пета година в рамките на туристическата борса, наградите са за:
Театрално-музикалния продуцентски център - Варна в категорията за най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм за плаката на мюзикъла "Граф Монте Кристо". 
"Фотопътеводител на крепости и антични градове в България" с автори Иво Николов и Мартин Стойков – в категорията най-интересни туристически издания, а специална награда бе дадена на изданието "Бивша Югославска Република Македония. Туристическа география" на проф. Георги Георгиев.
Община Пловдив - за най-ефективни рубрики и репортажи за публикациите за награждаването на Пловдив с приза "Златна ябълка" на FIJET.
Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. получи изложбата на Националния политехнически музей "Завръщане в бъдещето", а специалната награда в тази категория е за Историческия музей - Велинград, за "Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край".

Журито на ХIII Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ отличи продукциите:

„Индозия, прекрасен свят“ на Министерство на туризма на Република Индонезия за „Най-добра продукция на Фестивала“.
Рекламен клип „Бурса - почувствай града“ на Община Бурса, Отдел Култура и Туризъм, Турция, в категория "Спорт и приключения"
Телевизионно предаване „Бърз или губещ“ на Гоуейшън Ес Ди Ен Би Ейч Ди, Малайзия, в категория "Спорт и приключения"
Рекламен клип „Прекрасната Индонезия, пътешествие през Ламбок и пътешествие през Уакатоби" на Министерство на туризма на Република Индонезия в категория "Природа и екотуризъм"
Телевизионно предаване „Еко пътешественика" на Гоуейшън Ес Ди Ен Би Ейч Ди, Малайзия, в категория "Природа и екотуризъм". 
Научно-популярен филм „Вълшебната пустош: Национален парк Вахтнайокутъл, Исландия“ на Келвинфилм ООД, Германия, в категория "Природа и екотуризъм". 
Рекламен клип „Гранд хотел София“ на Гранд Хотел София АД, България,  в категория "Корпоративен филм / клип".
Рекламен клип Един ден в Алкасер" на Идеас ком Пернас, Португалия, в категория "Корпоративен филм / клип" 
Рекламен клип „Духът на Дубай" на Туристически филм Дубай, Обединени Арабски Емирства, 
Рекламен филм “Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите Еден в България - второ издание“ на Студио Бленд, България, в категория "История и култура".
Рекламен филм "Добре дошли в древна Месембрия" на Музей Старинен Несебър, България, в категория "История и култура".
Научно-популярен филм „Имало едно време ... три царства“ на ОП „Туризъм“ – Столична Община, България, в категория "История и култура".
Телевизионно предаване „България от край до край“ на Българска Национална Телевизия в категория "Вяра и традиции"
Научно-популярен филм „Поклонически пътеписи“ на БНТ2 Благоевград, България, в категория "Вяра и традиции"

Специални награди 

1. Специални награди За личен принос към Фестивала се връчват на Кремена Цветкова и доц. д-р Соня Алексиева
2. Специална награда За творчески принос в туристическата видео реклама на България се връчва на Степан Поляков
3. Специална награда За чуждестранна продукция, пресъздаваща българския дух се връчва на Ю Жан, Китай, с филмите „Храната на България“ и „Виното на България“
4. Специалната награда За устойчиви инвестиции в българска туристическа видео реклама се връчва на Община Бургас
5. Специалната награда За социален проект  се връчва на Алтернатива, Сърбия, за продукцията „В името на живота 1999“.

След награждаването на отличилите си, всички се насладихме на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). 
Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
  • Адрес: град Велико Търново 5000, ул."Рафаел Михайлов" 1
  • Интернет: Не
  • web: http://www.culturaltourism.info/
  • Е-поща: office@culturaltourism.info
  • Телефон: +35962622148
  • GSM: +359887659829
 

Новини

Дата на новината: 10.04.2017

Календар

Начална дата на събитието: 06.04.2017
Крайна дата на събитието: 08.04.2017
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2627
Регистрирани потребители: 364